Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Feyrus i NIE-WIERZBIANIE ale WIELKOPOLANIE!

Dodam z dumą, że ja i Piachus to jedna rodzina (legalizacja w kwietniu :grin: ). Nie mamy jeszcze "adaptatora" projektu ale się mocno rozglądamy. Jak tylko rozeznamy się w temacie to się podzielimy informacjami. Co do wykonawcy - to jak widziałeś jesteśmy na etapie przetargu. I podobnie jak Ty - też podnosimy poddasze aby mieć większy komfort.

Będziemy w kontakcie proponuję prywatnie coby nie irytować innych ?...

pozdrawiamy :smile:

Roboty na dachu idą pełną parą, cieśli nie przeraża ani mróz, ani śnieg, i tak trzymać. Jutro przyjeżdża ekipa murować komin, a cieśla wykończy druga połowę dachu (jeśli tartak znów nie nawali z dostawą)... Wiechę przerzucimy chyba na 'po Świętach', bo nie ma już kiedy w tym przedświątecznym zamieszaniu.

Czy mieliście czas pomyśleć że zaraz święta?? Ja zupełnie nie. :sad:

Za to domek zmienia się z dnia na dzień. :smile: :smile:

Feyrus, miło widzieć nową twarz na forum. Ale Was wzięło na te Wierzby :wink: ŁAdny domek. Jesli zaczynasz już przetarg na wykonawców, to mogę polecic moją ekipę,.tak jak Pyzi (pozdrawiam ).Pyzia, nie możemy tych majstrów za bardzo chwalić, bo nam się za bardzo rozpuszczą :wink:

A w późniejszym etapie na pewno będę Wam polecać mojego cieślę - bez niego już dawno byśmy zginęli marnie.

Loniu, Miron - dzięki za cenę klinkieru, u mnie będą murować z cegły pełnej, i na długości całej ściany + ocieplenie, więc cena pewnie będzie się trochę różniła.

Jeszcze raz ja - w sprawie projektów. Jeśli macie czas ( a macie do wiosny, tak?), to warto posiedzieć nad projektem i ewentualnymi adaptacjami i zmianami teraz, niż potem szarpać się z tym w czasie budowy. Zmiany, kiedy już budowa jest w toku, są b.kosztowne + dużo nerwów.

Warto porządnie przemyśleć rozkład pomieszczeń, ich wysokość, materiały, wykusze i inne drobiazgi. Wiadomo, że i tak zawsze coś tam w trakcie się zmieni, bo co innego planowanie na papierze, a co innego pomieszczenia 'w realu'.

My 'przegapiliśmy' w naszym projekcie sprawe okien. (projekt indywidualny). Architekt przekonał nas (ze względów wizualnych i artystycznych) do koncepcji okien licowanych z murem zewnętrznym (porotherm 44). Okna mają być drewniane, więc jest to pomysł, delikatnie mówiąc, kiepski.

Okna chcę cofnąć jakieś 10-12 cm do wewnątrz, ale mam problem z doświetleniem klatki schodowej. Tam jest taka kombinacja 6veluxów+ stałe okna w elewacji. Jeśli cofnę okna na elewacji, to musze też przesunąć Veluxy, żeby się razem spotkały. Problemem jest tez odprowadzenie wody z tak dużej płaszczyzny, jaka tworzą te okna. Jak mówi cieśla "damy radę, szefowo, damy radę". I tym optymistycznym akcentem kończę te dłuugie wywody. Jesli macie jakieś dobre rady w sprawie tych okien, to b. proszę.

Pomyśleć o świętach? Chyba żartujesz ,ja co roku obiecuję że zrobię luz przed Świetami i zawsze jest tak samo:smile:Ale choinkę już mam ubraną,jodła kaukaska!!!!!!Bombki w kolorze ecru i w kolorze burgunda,prawdziwe szyszki.A lampki białe kuleczki-buleczki i czerwone zwykłe .

Ot,takie narodowe w tym roku barwy.A niech tam!

:smile::smile:

Hej Misza

koduję, że namiary na cieślę to w dalekiej przyszłości od Ciebie. Zdecydowanie popieram tezę o nieprzechwalaniu (oddzielnie ? :???: ) majstrów!!!

Co do Wierzb to naprawdę mi się podobają choć oczywiście swoje 3 grosze do projektu (a nawet 10 groszy powiedziałabym) trzeba dodać. I oczywiśćie - tak jak piszesz - właśnie teraz, zimą. Mamy już kontakt z jakimś poleconym architektem (- jak będzię konkret - to podamy Feyrusowi jego namiary). Zdaje się złapiemy go w przerwie między świętami i zlecimy trochę przeróbek.

To na tyle! Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę relaksujących Świąt taka aby z nową energią rozpoczynać/kontynouwać/ kończyć budowę w Nowym Roku

cześć :cool:

No, to mamy mała przerwę budowlaną na Święta :smile: :smile: oj, przyda się, przyda chwila oddechu. Chociaż nie mogę jakoś przestać myśleć o budowie, zamawianiu materiałów, pieniądzach niestety:sad:, i takich tam. Kiedy dzisiaj wjechałam na budowę z 'inspekcją', zastałam ekipę murarzy + ekipę cieśli przy zgodnych porządkach świątecznych. Ramię w ramię doprowadzili salony do takiego stanu, że nic tylko wstawiać choinkę i można świętować.

Między Świętami a Nowym Rokiem wracają do pracy... a już miałam nadzieję na dłuższy urlopik :wink:

Wszystkim życzę wspaniałych, zdrowych, spokojnych Świąt. Odpoczynku i woli walki na później!

Miron, ekipa murowała kiedy temp. była tak mniej więcej do -4,-5, używali wtedy plastyfikatora do betonu (tak kończyli taras), teraz zostały im do zrobienia drobiazgi, czyli trochę prac przy szczytach ścian i ścianka działowa na poddaszu. Też się zdziwiłam, że przy mrozie mogą pracować, ale powiedzieli, że do

-6 spokojnie. :smile:

Zawsze mnie to zadziwia, kiedy wjeżdżam na budowę opakowana w kurtkę, polar i co tam jeszcze pod ręką, a oni w koszulach flanelowych + kurteczka taka bardziej wiosenna :eek: :eek:

Cieśla na przykład pracuje gołymi rękami, bez rekawic. Kiedy się dziwię, jak to wytrzymują, mówią że trzeba się ruszać, i przy robocie zimno nie jest. I że gdyby przy takim mroziku nie robili, to przy -15 musieliby leżeć pod kołdrą, z różańcem w ręku :wink: poza tym zachęcają mnie do 'zakupów' w pobliskim sklepie. ale ja jestem inwestor głuchy na takie proiśby, i obiecałam im dopiero fajną imprezę na wiechę. :wink:

Jeszcze dachówka, rynny, podbitka i do obmiaru okien to by było na tyle.

Tynki - zdecydowałam się już na tradycyjne, nie wiem jeszcze na pewno jaka będzie kolejność prac. Może coś doradzicie? Okna, tynki, instalacje? Elektryka przed oknami? a jak ukradna kable??

Moją ekipę b. polecam, także do tynków. Widziałam ich w akcji na innych budowach, zanim podpisaliśmy umowę na prace u mnie, i b. mi się podobało to, co zobaczyłam.

Misza, jestem po przerwie. Może doleję oliwy do ognia, ale wydaje mi się, że temp. -5 nie nadaje się do budowy - zwłaszcza, gdy poprzednie dni i noce notowały -10, co oznacza, że materiał jest przemarznięty. Poza tym temperatura jest ważna nie tylko, jeśli idzie o same murowanie, ale i proces wiązania, który trochę trwa. Trzeba sprawdzić efekty prac teraz i na wiosnę. Tym niemniej ekipą do tynków jestem zinteresowany. Dachówkę mam euronit jak wiadomo. Kolejność prac: najlepiej byłoby chyba: elektrka, instalacje, tynki i okna. Ale nie wiadomo, czy to możliwe, m.in. ze względu na przede wszystkim kradzieże. Przy okazji pytanie, czy kradnie się tylko miedź, czy też jestem naiwny i może zniknąć wszystko. Ma ktoś jakieś doświadczenia nt.

Hej grupa z Poznania i okolic!

Witam po przerwie w "forumowaniu" i od razu mam pytanie do bardziej doświadczonych - ile płaciliście za adaptację projektu? Czy możecie kogoś polecić?

