Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

Witam wszystkich - dopiero co zarejstrowałem sie na forum poniewaz mam zamiar rozpocząc budowe domu . I na poczatek podstawowe pytanie które juz pewnie czytaliscie setki razy jednak dla mnie niezmiernie wazne . Czy jest sens porywac sie na budowe domu dysponujac kwota 250-270 tys ?? w ty mmusze zmiesci csie z zakupem działki okolo 40-50 tys .Odrazu dodam ze sam niewiele zrobie wiec do wiekszosci prac bede wynajmował ludzi .Planuje dom parterowy okolo 110-120 m2 Z gory dzieki za odpowiedz i ma mnadzieje ze niedługo moje doswiadczenia z budowo pozwola mi aktywnie właczyc sie w dyskusje na forum

Moim zdaniem wystarczy, jeżeli na działkę pójdzie 50000 to zostaje 220000 na dom, czyli 2000 zł/m2. Za tyle to można zbudować. Ale należy uważać i nie szaleć. Osiągnięcie 3000 zł/m2 wcale nie jest takie trudne jak się może wydawać. Wystarczy parę droższych drobiazgów i już cena rośnie. Wskazany więc umiar.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zapisuje się do klubu :-) - budujemy w Potaszach, między Murowaną Gośliną a Czerwonakiem. Stawiamy drewniany dom z płazów.

Moi drodzy! Poproszę o namary na firmy od koparek (ściągnięcie humusu i wyciągnięcie korzeni drzew). Moze ktoś poleci mi gdzie kupić w korzystnej cenie dobrago jakościowo maxa w okolicach Poznania?

Mam namiary na sprawdzoną (nie przeze mnie, ale przez kogoś z tego forum, cytuje za) solidną firmę od wszelkich robót ziemnych - Caterpillar z najfajnieszym i najszybszym operatorem na świecie oraz Tatra do wożenia wszystkiego - pan Czajka okolice ETC Swarzędz tel. 602-302-982[/i]

Witam po dłuższej przerwie i od razu proszę o radę wszystkich doświadczonych budowniczych :wink: . Na wiosnę ruszamy z murami, ale do tej pory nie zdecydowaliśmy, z czego budujemy. Skałaniamy się ku Porothermowi 30, ale tu wątpliwość - czy nie ma problemów z wbijaniem kołków w ściany "z dziurami"? Czy są może jakieś specjalne systemy mocujące? Może szukam dziury w całym :wink:, ale pamiętam mękę wbijania kołków w ściany z dziurawki u rodziców (nie chciały trzymać, "latały" jeśli trafiło się w pustą przestrzeń). Proszę, oświećcie mnie. :cry:

Witam wszystkich, :p

zaczynam i na forum i budowę - budowę gdzieś od połowy roku,

buduję pod Poznaniem.

Pierwsze doświadczenie - murarz podnosi mi ciśnienie - kręci z ustalonymi terminami. Ale zobaczymy.

Byłbym wdzięczny za podanie adresów sprawdzonych hurtowni materiałów.

Pozdrawiam

buduję pod Poznaniem.

Pierwsze doświadczenie - murarz podnosi mi ciśnienie - kręci z ustalonymi terminami. Ale zobaczymy.

Pozdrawiam

W wątku o sprawdzonych wykonawcach i hurtowniach w Wielkopolsce znalazłam informację o hurtowni Nadstaga w Obornikach, ktoś tę hurtownię polecał też mężowi. Ale my dopiero zaczynamy sie rozglądać, wstępne wrażenia korzystne, ale trzeba porównać ceny.

buduję pod Poznaniem.

Pozdrawiam

Hurtownia w Biskupicach AGROBUD godna polecenia.

Witam po dłuższej przerwie i od razu proszę o radę wszystkich doświadczonych budowniczych :wink: . Na wiosnę ruszamy z murami, ale do tej pory nie zdecydowaliśmy, z czego budujemy. Skałaniamy się ku Porothermowi 30, ale tu wątpliwość - czy nie ma problemów z wbijaniem kołków w ściany "z dziurami"? Czy są może jakieś specjalne systemy mocujące? Może szukam dziury w całym :wink:, ale pamiętam mękę wbijania kołków w ściany z dziurawki u rodziców (nie chciały trzymać, "latały" jeśli trafiło się w pustą przestrzeń). Proszę, oświećcie mnie. :cry:

myślę że coś takiego załatwi sprawę montażu w pustych materiałach http://www.wkret-met.com.pl/produkty/zamocowania_do_lekkich_technologii_budowlanych/kolek_stalowy_typu_molly_do_materialow_pustych_i_scian_gipsowokartonowych/

Polećcie mi proszę firmę sprzedającą okna PCV, która ma dobrych montażystów. Znaczy się, że na własnej skórze przekonaliście się, że okniarze nie odstawili fuszery. Nie mam jakichś preferencji względem profili, no może nie na Rehale, bo dość drogi...

ps. na razie sprawdzałem MS okna i chyba najlepsze opinie ma Profit na Dąbrowskiego.

pozdrawiam

Gerion

Polećcie mi proszę firmę sprzedającą okna PCV, która ma dobrych montażystów. Znaczy się, że na własnej skórze przekonaliście się, że okniarze nie odstawili fuszery. Nie mam jakichś preferencji względem profili, no może nie na Rehale, bo dość drogi...

ps. na razie sprawdzałem MS okna i chyba najlepsze opinie ma Profit na Dąbrowskiego.

pozdrawiam

Gerion

Pamiętam, że kiedyś bardzo dobrze pisano tu o firmie arex, czy słusznie nie wiem, bo na swojej skórze ich nie przetestowałam. Jak chcesz, to sprawdź:

http://www.arex.biz.pl

(Tylko to są okna na profilach Rehau właśnie)

A może ktoś poleciłby jakieś dobre hurtownie na południe od Poznania - zgodnie z zasadą pare postów wyżej, że hurtownie najlepej szukać w okolicach budowy:). na forum generalnie króluje północ i zachód.

Przychylam sie do tej prosby :D

I dodaje - gdzie kupowaliscie maxa ? - do tych ktorzy z nigego budowali :) Jestescie zadowoleni? Poszukuje Mega-Maxa z cerpol Kozłowice.

Masz działkę w Mieczewie po prawej stronie drogi jadąc od Kórnika, te fajne osiedle domków na "górce" ? W jakiej cenie tam są/były działki ?

Pozdrawiam :)

Działki były w róźnych cenach.Słysząłem o cenach zaczynających się od 25 zł/m2 (gołe nieforemne działki bez mediów) do 65 zł (za ciekawe). Działki raczej o dużych rozmiarach. Rozpietość cen duża wynikająca z pospiechu lub trzymania ojcowizny przez obecnych właścicieli.

Okolica moim zdaniem przepiękna. Dojazd samochodem lepszy niż z np. z Borówca/Kamionki (odległośc od nich to ok. 5 km)