Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

gwoli ścisłości - jako rodowita poznańska pyra chciałabym rozstrzygnąć spór o pyzy . Pyzy to drożdżowe kluchy na parze- w moim domu wykrawa się je szklanką . Inne poznańskie smakołyki to: leberka,plyndze-wspomniane tu już, szabel, szneki z glancem i dużo można by tu jeszcze wymieniać ale kończę bo zgłodniałam.

To narazie wiaruchna .

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

dzięki frankai, i drobne uzupełnienie wyszło słoneczko - teraz jeszcze ścianki na oddaszu i dach od 12 listopada - i w tym roku po budowie. Mam nadzieję, że zima nie zaskoczy moich dekarzy. I jak zwykle pytanie - jak sprawdzaliście, że zamówiona więźba jest prawidłowo zaimpregnowana?

Mironmk

Ja też się boję czy pogoda nie zepsuje harmonogramu robót, który i tak jest maksymalnie już przeciągnięty (dach rusza od 20 listopada).

Co do dachu z Betoru to w cenach na dachówkę bez angoby (z betoru)dostałem ofertę na taką samą angobowaną w innym miejscu. Betor nie ma najlepszej oferty.

Witam Wielkopolan!

Swoje marzenia o małym własnym domku też rozpoczynałam od lektury Muratora.Było to pięć lat temu. A póżniej długie przekonywanie męża do budowy (teraz twierdzi,że to jego pomysł) i zakup działki sąsiadującej z lasem. Budujemy systemem gospodarczym. Wybraliśmy gotowy projekt "Krab 2".Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego, ale ze wstępnym pokryciem dachu.

Na podstawie Waszych wypowiedzi widzę, że trochę przepłaciłam za robociznę.Ale firma była dokładna i solidna. Nasza rola sprowadzała się tylko do zamówienia materiałów (jedna duża dobrze zaopatrzona hurtownia udzielająca rabatów i dostarczająca własnym bezpłatym transportem)i codziennej wizyty na placu budowy. Kontolę jakości wykonania robót prowadzi zatrudniony kierownik budowy.Jak dotąd obyło się bez problemów. Oby tak dalej.

Czy ktoś buduje wg tego projektu?

Buduję pod Poznaniem w Kamionkach.

Pozdrawiam wszystkich.

No Małgosia mam rodzinę, która niedawno wybudowała się w kamionkach. Zupełnie tam fajnie, ale uważaj latem na muszki jest ich wysyp szczególnie blisko lasu.

A tak z innej beczki to, w jakiej hurtowni się zaopatrujesz?

A tak w ogóle to mam nadzieję, że teraz już będziesz zaglądać tu częst bo wielkopolan jak na lekarstwo!

Serce rośnie - jak ja - matka chrzestna tego wątku patrzę raz po raz - jak pięknie kwitnie.

Przepraszam, że was zaniedbuje, zycie tak prędko się toczy....ale pamiętam o was, pamiętam:wink:

Patrzcie tymczasem, co podczas mojej nieobecności tu - wyrosło na moim podwórku:)

http://www.dzieci.bci.pl/strony/blask/dom.JPG

Tzn jest to widok od ulicy a nie od podwórka i jest baardzo, baardzo surowy, co zresztą widac po ddatkach wokół budowy:)

Ciekawe czy mi sie tu zmieści - starałam sie go "przyciąć"

Coś pochmurno, pochmurno....i ujęcie kiepskie..poprawię sie jutro:-)

[ Ta wiadomość była edytowana przez: karola dnia 2002-10-25 20:12 ]