W przerwie w leniuchowaniu spotkaliśmy się z poleconym architektem i powiedzieliśmy o zmianach, które musiłby nanieść do projektu - a mianowicie przedłużenie garażu o 0,5m i usunięcie wykusza. I ta uwaga cała "filozofia" ma zdaniem tego architekta kosztować 800 PLN plus VAT :eek: :eek: :eek: !!!

Z tego co się na szybko dowiedzieliśmy to u innych takie proste zmiany kosztowały 200-300 PLN! Powiedzcie czy facet nie robi nas w balona (ja uważam, że na 100% tak) i polećcie kogoś sensownego za sensowną cenę please!!!

Aha - spytałam się tego "fachowca" czy uda się na działkę (jak uważałam - celem zobaczenia tam czegoś czego my przy swojej wiedzy nie widzimy a co mogłoby wpłynąc na projekt); a na to facet, że on pracuje tylko na mapach. Czy to jest standard tego typu pracy (za 800 PLN plus VAT) ????????????

poradźcie please

pozdrawiam

pyzia

Czesc wszystkim w Nowym Roku.

Ja dostaję już białej gorączki na dzwiek slowa dach, który mial byc skonczony do swiat a jescze ekipa nie skonczyla foliowania. Co do kolejnosci robót to wymyślilem sobie to tak:

koniec lutego - wstawianie okien i drzwi budowlanych z jednoczesnymi pracami elektrycznymi a przede wszystkim zalozenie instalacji alarmowej z monitoringiem.

Marzec tynki wewnątrz

Koniec marca / kwiecień - instalacje wod-kan

Koniec kwietnia - posadzki

Maj - wstawienie drzwi zewnetrznych + bramy garażowej

Maj - ocieplenie budynku

poczatek czerwca - tynki zewnetrzne

czerwiec, lipiec, sierpień prace wykonczeniowe: podbitki, tarasy, plytki, podłogi, drzwi wewnetrzne, armatura itp

Wrzesien - przeprowadzka no i zaprowadzenie ogrodu podjazdy itp.

No to takie sa plany, ciekawe na ile zostana zweryfikowane rzeczywistoscia.

Generalnie to ostatni punkt jest dosyc istotny zwazywszy, ze juz sprzedalem mieszkanie - ups!!!!!

Witam grupę Wielkopolską .

Po dwóch latach poszukiwania działki i półrocznej batalii z pozwoleniem na budowę rozpoczynam przygodę z budowaniem.

Miejsce Morasko , działka skromne 8000 m , zastanawiam się czy załapię się na dopłaty bezpośrednie z Unii.

Projekt pracownia Lipińscy z Wrocławia -LMP 36 -210m.

Materiał YTONG ,od jutra zaczną się pierwsze problemy rozpoczynam poszukiwania ekipy , żegnaj dotychczasowy sybarycki stylu życia.

Jednym słowem od dziś zaczynam brać czynny udział w forumowym ekshibicjonizmie budowlanym .

Cel - następny Nowy Rok w nowym domu !

Witam wszystkich serdecznie,

Wiosną zaczynam (powinnam napisać zaczynamy) budowe mojego wymarzonego domu. Będzie to D21 - projekt Muratora. Im więcej czytam wypowiedzi na Forum, Muratora i im bardziej zagłębiam się w tajniki budowania tym mniej wiem. Czuję się troche jak przed ważnym egzaminem na studiach. Chciałabym zdać go celująco a im bliżej terminu tym bardziej rosnie we mnie przeczucie, że cos pominęliśmy, czegos zapomnieliśmy, czegos nie przewidzieliśmy. Byłabym wdzięczna za kontakt osób, którzy juz wybudowali w okolicach Poznania D21 lub są w trakcie realizacji inwestycji. Nie ukrywam, że liczę na pomoc wszystkich Forumowiczów z grupy wielkopolskiej. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi jestem pod wrażeniem!!

Pozdrawiam

M

Cześć Marie i MHAL!

Grupa rośnie ilościowo! I tak trzymać! To co mnie tylko martwi to fakt, że przybywa zielonych (bez obrazy - mam tu na myśli również siebie) a ubywa doświadczonych, którzy mogliby nam - nowicjuszom coś poradzić :cry: !

Ale kupą raźniej to fakt!

Hej zaawansowani - podajcie proszę namiar na sensownych architektów od adaptacji - przecież na pewno musiliście to zrobić!!!!

Błagam :roll: (- używam całej swojej kokieterii)

dzięki!!!

poz

pyzia