loniu 14.05.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Kasieks dokładnie w Zakrzewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 14.05.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 KaiM - ja na etapie siania trawki, grila, kiełbasek, sztachetek do płotu. Mieszkam już od 7 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 14.05.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Jak dawno mnie tu nie było ... U mnie dziś kończą montaż okien - przyspieszony o ponad tydzień. Nie mam jeszcze drzwi wejściowych i od wczoraj mam koszmary nocne - widzę w nich jak moje okna znikają...Zamontowane są tak jakoś zbyt "delikatnie" jak na mój gust... Szukam jakiegoś dozorcy, ale okazuje się, że to nie jest łatwa sprawa - niby mamy bezrobocie, ale chętnych brak. Gdzieś 3 tyg. temu miałam ten sam problem - tylko, że ktoś miał pilnować jeszcze nie zalanej betonem miedzi z co i całej inst wodnej. Szukaliśmy bardzo długo i mimo bezrobocia (czasem mi się wydaje, że bezrobotnym nie chce się po prostu pracować) nikt nie był chętny- a oferowaliśmy 50zł/noc!!! W końcu zatrudniliśmy agencję ochrony Solid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macleanek 15.05.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Mam pytanie dotyczące dachówki Sirius RuppCeramiki. Czy ktoś z Was może ma jakieś informacje na temat miejsc, gdzie oferują ją po rozsądnych cenach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 15.05.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 O rany, ale tu ruch... Pozdrawiam wszystkich "nowych", czekam na kolejnych sąsiadów (Kamionki). Termin przeprowadzki się zbliża, a tyle jeszcze roboty. Straciłem głos i z temperaturą, ale robić trzeba, bo za 6 tygodni zamieszkam pod mostem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Golec 15.05.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 RuppCeramikę w rozsądnej cenie proponowano mi w Wenie na Dąbrowskiego. W finale kupiłem w innym miejscu ze względu na wybór innej firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.05.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 A mi w tym tygodniu wyprowadzili całe zbrojenie. Podejrzewam sąsiada, bo leżało od roku w trawie ,daleko od ulicy i prócz nas tylko on wiedział, że tam jest. Na płocie z siatki jeszcze było widać, którędy było przeciągane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.05.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Gdzie i za ile można wypożyczyć zagęszczarkę i czy rzeczywiście jest tak, że biorąc w sobotę do poniedziałku, płaci się za jedną dobę?I ile waży taka zagęszczarka co bym wiedział czym ją przewieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 16.05.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 ech Pyrka wiesz ze mialem taki sam pomysl zeby sobie złożyc zbrojenie u mnie w trawie? ale w koncu ze wzgledu na szalejące ceny skupu złomu zrezygnowałem i leży u znajomego rolnika w obejściu.Kto wie czy bym teraz nie był w Twojej sytuacji - wyrazy współczucia. Czasem myślę że Hammurabi nie był taki głupi. Gdyby sobie pochodziło na widoku kilku takich bez rąk to i chętnych do dalszych kradzieży by nie było już tak wielu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 16.05.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 KaiM - masz w 100% rację! Czy ktoś z was kupował parapety z konglomeratu - jeżeli tak, to gdzie i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 17.05.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 nnataszakonglomerat kupiłem w Puszczykowie. Ceny przy sobie nie mam ale dam ci na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
em_p 17.05.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Pyzia, przeczytałam dziś o twojej przygodzie z oknami firmy Mirolet i tak mi przyszło do głowy, że czasem konsumenci nie znają swoich praw - z czego firmy bardzo chętnie korzystają. Zamieszczam poniżej informacje o prawach konsumenta i obowiązkach sprzedawcy - mogą się przydać na kolejne "potyczki", których już ci nie życzę Są w dużym skrócie, więc gdyby ktoś miał jakieś dodatkowe pytania, chętnie coś dopowiem. ------------------------------------------------ Podstawowe prawa konsumenta • 1 stycznia 2003 - nowy akt prawny regulujący sprzedaż z udziałem konsumentów – ustawa z dn. 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz.U.nr 141, poz.1176) Nie ma rękojmi • Rękojmię zastąpiono niezgodnością towaru konsumpcyjnego z umową • wprowadzono nowy rodzaj odpowiedzialności przedsiębiorcy wobec konsumenta - odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową Niezgodność towaru z umową • Wszelkiego rodzaju nieprawidłowości w jego zamontowaniu, uruchomieniu powstałe wskutek czynności dokonanych przez sprzedawcę lub osobę za którą jest on odpowiedzialny. • Równocześnie sprzedawca będzie odpowiadał jeżeli nieprawidłowości w towarze wynikną z montażu dokonanego przez kupującego według instrukcji obsługi otrzymanej od sprzedawcy • Do niezgodności z umową należą składane publicznie zapewnienia sprzedawcy lub producenta, dotyczące właściwości towaru, wyrażone w reklamie lub oznakowaniu towaru Towary „indywidualne” (np. okna)• Przy uzgadnianych indywidualnie właściwościach towaru przyjmuje się zgodność towaru z umową jeśli rzecz odpowiada podanemu przez sprzedawcę opisowi lub ma cechy pokazanej kupującemu próbki lub wzoru Powiadamianie o niezgodności • Klient ma 2 miesiące na powiadomienie pisemne sprzedawcy od czasu stwierdzenia niezgodności towaru z umową • sprzedawca ponosi odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową jeżeli powstanie ona w ciągu dwóch lat od wydania rzeczy kupującemu • przy rzeczach używanych termin może być skrócony do 1 roku Wyjątek • Upływ powyższych terminów (2 lata, 1 rok) nie wyłączy odpowiedzialności sprzedawcy, jeśli w chwili wydania towaru wiedział on o niezgodności towaru z umową i nie powiadomił o tym kupującego Co może klient • Nabywca towaru niezgodnego z umową może najpierw żądać (wedle swojego wyboru) - naprawy rzeczy lub wymiany na nową • Gdy naprawa będzie niemożliwa lub wynikną z tego nadmierne koszty - może się domagać obniżenia ceny za towar albo odstąpienia od umowy • odstąpienie nie jest możliwe gdy zgodność towaru z umową nie jest istotna Dowód winy ? • Sprzedawca musi udowodnić, że towar był zgodny z umową w chwili jego wydania • na nim leży obowiązek „udowodnienia niewinności” Co może klient • Przy wymianie lub naprawie rzeczy sprzedawca zwraca kupującemu poniesione przez niego koszty (np. związane z demontażem, przesłaniem rzeczy, koszty robocizny, materiałów, ponownego zamontowania czy uruchomienia rzeczy) gwarancja • Wprowadzona została gwarancja europejska (tzw. Komercyjna) • gwarancja jest bezpłatna, przedsiębiorca nie ma prawa pobierać jakiejkolwiek opłaty od konsumenta • dokument gwarancyjny musi zawierać: – nazwę i adres gwaranta, czas trwania, zasięg terytorialny gwarancji – musi się znaleźć stwierdzenie, że nie wyłącza, nie ogranicza i nie zawiesza uprawnień konsumenta z tytułu niezgodności towaru z umową przykład • Pan Kowalski zamówił okna. Wskutek złych pomiarów, wziętych przez pracownika firmy, okazało się, że okien nie można wstawić w otwór okienny. Czy Pan Kowalski może dochodzić swoich praw ? Umowa o dzieło • Wykonanie okien jest umową o dzieło, o jakiej mowa w art.637 K.C. Należy ona do umów rezultatu. Jeżeli dzieło będące rzeczą ruchomą wykonane zostało niezgodnie z umową, wówczas zamawiającemu przysługują uprawnienia z omawianej ustawy. Klient może żądać naprawy lub wymiany na nowe. Jeśli przedsiębiorca nie dokonana tego w odpowiednim, usprawiedliwionym okolicznościami czasie - może odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy. Obowiązki sprzedawcy • Dołączyć do towaru niezbędne informacje w języku polskim (instrukcja obsługi, sposób konserwacji, dokument gwarancyjny • w przypadku towaru o cenie powyżej 2000 zł, sprzedaży na raty, według wzoru - sprzedawca jest zobowiązany wydać dokument potwierdzający istotne postanowienia zawartej umowy. Potwierdzenie powinno zawierać dane sprzedawcy, datę sprzedaży, określenie towaru, ilość, cenę Umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa • Ustawa z 2 marca 2000 o ochronie niektórych praw konsumentów • umową zawartą poza lokalem jest kontrakt zawarty przez konsumenta w innym miejscu niż lokal przedsiębiorcy. • Lokal przedsiębiorcy to miejsce przeznaczone do obsługiwania klientów i oznaczone na zewnątrz w dane identyfikujące przedsiębiorcę oraz zwięzłe określenie wykonywanej działalności • Sprzedawca zawierający umowę poza lokalem przedsiębiorstwa powinien pokazać konsumentowi dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej oraz dokument tożsamości • w razie zawierania umów w imieniu przedsiębiorcy - dokument upoważniający go do takich działań Możliwość odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa • Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa może od niej odstąpić bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 10 dni od daty zawarcia umowy • niedopuszczalne jest zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą odstępnego • W razie odstąpienia umowa uważana jest za niezawartą • konsument jest zwolniony ze wszelkich zobowiązań • jeżeli konsument dokonał przedpłat, należą mu się odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty • tych przepisów nie można ograniczyć ani wyłączyć • Przedsiębiorca musi poinformować na piśmie o możliwości odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu • jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, może on odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od dnia uzyskania informacji, ale nie później niż 3 miesiące od dnia zawarcia umowy • Przepisy dotyczące umów zawartych poza lokalem nie odnoszą się do kontraktów – dotyczących sprzedaży art. spożywczych dostarczanych okresowo do miejsca zamieszkania – nie przekraczających 10 euro, dot. drobnych spraw życia codziennego – związanych z ubezpieczeniami – dotyczących zakupu nieruchomości – o prace budowlane (jednak dotyczą sprzedaży okien) Zadatek czy zaliczka ? • Zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zatrzymać a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej • Zaliczka nie rodzi skutków umożliwiających dochodzenie zawarcia umowy i najczęściej bywa zaliczana na poczet przyszłego świadczenia Niedozwolone klauzule umowne • Postanowienia umowy, które nie zostały uzgodnione (wynegocjowane) indywidualnie- nie wiążą konsumenta, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając interesy konsumenta • Nie dotyczy warunków kontraktu, określających główne świadczenia stron, jeżeli zostały one sformułowane w sposób jednoznaczny • Za nieustalone indywidualnie uznaje się takie postanowienia umowne na których treść konsument nie miał rzeczywistego wpływu • w szczególności takie, które przejęte zostały z wzorca umowy zaproponowanego przez przedsiębiorcę konsumentowi Niedozwolone klauzule umowne przykłady • Za nieustalone indywidualnie uznaje się takie postanowienia umowne na których treść konsument nie miał rzeczywistego wpływu • w szczególności takie, które przejęte zostały z wzorca umowy zaproponowanego przez przedsiębiorcę konsumentowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
em_p 17.05.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Gdzieś 3 tyg. temu miałam ten sam problem - tylko, że ktoś miał pilnować jeszcze nie zalanej betonem miedzi z co i całej inst wodnej. Szukaliśmy bardzo długo i mimo bezrobocia (czasem mi się wydaje, że bezrobotnym nie chce się po prostu pracować) nikt nie był chętny- a oferowaliśmy 50zł/noc!!! W końcu zatrudniliśmy agencję ochrony Solid Nnatasza, jak się sprawdza SOLID ? Ile im płacisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.05.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Gdzie i za ile można wypożyczyć zagęszczarkę i czy rzeczywiście jest tak, że biorąc w sobotę do poniedziałku, płaci się za jedną dobę? I ile waży taka zagęszczarka co bym wiedział czym ją przewieźć. Np. tu: http://www.ramirent.pl/ Na stronie jest nieaktualny adres, prawdziwy to siewierska 11 (za Poznaniem w strone Kórnika), tel. 8705509 trudno się dodzwonić. Zagęszczarka 60kg-90kg ok. 97zł/doba. Spokojnie mieści się do samochodu typu kombi. Nie wiem jak jest z weekendem, ale ja brałem pierwszego dnia o godzinie 8 i oddawałem następnego o 15 i było płacone jako 1 doba. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 17.05.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja brałem zagęszczarkę w Komornikach (firma EWPA), cena podobna. Nie wiem, jak z weekendami, ale chyba liczą każdy dzień osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 17.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 A jak ciężką wybrać? Taka 60 kg wystarczy? I czy rzeczywiście ubijaliście piasek warstwami, tak jak zalecają czy też w międzyczasie wodą go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 17.05.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Arkadlymasz jeszcze te stemple? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 17.05.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 A jak ciężką wybrać? Taka 60 kg wystarczy? I czy rzeczywiście ubijaliście piasek warstwami, tak jak zalecają czy też w międzyczasie wodą go? Ja wziąłem 110 kg http://www.ewpa.com.pl/wynajem.htm, nie polewałem wodą - możesz polewać, jeżeli masz piasek bardzo suchy (taki nie da się zagęścić). KONIECZNIE warstwami, chyba że będziesz podlewał do następnego sezonu . W sumie trochę roboty, bo niby łatwiej wyrzucić z wywrotki prosto w fundament, ale masz pewność, że wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 17.05.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 rybyPiasek wsypywałem do środka a ojciec jeździł zagęszczarką i tak w kółko a zagęszczareczka trochę ważyła!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.05.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Arkadly masz jeszcze te stemple? Mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts