MHAL 03.01.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Droga Pyziu, Jestem co prawda "zielona" ale mam znajomych "po przejsciach" budowlanych. To oni utwierdzili mnie w przekonaniu, że "da sie" wybudować dom. I to nawet nie drogo (to oczywiście rzecz względna ale z góry informuje, że ja i mój mąż jesteśmy tzw. normalni, tzn. kredycik, mieszkanko na sprzedaż, pomoc rodziny i przyjaciół itp.)Co do architekta to popytam, bo my kupiliśmy projekt gotowy D21 Muratora i poza przeniesieniem tarasu nie robimy zadnych zmian. Pozdrawiam P.S. cieszę się, że kobiety stanowią tak silną ekipę w grupie wielkopolskiej - chociaż nie jestem wjującą feministką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 03.01.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Pyzia, przeróbkę mojego projektu (więcej niż adaptację) dokonał autor projektu wyjściowego. Może i tak powinno być w Twoim przypadku? A może okazało się, że jetem zielony? Mimo to zamówiłem właśnie okna na koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 03.01.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Hej Miron!Wiesz, że na to nie wpadłam! Już w poniedziałek zadzwonię do biura projektowego i zobaczymy. Poki co mam już adaptatora za 500 PLN (to zawsze taniej) poz i dziękipyzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 03.01.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Zapomniałam dodać, że taniej niż 800 +VAT (ale drożej niż 300 + VAT !!!! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 03.01.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Loniu, zainspirowany Twoim wątkiem (ile da wykończyć za 100 000 zł), puściłem Tobie info na priv. Chętnie podyskutuję, jesli masz ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 03.01.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 mironmk - namiary na ekipę przesyłam privem, jakby nie doszły, daj znać, wiesz, że chyba mam szczęście na początku Nowego Roku i uda mi się nabyć ceramicznego von Mullera zamiast Euronitu?? ale to się okaże w pon, jadę obejrzeć dachówkę na dużej połaci i ostatecznie negocjować cenę, która jest b. zachęcająca (ok. tysiąc zł więcej wobec euronita na całości) :smile: jesli nie wypali, to jade kupowac szary euronit, bo też jest b. w porządku. W sprawie murowania myślę, że trochę sytuacja wymusiła dokończenie 'drobiazgów' mimo mrozu. Jak będzie, zobaczymy rzeczywiście wiosną. Teraz już nic nie murujemy, walczymy z dachem. Jesli chodzi o kolejność prac, to mam taki plan: jak tylko odpuszczą mrozy przyłącze energ., potem elektryka i 'jak cień' za elektrykiem ekipa z tynkami. Potem okna i instalacje. Marie, MHAL - witam , b. fajnie, że przybywa ludzi. Jeśli szukacie ekipy, chętnie polecam moją, chociaż b. się do nich przywiązałam i niechętnie dzielę Aha, słuchajcie!! Jeśli będziecie potrzebowac do wykńczeniówki płyty g-k, to teraz warto w nie zainwestować. W okolicach mojej budowy (Puszczykowo) ceny spadły o ok.30-40% na płyty, a promocja potrwa dopóki ich nie sprzedadzą. Z tego co mówił sprzedawca może jakieś 2 miesiące. Zgodzili się zmagazynować płyty do wiosny, jesli teraz za nie zapłacę. Sprawdźcie wasze hurtownie. Pyzia, cześć w 2003 cieszę się, że zapał budowlany w Tobie nie gaśnie. Pogoń tego 'adaptatora', co to pracuje tylko na mapach. Taki argument to najlepszy dowód na to, że nie warto sobie nim zawracać głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamis 04.01.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Witam serdecznie wszystkich Wielkopolan, bywalców-wyjadaczy i zielonych-jak ja. Mam zamiar budować pod Kaliszem, więc szczególnie bliscy dla mnie są BARTOSZ (Kalisz), KAROLA i ROMA (Pleszew), FRANKAI (Ostrów Wlkp.), ale pozdrawiam również LONIA, MISZĘ, MIRONAMK, ARKADLY, PYZIĘ, MHAL-A i wszystkich pozostałych nie wymienionych, a których posty przeczytałem dokładnie.A teraz do rzeczy..Byłbym wdzięczny, gdybyście poświęcili mi chwilę i skontaktowali się ze mną – szukam namiarów na ekipy budowlane, z których jesteście zadowoleni (tanie – mam nadzieję). Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.01.2003 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2003 AdamM - a dokładniej gdzie?Moi murarze do tanich nie należeli. Mam taniego człowieka od łopaty, ale niezmotoryzowany, więc też pewnie odpada. Cieśla jest z Franklinowa, firma z tradycją brał 2 lata temu 7zł/m2 dachu. Jego brat kładł dachówkę (teraz robi także dodatkowo wywiązki). Cenę musiałbym sprawdzić. Kanalizę robiła porządna firma, więc też pewnie do najtańszych nie należą. No cóż ja raczej wychodzę z założenia, że ma się to za co się płaci i szukam ekip sprawdzonych, a niekoniecznie tanich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 05.01.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2003 Witam, Adam. Jeśli jesteś także Adamisem (oprócz AdamaM) , to wysłałam Ci namiary na ekipę na priva. W następnym etapie chętnie polecę Ci także ekipę do dachu, ale na to masz jeszcze chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 06.01.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Misza, dziękuję za namiary na majstra. Witam wszystkich nowobudujących. Mogę polecić moją ekipę od dachów Sam zresztą skorzystałem z namiaru z Forum i jestem zadowolony. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 06.01.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 misza, bardzo proszę o namiary na Twoją ekipe. Sądzę, że już teraz powinnam zacząć rozmowy z różnymi firmami żeby spokojnie zacząć na wiosnę. A może już jest za późno? Ale dopiero teraz wiem, że na 100% zaczynamy na wiosnę.Pozdrawiam i z góry dziękujęM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 06.01.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Za to unikiajcie mojej ekipy od dachu jak ognia !!!!W tej chwili rozważam jej zmianę na inną kolejne dwa dni nadające sie do pracy a oni nic. Ratunkuuuuuuuuuu !!!!!A nie długo przychodzą montować okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 06.01.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Loniu, w razie czego mogę Cię poratować moimi 'dachowcami', ale pewnie nie chcesz zmieniać w trakcie? U mnie dach odeskowany i cieśla właśnie przebija łaty na nowy rozstaw, bo ostatecznie udało mi się wynegocjowac tanio inną dachówkę. Ostatnia forsa poszła dzisiaj na rynny, reszta na podbitkę i koniec tego szaleństwa. Mrozy pokrzyżowały trochę moje ambitne plany, i dach wykańcza się nieco dłużej MHAL, wysłałam Ci namiary privem. A jaki domek będzesz budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 07.01.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Misza dzięki za namiary. Już dzisiaj będę dzwonić. A mój domek jak się okazuje będzie dużo mniejszy od Twojego. Projekt Muratora D21. Dostępny w internecie. Mam taką cicha nadzieję, że mnie zmieszczą w swoim harmonogramie. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 07.01.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Mam zamiar założyć sobie alarm z monitoringiem w momencie wstawienia okien. Czy macie jakieś doświadczenia z firmą Solid Security. Czy jest rzetelna i bezpieczna? Pasuje mi bo mają bardzo blisko samochód monitorujący teren (jakieś 5 minut drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 07.01.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Co w ogóloe myślicie o montowaniu instalacji alarmowej z monitoringiem. Czy to ma sens - słyszałem, że potem lepiej nie rezygnować bo dziwnym trafem dochodzi do włamań, które maja przekonać, że jednak warto płacić za monitoring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 07.01.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Loniu, a ja słyszałam o włamaniach, które miały na celu udowodnienie człowiekowi jak bardzo taka ochrona sie przyda, bo przecież " w tej okolicy jest tak bardzo niebezpiecznie". No cóz nasza szara polska rzeczywistość......Smutne ale prawdziwe...Ale chyba lepiej alarm mieć, szczególenie wraz z insatlacja p-poż (czujniki dymu)PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 07.01.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Loniu, a ja słyszałam o włamaniach, które miały na celu udowodnienie człowiekowi jak bardzo taka ochrona sie przyda, bo przecież " w tej okolicy jest tak bardzo niebezpiecznie". No cóz nasza szara polska rzeczywistość......Smutne ale prawdziwe...Ale chyba lepiej alarm mieć, szczególenie wraz z insatlacja p-poż (czujniki dymu)PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 07.01.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ok zaczynam kompletować ekipy na ciąg dalszy robót. Poszukuję następujących specjalistów godnych polecenia:1. tynkarze2. ekipy do zrobienia posadzekJeżeli znacie kogoś wartego polecenia to będę wdzięczny za info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 07.01.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Również zamierzam zainstalować alarm z monitoringiem. Do końca tygodnia będę miał oferty z dwóch firm. Z monitoringu nie warto rezygnować, bo sam alarm bez niego jest niewiele wart. Poza tym, mam nadzieję, że monitoring to nie będzie fortuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts