rammzes1 09.10.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Drodzy krajanie!!! Szukam kogoś do zbudowania schodów wejściowych i tarasu..... możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 09.10.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Kto zaczyna jeszcze budowę w 2007? ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.10.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Właśnie dostałem odpowiedź. Szambo 8m3 to koszt 2464zł brutto + transport w 2 strony 3500zł brutto. Przy rozłożeniu transportu na 3 osoby, mamy już ok. 4500zł + koszt wykopu i montażu. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo. Pozostanę jednak przy murowanym z bloczków. Jak to policzyles? Jak dla mnie 2500 + 3500/3 = 2500 + 1200 = 3700 (w przyblizeniu), + koszt wykopu i montazu. Rzeczywiście, troche mnie poniosło . Ale i tak cena wyniesie ok. 4000zł. A za taką kwote to kompleksowo obsługuje producent szamba z Palędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.10.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Kto zaczyna jeszcze budowę w 2007? Jak wszystko dobrze pójdzie to ja również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.10.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tylko, że u nas drenaż mółby mieć max 3x12 mterów. Po prostu się wystraszyliśmy, że ziemia tego nie przyjmnie. Dzisiaj wykonywali u nas sieć wodociągową i glina jest do głębokości 2 metrów na pewno. Więc zostaniemy przy szambie, tym bardziej, że jest szansa na kanaklizację za 2-3 lata. Aaa, to jednak wodę wam podłączali. Się zastanawiałem czy wodociąg kopią, czy gaz, czy jeszcze coś innego Na gaz to musimy jednak poczekać. Teoretycznie to mają termin do końca października ale dzisiaj rozmawiałem z projektantem sieci, który oznajmił, że czekają na pozwolenia na budowę, więc pewnie w listopadzie/grudniu to zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 09.10.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Rzeczywiście, troche mnie poniosło . Ale i tak cena wyniesie ok. 4000zł. A za taką kwote to kompleksowo obsługuje producent szamba z Palędzia. Co do pierwszej czesci - . Co do drugiej (paledzia), to mi zaproponowali: - 2700 netto - osadnik - montaz - 1400 netto Vat - 22% osadnik, 7% montaz. Razem - 3300 + 1500 = 4800zl Czy koszt wykopu i montazu w wersji z allegro wynioslby 1100zl? Moze Wam dali lepsze ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.10.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Kto zaczyna jeszcze budowę w 2007? Jak wszystko dobrze pójdzie to ja również I ja też! 6 Listopada dokładnie. Teraz organizuje materiały. Jak pogoda pozwoli, to może uda mi się zrobić jeszcze w tym roku dach Marcinie my pobudowalimu jesieniš fundamenty i piwnice. I muszę stwierdzić na dzień dzisiejszy, że przez kupowanie jesienne gdy ceny sš windowane w górę ten etap budowy był najdroższy. Do stawiania cian lepiej bylimy przygotowani. Całš zimę szukalimy materiałów w rezultacie dostalimy ceny. które nas zadowoliły. A i jeszcze jedno - może to mieszne ale materiały na dach okazały się najtańsze - no cóż wprawa czyni mistrza No właśnie.... Sam nie wiem. Ale może mała symulacja. Jeżeli siporex 24-ka kosztuje teraz ok 7,4 PLN brutto/szt., to ile w zimę może potanieć? 50gr/szt? Jeżeli tak, to na całości mam taniej jakieś 400zł. Równie dobrze dwa razy tyle może kosztować po nowym roku robocizna..... Oszleć można, chyba przestanę liczyc i biore się za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 09.10.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 U mnie elektryka już cała, tynki skończone, instalator działa do pištku będzie koniec, drzwi i okna włanie dzi poobsadzali teraz tylko czekam aż przyjdš w poniedziałek na posadzkiJak widać jako do przodu idzie może co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 09.10.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mice, Marzin, Majania, Jaloska ; ludzie trzymajmy się razem. Sa tu różne kluby: np. miłośnicy szamb (proszę się nie obrażać, poprostu taki macie etap swojej budowy) stwórzmy więc też swój klub np. ci co nie wiedzą co ich czeka i żyją nadzieją,że będzie dobrze i wszystko się świetnie uda w 2007. Potrzeba mi takiej pozytywnej myśli. Pozdrawiam innych forumfowiczów i zazdroszczę wam już tak zaawansowanych etapów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Kto zaczyna jeszcze budowę w 2007? i ja teraz jak dobrze pojdzie fundamety a na wiosne cala para ( o ile wszystkie ekipy nie wyjada za granice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 09.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 witampomocy poszukuje tynkarzy, na zewnatrz, maszynowych na gładkoma ktos namiary na solidna ekipedzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.10.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mice, Marzin, Majania, Jaloska ; ludzie trzymajmy się razem. Sa tu różne kluby: np. miłośnicy szamb (proszę się nie obrażać, poprostu taki macie etap swojej budowy) stwórzmy więc też swój klub np. ci co nie wiedzą co ich czeka i żyją nadzieją,że będzie dobrze i wszystko się świetnie uda w 2007. Potrzeba mi takiej pozytywnej myśli. Pozdrawiam innych forumfowiczów i zazdroszczę wam już tak zaawansowanych etapów budowy. Jasna sprawa, ja tam jestem dobrej mysli Krys1, nic się nie bój, ja mam zamiar zrobić w 2 lata całość, gdyby nie poślizg z prądem zaczynałbym w tym roku, a tak ze spokojem, przynajmniej mam czas dobrze wiedzę budowlaną ugruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 mam propozycje dla nowo budujacych (chyba ze nowy watek zrobimy dla zaczynajacych na wiosne )moze kazdy w miare mozliwosci bedzie umieszczal na forum albo privie co gdzie qpil i za ile tym nawzajem mozemy sobie oszczedzic sporo czasu bo wiekszosc na tym forum takie "problemiki" maja za soba oni teraz zajmuja sie wykanczaniem i maja "problemy" z wyborem kominka lub plytek a nam daleko do tego nie mowie ze nie pomagaja tylko firmy i ceny sie pozmienialy i ze za dawnych czasow cos bylo gdzies tanio to nie znaczy ze teraz jest ! wiec moj 1 zakup na dzialke :garaz blaszany 5x3 z drzwiami do gory otwieranymi 1800 zl (cena z transportem - Krakow , i montazem ) tel 509574644 obecnie szukam siatki ogrodzeniowej lesnej 160x15x15 i kolkow (moga byc krzywe steple) siatka w liroju 167 za 50 m a stemple krzywe jakies 7 zl netto w tartaku w kiekrzu CDN.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.10.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Grupa zaczynajacych wiosna 2007 Wielkopolskazrobilem moze uda sie pomoc nawzazjem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 09.10.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 bo wiekszosc na tym forum takie "problemiki" maja za soba oni teraz zajmuja sie wykanczaniem i maja "problemy" z wyborem kominka lub plytek a nam daleko do tego nie mowie ze nie pomagaja tylko firmy i ceny sie pozmienialy i ze za dawnych czasow cos bylo gdzies tanio to nie znaczy ze teraz jest ! Dlatego też pytalam o ekipę budowlaną, mając nadzieję, że ktoś poleci jakiegos pana Zenka, ale widzę, że łatwiej jednak zdobyć namiary na producentów szamba (bez obrazy, proszę ) Mam nadzieję, że nadejdzie taki czas, kiedy uda mi się skorzystać z doświadczeń tych co właśnie "wybierają płytki lub kominek" lub bardziej przyziemnie szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.10.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Co do pierwszej czesci - . Co do drugiej (paledzia), to mi zaproponowali: - 2700 netto - osadnik - montaz - 1400 netto Vat - 22% osadnik, 7% montaz. Razem - 3300 + 1500 = 4800zl Czy koszt wykopu i montazu w wersji z allegro wynioslby 1100zl? Moze Wam dali lepsze ceny? W Palędziu byłem osobiście i tam można dogadać "vat 0%". Natomiast jeśli chodzi o allegro, to 1100 zł to orientacyjny koszt samodzielnego montażu z udziałem znalezionej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 10.10.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Teraz trochę pofilozofuję. Ci co zaczynają swoje budowy z reguły nie mają doświadczenia, liczą na jakieś gotowe sprawdzone oferty i to jest zrozumiałe. Wiadomo, że liczymy na pomoc tych co już pewne etapy przeszli. I tu prośba aby doświadczone "wygi" pomagały, choć pewnie im się nie chce, mają już inne sprawy,a fundamenty to dla nich nudny temat. Trzeba przyznać trudno im się dziwić. Nawet "budujący" w 2007 będą się rozmijać i może być tak, że ktoś ciągle daje namiary bo jego budowa idzie szybko a nie otrzymuje nic w zamian bo całej reszcie wszystko idzie wolniej. I trzeba na to wziąść poprawkę. Wniosek nasuwa mi się taki, starajmy jakoś sobie radzić sami a forum to uzupełnienie. Nikt tu do końca nie rozwiąże naszych problemów. Ja obiecuję być wierna forum i pomagać jak tylko będę mogła najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 10.10.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Grupa zaczynajacych wiosna 2007 Wielkopolska zrobilem moze uda sie pomoc nawzazjem ! nie wiem czy ta "secesja" ma sens przecież możemy na jednej grupie łączyć "stare" i nowe budowy". Zbytnie rozdrabnianie spowoduje spadek aktywności, a w efekcie zainteresowania tą grupą... Podaję to pod przemyślenie zaczynających budowy w 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.10.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Marcinie my pobudowalimu jesieniš fundamenty i piwnice. I muszę stwierdzić na dzień dzisiejszy, że przez kupowanie jesienne gdy ceny sš windowane w górę ten etap budowy był najdroższy. Do stawiania cian lepiej bylimy przygotowani. Całš zimę szukalimy materiałów w rezultacie dostalimy ceny. które nas zadowoliły. A i jeszcze jedno - może to mieszne ale materiały na dach okazały się najtańsze - no cóż wprawa czyni mistrza No właśnie.... Sam nie wiem. Ale może mała symulacja. Jeżeli siporex 24-ka kosztuje teraz ok 7,4 PLN brutto/szt., to ile w zimę może potanieć? 50gr/szt? Jeżeli tak, to na całości mam taniej jakieś 400zł. Równie dobrze dwa razy tyle może kosztować po nowym roku robocizna..... Oszleć można, chyba przestanę liczyc i biore się za robotę. Marcinie to nie tak że co drastycznie stanieje. Trezba niestety dać sobie czas na szukanie materiałów i zamawiać z wyprzedzeniem starajšc się uzyskać zapenienie że cena na materiał nie ulegnie zmianie in plus. Często trzeba poszukać nie w hurtowniach ale bezporednio u producenta. Czasami cišgnšć z innego województwa. Różnice wbrew pozorom sš spore. U nas wyniosły 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 10.10.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 nie dzielcie nam naszej grupy na mniejsze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts