Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

Odnosnie szafek dodatkow do wypowiedzi paweu i innych przedmówców. Tak naprawdę miejsce skrzynki mozna na etapie podpisywania umowy (również wstepnej) i uzgadniania projektu uzgodnic z zakł. od pradu lub gazwonią. My mamy front działki przy ulicy tylko 4 metry. Dogadalismy się więc z gazwonią, że skrzynka będzie na budynku (dzięki temu to na koszt gazowni będą mi ciągnąc gaz przez ok 32 m działki :) ). Z Enea nie jest juz tak łatwo. Ale skrzynka na fronicie odpada. Bedzie wiec gdzieś na granicy bocznej, ale niestey Enea dpowiada tylko do skrzynki - dalej juz to broszka inwestora. Na razie mam skrzynke tymczasowa na prad pozyczany od sasiada, wiec nie musialam pytac Enei o pozwolenie. Umowe na prad ma juz podpisaną - czekam na realizację. Projekt umowy na gaz mam - bede podpisywać w maju lub czerwcy (bo od podpisania umowy najpoznej po 6 miesiacach musisz zaczac odbierac = płacic za gaz, a mnie interesuje pobo dopiero pozna jesienia).

Co do hurtowni - ja ma hurtownie daleko od budowy. wybralam Nadstege w Obornikach choc buduje w okolicach stadionu Lecha - transport gratis, dobre ceny. Fakt - wiadra farby nie przywioza, ale nie wiem czy bede od nich brala materialy do wykonczeniowki. Hurtowni blizej budowy proppnowaly mi koszmarne warunki platnosci i bardzo wysokie ceny, wiec wlasciwie nie maialm wyboru. A te z daleka musza jakos klenta zachecic i dbaja o niego. jak bedzie - zobaczymy :D bo pierwsza dostawa (bloczki fundemetowe) jak pogoda da bedzie juz w tym tygodniu :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Rezi

a po co Ci zbrojenie na etapie wykończeniówki ??? Zapomniałes coś wcześniej zazbroić ? :lol: :lol: :lol: :wink:

W temacie skrzynek gazowych jeszcze chciałem dodać ,że przy dużej odległości od skrzynki do ściany domu ( nie pamiętam ile metrów) trzeba dać drugi zawór bezpieczeństwa na ścianie budynku ( oprócz tego w skrzynce). Ja mam 4 metry i wykonawca powiedział ,że nie trzeba.

Pamiętajcie też , ze warto juz teraz złożyc papiery w gazowni , bo są znane przypadki kiedy trwało to ponad pół roku :wink: , a za pół roku zacznie sie robic zimno i być może ktośjuz bedzie chciał podłączyć piec.

I pamietajcie ,że gazownia Wam puści gaz dopiero jak bedzie zamontowany odbiornik czyli piec.

Pozdrawiam

A czy to pozwolenie nie jest juz w pozwoleniu na budowę domu? :o

Jak rozmawiałam przy odbiorze naszego pozwolenia w urzedzie to pani powiedziala nam, ze nie trzeba juz zglaszac budowy przylaczy. Nowe prawo budowlane nie jest tak restrykcyjne i nie obowiązku zgłaszania. Możecie mi to jakoś wyjaśnic? :)

a po co Ci zbrojenie na etapie wykończeniówki ??? Zapomniałes coś wcześniej zazbroić ?

zmieniła się koncepcja schodów

2 firmy podchodziły i dwie firmy zj...... ły robote , stweirdziliśmy z żoną że szybcuej będzie wrócić do podstaw a więc schodów betonowych.

A czy to pozwolenie nie jest juz w pozwoleniu na budowę domu? :o

Jak rozmawiałam przy odbiorze naszego pozwolenia w urzedzie to pani powiedziala nam, ze nie trzeba juz zglaszac budowy przylaczy. Nowe prawo budowlane nie jest tak restrykcyjne i nie obowiązku zgłaszania. Możecie mi to jakoś wyjaśnic? :)

Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ).

Witam!

Dopiero ruszamy z budową więc na forum debiutuję (tak jak i w klubie, jeśli można). Jesteśmy z Poznania, będziemy budować się w Kiekrzu. Jesteśmy na etapie podejmowania decyzji czy dom z pompą ciepła. Czy ktoś z Was ma może u siebie pompę ciepła? Chętnie posłuchalibyśmy uwag na temat działania pompy w praktyce. Może ktoś miałby ochotę zaprezentować nam swoją inwestycję ? Bylibyśmy wdzięczni, bo na podstawie samych rozmów i informacji z Forum jakoś ciężko podjąć nam decyzję...

Pozdrawiam

buciorek

- kogoś kto ma doświadczenie z firmą LM Beton Owińska i może ich zaopiniować.

Kiedyś brałem pod uwagę tę hurtownię ale odpuściłem gdy dostałem 2 negatywne opinie. Wtedy szukałem stropu i musiałbym wpłacić całośc kasy przed otrzymaniem towaru, co mnie troche zdziwiło.

Dobre ceny mają w hurtowni " Romos" na Szczepankowie, a transport miałem w cenie wraz z HDS-em.

Jeśli będziesz na etapie dachu, to spróbuj hurtowni Tina (kiedyś na Czarnej Roli w Poznaniu, obecnie Gniezno).

pzdr.

Pani miała rację : budowy przyłączy nie nalezy zgłaszać. Jednak część od szafki gazowej do odbiorników gazu (kocioł, kuchenka) to instalacja gazowa, a na to nalezy uzyskać pozwolenie na budowę. No i oczywiście odrębny projekt instalacji gazowej (chyba, ze masz POZWOLENIE NA BUDOWĘ BUDYNKU JEDNORODZINNEGO I WEWNĘTRZNEJ INSTALACJI GAZOWEJ).

W takim razie prosze o wyjasnienia.

Do WZiZT były uzgodnienia z gazownią (złozone tez do PnB). Teraz jesteśmy już po rozmowach z gazownia i ustaleniu, że zrobią skrzynke na budynku w zw. w tym oni cigne cale przylacze od ulicy do samego budynku. Jej tez projekt umowy (tylko wpisac date i podpisywac). czy w zwiazku z tym:

1. Potrzebuje pozwolenia na zrobienie instalacj gazowej wewnatrz budynku?

:o

2. Jeśli tak to gdzie i co zgłaszam (jakie papiery?)? Jaka jest procedura? Jakie przepisy o tym mowia?

Do tej pory myślałam, że człowiek z uprawnieniami robi mi instalacje do pieca Co i płyty gazowej w kuchni (rury nie idą w pomieszczeniach mieszkalnych), przybija pieczątke w DzB. Nastepnie przychodzi ktos z gazwoni i robi odbior. Czy wiec sie myle?

to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys.

A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z Panem Gierlińskim Sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( :wink: ) kierownik, dlatego pytam o niego.

Wszelkie uwagi proszę na priv , Z góry wielkie dzięki :D

Pozdrawiam

to zależy, za co on sobie liczy te 10 tys. najczęściej ceny kierowników budów wahają się od 1,5 do 3 tys.

A propos, czy ktoś z wielce szanownych wielkopolan współpracował (lub słyszał coś o jego pracy) z Panem Gierlińskim Sławomirem? To mój najprawdopodobniejszy ( :wink: ) kierownik, dlatego pytam o niego.

Wszelkie uwagi proszę na priv , Z góry wielkie dzięki :D

Pozdrawiam

:p :p

WITAM SERDECZNIE,

OTO WYKAZ CZYNNOSCI ZA KIEROWANIE BUDOWA.

PŁATNE W NASTĘPUJĄCY SPOSÓB:

1 ZALICZKA W WYS. 2000,- ZŁ PRZY PODPISANIU UMOWY

2.POZOSTAŁOŚĆ W 16 RATACH PO WYKONANIU NAST. ETAPÓW:

1 FUNDAMENTY 500,- ZŁ

2. ŚCIANY FUNDAMENTOWE 500,- ZŁ

3. ŚCIANY PARTERU 500,- ZŁ

4. STROP PARTERU 500,- ZŁ

5. ŚCIANY PIĘTRA 500,- ZŁ

6. KONSTR. STALOWA 500,- ZŁ

7. WIĘŻBA 500,- ZŁ

8 DACHÓWKI 500,- ZŁ

9. PODŁOŻA, SCIANKI DZIAŁOWE 500,- ZŁ

10. INSTALACJE ELEKTR., 500,- ZŁ

11.TYNKI WEWNĘTRZNE, 500,- ZŁ

12.OKNA DRZWI ZEWN, 500,- ZŁ

13 POZOSTAŁE INSTALACJE 500,- ZŁ

14.POSADZKI ,PŁYTKI 500,- ZŁ

15.ELEWACJA , 500,- ZŁ

16. ZAKOŃCZENIE PRAC WYKOŃCZENIOWYCH 500,- ZŁ

POWYŻSZE KWOTY BĘDĄ REWALORYZOWANE W WYSOKOŚCI 1% W SKALI MIESIĄCA OD DN 01.10.2007 R

CZESLAW

a po co Ci zbrojenie na etapie wykończeniówki ??? Zapomniałes coś wcześniej zazbroić ?

zmieniła się koncepcja schodów

2 firmy podchodziły i dwie firmy zj...... ły robote , stweirdziliśmy z żoną że szybcuej będzie wrócić do podstaw a więc schodów betonowych.

No to poważną decyzje podjęliście . A czy w m-cu tych schodów też masz podłogówkę?

Ale przynajmniej masz juz posadzki i nie musisz się bać ,że pomylą wysokości schodków :wink: :wink:

Ja też mam schody betonowe i uważam ,że jak ładnie je wykończę drewnem to będzie OK.

Potwierdzam również wymienioną wyżej przez iga9 hurtownie Nadstaga. Też brałem od nich towar i z transportem był tańszy niz w P-niu bez transportu.

Do tematu gazowego jeszcze dodam, że konieczny jest oddzielny dziennik budowy i drugi kierownik budowy.

Pozdr.

wiecie moze gdzie w poznaniu robia zbrojenie konstrukcyjne z podstawie rysunków

(...)

dzięki namierzyłem ich w gogle jutro się do nich przejade, okazuje sie ze to 10 min drohi z Przeźmierowa

link dla pozostałych http://www.zbrojarnia.com.pl/index.htm

adres i telefon : Poznań, ul. Lutycka 115, tel./fax 061 841 75 30

Rezi, dzięki za namiary, jak bedziesz po wizycie u nich to daj znać jak się cenowo zaprezentowali. Pozdrówki!