Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Do oknien - czy ktos ma u siebie bezprogowe przesuwane okna ( a wlasciwie drzwi) tarasowe - drewniane lub lepiej z PCV.

Na razie sie tylko przymierzam, ale przesuwane znacznie lepiej wpasuja sie w projekt... Jaka jest róznica w cenie miedzy suwanymi a dwuskrzydłowymi otwieranymi?

Bezprogowe są mniej więcej (ale raczej więcej) dwa razy droższe od zwykłych rozwiernych; trochę tańsze są uchylno-przesuwne, ale to już nie ten efekt ;-)

tomjot dzieki za rozjasnienie tematu - chyba trzeba bedzie sie szarpnac na te okna... Cos za cos - na razie juz 3 okna z projektu usunelam, a reszte niewymarowych pozamianialam na "wymiarowki" - czyli wielkie planowanie ciecia kosztow okien. A tu niespodzianka :wink:

A co do mebli łazienkowych i nie tylko - mam namiry na dobrego i bardzo dokladnego stolarza wykonujacego meble na zamowienie. Jesli ktos jest zainteresowany niech pisze na priv. Tylko ostrzegam - jest zazwyczaj zawalony robota i do kazdego jego terminu trzeba doliczyc jakies 2 tyg. (stale molestujac przy tem telefonami z przepomnieniem). Wiec to kwestia wybory, czy sie takie zachowanie zaakceptuje :)

Do oknien - czy ktos ma u siebie bezprogowe przesuwane okna ( a wlasciwie drzwi) tarasowe - drewniane lub lepiej z PCV.

Na razie sie tylko przymierzam, ale przesuwane znacznie lepiej wpasuja sie w projekt... Jaka jest róznica w cenie miedzy suwanymi a dwuskrzydłowymi otwieranymi?

Witam, mam progowe uchylno porzesuwne drewniane (zdjecia mozna zobaczyc - link w stopce). Bezprogowe mi odradzali: 1. cena, 2. u nas sie nie sprawdzaja: deszcze, snieg, brud - mowie co mi powiedzieli.

Progowe tez sa ladne no i nie syfi sie tak do srodka :)

Witam.Może ktoś z forumowiczów wie gdzie w okolicach Poznania można kupić zbiornik na szambo ok.8-10m3 w NORMALNEJ CENIE - wszędzie gdzie dzwonię życzą sobie minimum 4000zł z montażem...no chyba ,ze te 4tys to normalna cena??? :)

Obojętnie czy szambo będzie betonowe czy "plastikowe",cena mnie bardziej intetresuje...

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

Ludzie gdzie w Poznaniu kupię dziennik budowy?

A wogóle to się pochwalę że dzisiaj dostaliśmy pozwolenie na budowę.

I jeszcze 1 pytanko czy szambo trzeba robić przed budową domu?

Areq cena za szambo mnie powaliła.A my musimy chyba zrobić też bo na dzień dzisiejszy to tylko wiemy że kanaliza jest w projecie i robią przetarg,możśe prace zaczną się na wiosnę a może na jesień.A znając nasze realia to na wiosnę ale za 2 lata.

My budujemy się w Lednogórze więc będziemy bliskimi sąsiadami :D :D :D

Ludzie gdzie w Poznaniu kupię dziennik budowy?

A wogóle to się pochwalę że dzisiaj dostaliśmy pozwolenie na budowę.

I jeszcze 1 pytanko czy szambo trzeba robić przed budową domu?

Areq cena za szambo mnie powaliła.A my musimy chyba zrobić też bo na dzień dzisiejszy to tylko wiemy że kanaliza jest w projecie i robią przetarg,możśe prace zaczną się na wiosnę a może na jesień.A znając nasze realia to na wiosnę ale za 2 lata.

My budujemy się w Lednogórze więc będziemy bliskimi sąsiadami :D :D :D

Wychodząc ze starostwa po lewej jest kiosk+punkt ksero ..tam przeważnie są dzienniki budowy.

No fakt z tym sąsiedztwem..kamieniem rzucisz to głowy zza płota nie wychylam:):):)

Pytanie o kuchnie: robił ktos może cokolwiek u nich:

STOLMAT

ul. Wołczyńska 47m 60-167 Poznań

http://www.stolmat.blacom.pl/index.html# ???

Strona uboga, bo podobno są na etapie rozkręcania interesu w Poznaniu, wcześniej działali w W-wie...

w drodze do pracy przejeżdzam tamtędy od 9 lat i nie wydaje mi się aby firma miała więcej niż rok.

Nazwisko właściciela podane na stronie www jest mi jakoś dziwnie znajome i jezeli jest to to co myśle to napewno nie działali w wawie wcześnej przynajmniej nie w tej branży.

Witam serdecznie,

Czy mozecie mnie powiedziec jaka odlegosc od ulicy trzeba

zachowac przy budowie domu w/g prawa budowlanego.

Moja dzialka jest naroznikowa z jednego boku jest ulica.

Pilnie oczekuje dorady bo moj architekt adoptujacy powiedzial

ze moj dom jest za szeroki.

Pozdrawiam

Czeslaw

P.S. wyczytalem .ze odleglosc od sasiada wynosi 4 metry

natomiast nie moge znalezc ile musi wynosic od ulicy :p :p :p

W SPR. ODLEGLOSCI SIE WYPOWIEM pewnie - bo t przynajmniej mam wiedze :)

1. Od dzilki sasiedniej 4 m, lub 3m jesli w scianie nie ma okien - rowniez polaciowych.

2. Od ulicy - raczej min. to 4 m, ale wazna jest tez tzw. linia zabudowy - domow na dzialkach wzdluz danej ulicy. Tu twprczosc urzednikow nie zna granic, ale zawsze mozna poprosic o zmiane (sprostowanie) warunkow zabudowy. My tak zrobilismy i zamiast pierwotnie ustalonych 6m od frontu dzialki mamy 4m, co przy malych dzialkach sie liczy.

Tylko takie zmiany to min. miesiac w plecy - urzednik musi swoje przerobic :wink: