feyrus 19.12.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Piachusie ,polecisz projektanta ?Skąd go masz ,sprawdzony jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 19.12.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Cześć Feyrus i NIE-WIERZBIANIE ale WIELKOPOLANIE! Dodam z dumą, że ja i Piachus to jedna rodzina (legalizacja w kwietniu ). Nie mamy jeszcze "adaptatora" projektu ale się mocno rozglądamy. Jak tylko rozeznamy się w temacie to się podzielimy informacjami. Co do wykonawcy - to jak widziałeś jesteśmy na etapie przetargu. I podobnie jak Ty - też podnosimy poddasze aby mieć większy komfort. Będziemy w kontakcie proponuję prywatnie coby nie irytować innych ?... pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 19.12.2002 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 feyrus, nie zdecydowały inne względy - choć w ostateczności nie zdecydowałem się na garaż w bryle domu. Projekt znalazłem w Katalogu Własny Dom z Konceptem, z zamieszczonych tam możliwych do zaakceptowania ten wydał mi się najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 19.12.2002 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Roboty na dachu idą pełną parą, cieśli nie przeraża ani mróz, ani śnieg, i tak trzymać. Jutro przyjeżdża ekipa murować komin, a cieśla wykończy druga połowę dachu (jeśli tartak znów nie nawali z dostawą)... Wiechę przerzucimy chyba na 'po Świętach', bo nie ma już kiedy w tym przedświątecznym zamieszaniu. Czy mieliście czas pomyśleć że zaraz święta?? Ja zupełnie nie. Za to domek zmienia się z dnia na dzień. :smile: Feyrus, miło widzieć nową twarz na forum. Ale Was wzięło na te Wierzby ŁAdny domek. Jesli zaczynasz już przetarg na wykonawców, to mogę polecic moją ekipę,.tak jak Pyzi (pozdrawiam ).Pyzia, nie możemy tych majstrów za bardzo chwalić, bo nam się za bardzo rozpuszczą A w późniejszym etapie na pewno będę Wam polecać mojego cieślę - bez niego już dawno byśmy zginęli marnie. Loniu, Miron - dzięki za cenę klinkieru, u mnie będą murować z cegły pełnej, i na długości całej ściany + ocieplenie, więc cena pewnie będzie się trochę różniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 19.12.2002 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Jeszcze raz ja - w sprawie projektów. Jeśli macie czas ( a macie do wiosny, tak?), to warto posiedzieć nad projektem i ewentualnymi adaptacjami i zmianami teraz, niż potem szarpać się z tym w czasie budowy. Zmiany, kiedy już budowa jest w toku, są b.kosztowne + dużo nerwów.Warto porządnie przemyśleć rozkład pomieszczeń, ich wysokość, materiały, wykusze i inne drobiazgi. Wiadomo, że i tak zawsze coś tam w trakcie się zmieni, bo co innego planowanie na papierze, a co innego pomieszczenia 'w realu'. My 'przegapiliśmy' w naszym projekcie sprawe okien. (projekt indywidualny). Architekt przekonał nas (ze względów wizualnych i artystycznych) do koncepcji okien licowanych z murem zewnętrznym (porotherm 44). Okna mają być drewniane, więc jest to pomysł, delikatnie mówiąc, kiepski. Okna chcę cofnąć jakieś 10-12 cm do wewnątrz, ale mam problem z doświetleniem klatki schodowej. Tam jest taka kombinacja 6veluxów+ stałe okna w elewacji. Jeśli cofnę okna na elewacji, to musze też przesunąć Veluxy, żeby się razem spotkały. Problemem jest tez odprowadzenie wody z tak dużej płaszczyzny, jaka tworzą te okna. Jak mówi cieśla "damy radę, szefowo, damy radę". I tym optymistycznym akcentem kończę te dłuugie wywody. Jesli macie jakieś dobre rady w sprawie tych okien, to b. proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 19.12.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Pomyśleć o świętach? Chyba żartujesz ,ja co roku obiecuję że zrobię luz przed Świetami i zawsze jest tak samo:smile:Ale choinkę już mam ubraną,jodła kaukaska!!!!!!Bombki w kolorze ecru i w kolorze burgunda,prawdziwe szyszki.A lampki białe kuleczki-buleczki i czerwone zwykłe . Ot,takie narodowe w tym roku barwy.A niech tam! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 20.12.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Hej Misza koduję, że namiary na cieślę to w dalekiej przyszłości od Ciebie. Zdecydowanie popieram tezę o nieprzechwalaniu (oddzielnie ? ) majstrów!!! Co do Wierzb to naprawdę mi się podobają choć oczywiście swoje 3 grosze do projektu (a nawet 10 groszy powiedziałabym) trzeba dodać. I oczywiśćie - tak jak piszesz - właśnie teraz, zimą. Mamy już kontakt z jakimś poleconym architektem (- jak będzię konkret - to podamy Feyrusowi jego namiary). Zdaje się złapiemy go w przerwie między świętami i zlecimy trochę przeróbek. To na tyle! Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę relaksujących Świąt taka aby z nową energią rozpoczynać/kontynouwać/ kończyć budowę w Nowym Roku cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 23.12.2002 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 No, to mamy mała przerwę budowlaną na Święta :smile: oj, przyda się, przyda chwila oddechu. Chociaż nie mogę jakoś przestać myśleć o budowie, zamawianiu materiałów, pieniądzach niestety:sad:, i takich tam. Kiedy dzisiaj wjechałam na budowę z 'inspekcją', zastałam ekipę murarzy + ekipę cieśli przy zgodnych porządkach świątecznych. Ramię w ramię doprowadzili salony do takiego stanu, że nic tylko wstawiać choinkę i można świętować. Między Świętami a Nowym Rokiem wracają do pracy... a już miałam nadzieję na dłuższy urlopik Wszystkim życzę wspaniałych, zdrowych, spokojnych Świąt. Odpoczynku i woli walki na później! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 24.12.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2002 Misza, jak oni pracują w takie mrozy? No i chyba nie murują?Wszystkim najlepsze życzenia na Święta i Nowy Rok, a następna Gwiazdka w nowym domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 24.12.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2002 Aha, MIsza śledzę Twoją dyskusję o tynkach, ponieważ planuję je na troche później chętnie skorzystam z ekipy jeśli ich polecisz. Raczej skłaniam się ku tradycyjnym - moja ekipa murarzy jest zainteresowana, ale się do tego nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 25.12.2002 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2002 Miron, ekipa murowała kiedy temp. była tak mniej więcej do -4,-5, używali wtedy plastyfikatora do betonu (tak kończyli taras), teraz zostały im do zrobienia drobiazgi, czyli trochę prac przy szczytach ścian i ścianka działowa na poddaszu. Też się zdziwiłam, że przy mrozie mogą pracować, ale powiedzieli, że do -6 spokojnie. Zawsze mnie to zadziwia, kiedy wjeżdżam na budowę opakowana w kurtkę, polar i co tam jeszcze pod ręką, a oni w koszulach flanelowych + kurteczka taka bardziej wiosenna :eek: Cieśla na przykład pracuje gołymi rękami, bez rekawic. Kiedy się dziwię, jak to wytrzymują, mówią że trzeba się ruszać, i przy robocie zimno nie jest. I że gdyby przy takim mroziku nie robili, to przy -15 musieliby leżeć pod kołdrą, z różańcem w ręku poza tym zachęcają mnie do 'zakupów' w pobliskim sklepie. ale ja jestem inwestor głuchy na takie proiśby, i obiecałam im dopiero fajną imprezę na wiechę. Jeszcze dachówka, rynny, podbitka i do obmiaru okien to by było na tyle. Tynki - zdecydowałam się już na tradycyjne, nie wiem jeszcze na pewno jaka będzie kolejność prac. Może coś doradzicie? Okna, tynki, instalacje? Elektryka przed oknami? a jak ukradna kable?? Moją ekipę b. polecam, także do tynków. Widziałam ich w akcji na innych budowach, zanim podpisaliśmy umowę na prace u mnie, i b. mi się podobało to, co zobaczyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 25.12.2002 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2002 a propos tynków gipsowych - mój architekt twierdzi, że są b. akustyczne i skłania się też w stronę tradycyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 29.12.2002 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 halo??? wszyscy sobie gdzieś poszli... a ja bym chciała o dachówce sobie pogadać, np. czy wiecie coś o von Mullerze wracajcie, pleease Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 02.01.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Misza, jestem po przerwie. Może doleję oliwy do ognia, ale wydaje mi się, że temp. -5 nie nadaje się do budowy - zwłaszcza, gdy poprzednie dni i noce notowały -10, co oznacza, że materiał jest przemarznięty. Poza tym temperatura jest ważna nie tylko, jeśli idzie o same murowanie, ale i proces wiązania, który trochę trwa. Trzeba sprawdzić efekty prac teraz i na wiosnę. Tym niemniej ekipą do tynków jestem zinteresowany. Dachówkę mam euronit jak wiadomo. Kolejność prac: najlepiej byłoby chyba: elektrka, instalacje, tynki i okna. Ale nie wiadomo, czy to możliwe, m.in. ze względu na przede wszystkim kradzieże. Przy okazji pytanie, czy kradnie się tylko miedź, czy też jestem naiwny i może zniknąć wszystko. Ma ktoś jakieś doświadczenia nt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 02.01.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Hej grupa z Poznania i okolic! Witam po przerwie w "forumowaniu" i od razu mam pytanie do bardziej doświadczonych - ile płaciliście za adaptację projektu? Czy możecie kogoś polecić? W przerwie w leniuchowaniu spotkaliśmy się z poleconym architektem i powiedzieliśmy o zmianach, które musiłby nanieść do projektu - a mianowicie przedłużenie garażu o 0,5m i usunięcie wykusza. I ta uwaga cała "filozofia" ma zdaniem tego architekta kosztować 800 PLN plus VAT !!! Z tego co się na szybko dowiedzieliśmy to u innych takie proste zmiany kosztowały 200-300 PLN! Powiedzcie czy facet nie robi nas w balona (ja uważam, że na 100% tak) i polećcie kogoś sensownego za sensowną cenę please!!! Aha - spytałam się tego "fachowca" czy uda się na działkę (jak uważałam - celem zobaczenia tam czegoś czego my przy swojej wiedzy nie widzimy a co mogłoby wpłynąc na projekt); a na to facet, że on pracuje tylko na mapach. Czy to jest standard tego typu pracy (za 800 PLN plus VAT) ???????????? poradźcie please pozdrawiam pyzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 02.01.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Czesc wszystkim w Nowym Roku. Ja dostaję już białej gorączki na dzwiek slowa dach, który mial byc skonczony do swiat a jescze ekipa nie skonczyla foliowania. Co do kolejnosci robót to wymyślilem sobie to tak:koniec lutego - wstawianie okien i drzwi budowlanych z jednoczesnymi pracami elektrycznymi a przede wszystkim zalozenie instalacji alarmowej z monitoringiem.Marzec tynki wewnątrzKoniec marca / kwiecień - instalacje wod-kanKoniec kwietnia - posadzkiMaj - wstawienie drzwi zewnetrznych + bramy garażowejMaj - ocieplenie budynkupoczatek czerwca - tynki zewnetrzneczerwiec, lipiec, sierpień prace wykonczeniowe: podbitki, tarasy, plytki, podłogi, drzwi wewnetrzne, armatura itpWrzesien - przeprowadzka no i zaprowadzenie ogrodu podjazdy itp. No to takie sa plany, ciekawe na ile zostana zweryfikowane rzeczywistoscia. Generalnie to ostatni punkt jest dosyc istotny zwazywszy, ze juz sprzedalem mieszkanie - ups!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marie 02.01.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Witam grupę Wielkopolską .Po dwóch latach poszukiwania działki i półrocznej batalii z pozwoleniem na budowę rozpoczynam przygodę z budowaniem.Miejsce Morasko , działka skromne 8000 m , zastanawiam się czy załapię się na dopłaty bezpośrednie z Unii.Projekt pracownia Lipińscy z Wrocławia -LMP 36 -210m.Materiał YTONG ,od jutra zaczną się pierwsze problemy rozpoczynam poszukiwania ekipy , żegnaj dotychczasowy sybarycki stylu życia.Jednym słowem od dziś zaczynam brać czynny udział w forumowym ekshibicjonizmie budowlanym .Cel - następny Nowy Rok w nowym domu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 03.01.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Misza, jeśli możesz daj mi namiar na ekipe od tynków. Czy mogą zrobić coś jeszcze? Np. wylewki. Jaka jest cena za tynki?Marie - witam i życzę powodzenia. Ja mogę polecić swoją ekipę od dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 03.01.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Witam wszystkich serdecznie,Wiosną zaczynam (powinnam napisać zaczynamy) budowe mojego wymarzonego domu. Będzie to D21 - projekt Muratora. Im więcej czytam wypowiedzi na Forum, Muratora i im bardziej zagłębiam się w tajniki budowania tym mniej wiem. Czuję się troche jak przed ważnym egzaminem na studiach. Chciałabym zdać go celująco a im bliżej terminu tym bardziej rosnie we mnie przeczucie, że cos pominęliśmy, czegos zapomnieliśmy, czegos nie przewidzieliśmy. Byłabym wdzięczna za kontakt osób, którzy juz wybudowali w okolicach Poznania D21 lub są w trakcie realizacji inwestycji. Nie ukrywam, że liczę na pomoc wszystkich Forumowiczów z grupy wielkopolskiej. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi jestem pod wrażeniem!!PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 03.01.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Cześć Marie i MHAL! Grupa rośnie ilościowo! I tak trzymać! To co mnie tylko martwi to fakt, że przybywa zielonych (bez obrazy - mam tu na myśli również siebie) a ubywa doświadczonych, którzy mogliby nam - nowicjuszom coś poradzić ! Ale kupą raźniej to fakt! Hej zaawansowani - podajcie proszę namiar na sensownych architektów od adaptacji - przecież na pewno musiliście to zrobić!!!! Błagam (- używam całej swojej kokieterii) dzięki!!! poz pyzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts