Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę - czy ktoś mógłby podać mi w miarę aktualną cenę za tynki wewnętrzne wapienne i gipsowe?? najlepiej z podziałem na robocizna i materiał. :lol:

Ostatnio dostałam wycenę od mojego majstra na tynki cementowo-wapienne 12 zł/m - robocizna, gipsowanie robocizna 8zł/m.

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1643231

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kochani proszę o namiary. Możektoś zgłębiał temat - drzwi wejściowe i brama garażowa.

Myślę o takich namiarach gdzie hmm.. ceny nie powalają. Te namiary z nazwijmy to renomowanych firm to na drzwi trzeba liczyć 4-5 tys. Może ktoś wie gdzie są za mniejsze pieniądze. Obojętne pcv, drewno czy stal.

Ja zgłębiałem ;)

Jako, że musiałem kupić dwoje drzwi zewnętrznych (wejściowe i obok nich do garazu - musiało to wyglądać porządnie) to też szukałem najtańszego rozwiązania. Drewniane po jakimś czasie przestały mnie interesować i wybrałem stalowe, Gerdy. Wejściowe GWX (weszły latem 2006 do produkcji - specjalnie na nie czekałem i chyba zamówiłem jako pierwszy w Poznaniu ;)) a do garażu pełne WX. I zapłaciłem 4562 za pomiar, montaż i dwoje drzwi.

Acha, kupowałem w Progresie. MOntaż - b.dobry, nie mam zastrzeżeń.

Bramy.

Bram szukałem długo, bo mam dwie do kupienia (taaaa...myśleć to trzeba przed rozpoczęciem budowy ;) ). Wahałem się między Krispolem a Hormannem. I kupiłem ostatecznie Hormanna. Dostałem bardzo dobrą ofertę z firmy Bilbo w Janikowie. A to dlatego że zamówiłem u nich również wszystkie drzwi wewnętrzne (więc prawie 20 tys zostawiam). Bramy będę miał montowane po 10 marca (jak otworzą Browar, bo Bilbo na razie tam urzeduje i nie mają za bardzo czasu - a mi się nie spieszy).

Spróbuj do nich uderzyć i porównaj ceny.

pozdrawiam

Gerion

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1643556

Kochani proszę o namiary. Możektoś zgłębiał temat - drzwi wejściowe i brama garażowa.

Myślę o takich namiarach gdzie hmm.. ceny nie powalają. Te namiary z nazwijmy to renomowanych firm to na drzwi trzeba liczyć 4-5 tys. Może ktoś wie gdzie są za mniejsze pieniądze. Obojętne pcv, drewno czy stal.

Ja zgłębiałem ;)

Jako, że musiałem kupić dwoje drzwi zewnętrznych (wejściowe i obok nich do garazu - musiało to wyglądać porządnie) to też szukałem najtańszego rozwiązania. Drewniane po jakimś czasie przestały mnie interesować i wybrałem stalowe, Gerdy. Wejściowe GWX (weszły latem 2006 do produkcji - specjalnie na nie czekałem i chyba zamówiłem jako pierwszy w Poznaniu ;)) a do garażu pełne WX. I zapłaciłem 4562 za pomiar, montaż i dwoje drzwi.

Acha, kupowałem w Progresie. MOntaż - b.dobry, nie mam zastrzeżeń.

Bramy.

Bram szukałem długo, bo mam dwie do kupienia (taaaa...myśleć to trzeba przed rozpoczęciem budowy ;) ). Wahałem się między Krispolem a Hormannem. I kupiłem ostatecznie Hormanna. Dostałem bardzo dobrą ofertę z firmy Bilbo w Janikowie. A to dlatego że zamówiłem u nich również wszystkie drzwi wewnętrzne (więc prawie 20 tys zostawiam). Bramy będę miał montowane po 10 marca (jak otworzą Browar, bo Bilbo na razie tam urzeduje i nie mają za bardzo czasu - a mi się nie spieszy).

Spróbuj do nich uderzyć i porównaj ceny.

pozdrawiam

Gerion

Dziękuję.

Bilbo już atakuję

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1643601

Mam prośbę - czy ktoś mógłby podać mi w miarę aktualną cenę za tynki wewnętrzne wapienne i gipsowe?? najlepiej z podziałem na robocizna i materiał. :lol:

Ostatnio dostałam wycenę od mojego majstra na tynki cementowo-wapienne 12 zł/m - robocizna, gipsowanie robocizna 8zł/m.

Ja mam na cementowo-wapienne: 22zł/m2 (ale razem z materiałem).

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1644129

Kochani mam bardzo prosta prosbe-poniewaz jestem na starcie iczeka mnie ta cala papierologia, ktora mnie przeraza (nota bene mam nadzieje, ze zajmie sie nia zona :)) czy mozecie mi polecic jakas stronke i gdzie bedzie wylozone lopatologicznie gdzie i co i w jakim terminie i kolejnosci mam zalatiwac (pozwolenia, decyzje, mapki itp) Mam totalny metlik w glowie.

Hej

Właśnie się przegryzłem przez I etap biurokracji - czyli od pomysłu do pozwolenia na budowę. I tak :

1. Musisz posiadać akt notarialny potwierdzający, że jesteś właścicielem kawałka ziemi

2. Musisz posiadać MPZP czyli Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla Twojej działki. Są tam informacje na temat tego co, jak i czy wogóle możesz wybudować na Twojej działce. Jeśli nie masz, musisz wystąpić o coś takiego, najprawdopodobniej w Starostwie Powiatowym - nie wiem dokładnie, ja to dostałem razem z działką.

3. Musisz posiadać projekt domu - 4 szt. Kupujesz gotowca i robisz adaptację lub robisz indywidualny i adaptację masz w cenie (wyższej odpowiednio). Projekt powinien pasować do działki i być w zgodzie z MPZM.

4. Teraz się zacznie

Uprawniony geodeta sporządza ci mapki do celów projektowych - potrzebne będą do każdego następnego kroku.

5.

a) Jeśłi kupujesz gotowy projekt

Gdy masz mapki od razu biegniesz do architekta który mając mapki i 4 projekty zacznie adoptować projekt do Twojej działki.

Pewnie wprowadzisz także jakieś zmiany do projektu.

b) Kupiłeś projekt indywidualny

patrz punkt 6 :)

6. Mapki i akt notarialny w dłoń i czas załatwiać warunki przyłączenia mediów

a) Jeśli chcesz mieć gaz (i są na to szanse) składasz wniosek o warunki przyłączenia gazu

b) składasz wniosek o warunki przyłaczenia prądu

c) składasz wniosek o warunki przyłaczenia wody

d) składasz wniosek o warunki przyłaczenia kanalizacji

Wszystkie powyższe w działach obsługi klienta dostawców mediów operujących w Twoim terenie.

e) składasz wniosek o uzgodnienie zjazdu z działki (zaznaczasz na kolejnej mapie gdzie będzie brama wjazdowa na Twoją posesję). Ja posłużyłem się mapą na której architekt zdążył już wrysować projektowany dom.

To akurat robiłem w Urzedzie Gminy.

7. Mając adaptację projektu i wszystkie warunki przyłaczeń możesz złożyć w Starostwie Powiatowym wniosek o pozwolenie na budowę i z satysfakcją napić się zimnego piwa :)

Pozdrawiam i powodzenia

PS na priv wysłałem Ci namiar na firmę która będzie budować nasz dom, od zera do stanu developerskiego. Porównaj oferty.

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1646884

Właśnie się przegryzłem przez I etap biurokracji - czyli od pomysłu do pozwolenia na budowę. I tak :......

....................................

2. Musisz posiadać MPZP czyli Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla Twojej działki. Są tam informacje na temat tego co, jak i czy wogóle możesz wybudować na Twojej działce. Jeśli nie masz, musisz wystąpić o coś takiego, najprawdopodobniej w Starostwie Powiatowym - nie wiem dokładnie, ja to dostałem razem z działką.

........................

Fajnie :ciasteczkowy ,że coś takiego napisałeś ,przyda się na pewno "zaczynającym"

Ja tylko dodam do punktu 2.

PZP dostajesz w gminie na terenie której leży Twoja działka.Gdy takowego nie ma /stare PZP wygasły bodajże w 2004roku/ - niestety dość częsta rzecz ,trzeba wystąpić o warunki zabudowy.Sprawa jest prosta,gdy w "najbliższej" okolicy sa już budynki.Wtedy takie warunki dostaje się max. po 1 miesiącu w oparciu o tzw. warunki miejscowe,mapę zasadniczą-niekoniecznie aktualizowaną,ale jednak większość gmin życzy sobie aktualizaowane i wizję urzędnika w terenie . Problem zaczyna się wtedy gdy ktoś kupił działkę dzieloną jakiśtam czas temu,na starych PZP -a w pobliżu nie ma żadnego budynku.Może się zdarzyć sytuacja,że nie otrzymamy warunków zabudowy aż do uchwalenia nowego MPZP.

...

oraz do punktu 6

...w większości gmin dookoła Poznania występujemy o warunki przyłączy u gestorów sieci.W gminie Dopiewo na przykład wodociągi są gminne i o warunki wod-kan występujemy do gminy.Reszta "normalnie."

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1647818

Ja mam stalowe w okleinie firmy Juwent - maja przedstawiciela na Chetmańskiej. Najwyższy standard, dobre znizki przy ubezpieczniu (juz sprawdzilam :wink: ), bardzo profesjonalna obsluga i montaz. A cena to 1/3 tego co w Gerdzie, wiec jesli to ma znaczenie mozesz tam uderzyc.

Barme mam od Wisniowieckiego i wyszla mnie bardzo korzystnie cenowo - kupowalam w Puszczykowie, ale tam obluga nietstety nie powala na kolana.

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1649284

cenę za układanie parkietu??

Tutaj niestety ceny poszybowały w górę i to ostro

egzotyk 100-120 m2 / krajowy 80/100 m2

cena zawiera całą chemię oraz robicizną - nie ma w niej drena oczywiście

cena zależna od ilości m2, wykończenia, udziwnienia etc

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1649557

witam wszystkich serdecznie! :lol:

ponieważ właśnie rozpoczynam procedury związane z budową naszego lawendowego domu chciałabym dołączyć do Was i odnaleźć "istoty podobne" pod względem tego co budują i jak budują, więc:

- czy ktoś buduje "dom w lawendzie" Archonu?

- czy ktoś buduje dom w Lusówku?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1650571

pilnie poszukuję porothermu lub zamiennika,

niestety dzisiaj się dowiedziałam że hurtownia nie zrealizuje mojego zamówienia :-(

i nie mogą nigdzie znaleźć

czy ktoś ma namiary? może jeszcze poniżej 7 zł :roll:

proponuję spróbować u NADSTAGi w Dąbrówce Leśnej za Obornikami :)

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/351/#findComment-1651096