Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Użytkowników ,

właśnie rozpocząlem budowe domu w Umultowie (Poznań), mam nadzieje znaleźść tutaj odpowiedzi na nurtujące pytania, podzielić doświadczeniami z placu budowy oraz podzielić inofrmacjami co, gdzie i za ile.

Jestem juz po wytyczeniu i zalaniu ław fundamentowych. Teraz czeka mnie dalszy ciąg.

gdyby ktoś poszukiwał namiarów na taniego geodete to służę informacjami.

Pozdrawiam

Ps gdyby ktoś budował równiez w tym rejonie prosze o kontakt. Razem zawsze raźniej.

Po co od razu sorry...zdarza się :)

gratuluję fajnego domku. :roll: Gdzie założyłeś ogrzewanie podłogowe? Co będziesz miał na podłogach?

Dziękuje :p ogrzewanie wszędzie tylko nie w sypialniach..podłogi gres w sypialniach dechy lub panele

BTW też nie wiedziałem do niedawna ,że Mieleszyn leży tak daleko od Poznania...Bo chłopaki z Mieleszyna grają w piłkę w poznańskiej B-klasie więc myślałem,że to nieco bliżej....

moim zdaniem to nie jest daleko 60KM. :wink: Mój szwagroski tę piłkę kopie w drużynie z Mieleszyna. Tutaj jest ta słynna PAKA.

Jeśli chodzi o ogrzewanie też mamy zamiar w ten sposób zrobić. Narazie jestem laikiem :cry:

Od tego są "instalatory" by wiedziały jak to zrobić dobrze:):):)

Pobędziesz trochę na forum muratora,to się wiele dowiesz..naprawdę...

BTW słynna drużyna "Gmina Mieleszyn" ..ponoć Barcelona się nawet Ich boi:):):):)

Areq,

gratuluję domku, też chciałbym byc juz na takim etapie ale wiem, wiem z czasem u mnie tak bedzie,

czy mogłbyś napisać gdzie ty sie budujesz?

ogrzewanie podłogowe

ja na początku zrezygnowałem z tego a teraz zaczynam głowkowac czy kuchnia, jadalnia i łazienka nie będa właśnie z takim ogrzewaniem, słyszałem tylko że to podraża koszty o jakieś 30% w stosunku do tradycyjnego grzejnika i instalacja jest bardziej skomplikowana, ja u mnie zakładam kombinacje CO gazowego + kominek z płaszczem wodnym i nie wiem czy czasami nie pakuje sie w kłopoty wchodząc w podłogówkę, co ty na temat sądzisz?

PS. teraz czytam wątek o twoim domie i wiele rzeczy sie już wyjaśnia

Areq,

gratuluję domku, też chciałbym byc juz na takim etapie ale wiem, wiem z czasem u mnie tak bedzie,

czy mogłbyś napisać gdzie ty sie budujesz?

ogrzewanie podłogowe

ja na początku zrezygnowałem z tego a teraz zaczynam głowkowac czy kuchnia, jadalnia i łazienka nie będa właśnie z takim ogrzewaniem, słyszałem tylko że to podraża koszty o jakieś 30% w stosunku do tradycyjnego grzejnika i instalacja jest bardziej skomplikowana, ja u mnie zakładam kombinacje CO gazowego + kominek z płaszczem wodnym i nie wiem czy czasami nie pakuje sie w kłopoty wchodząc w podłogówkę, co ty na temat sądzisz?

Dziękuje. Budowa jest w Dąbrowie koło Skórzewa.

Co do ogrzewania podłogowego to wycena na ogrzewanie+wod+kan bez podłogówki 17.200 brutto całość łącznie z piecem Turbo firmy Brotje,

podłogówka na prawie 70m2 na mieszaczu, styropianem 10cm FS20,folią oraz 5 grzejnikami w sypialni i pom.gosp. oraz z grzejnikiem drabinkowym w łazience...17.900 ten sam piec.Niewielka różnica wynikała z tego,że mam dość spory salon+kuchnia z jadalnią /ca.55m2/ i aby to dobrze dogrzać potrzebne by były minimum 3 duże kaloryfery.Podłogówka w tym momencie wychodziła porównywalnie kosztowo.Niewiele wiem jak wygląda sprawa z połączeniem podłogówki z kominkiem z płaszczem,wiem tylko,że to nie jest tani "interes",średnio instalatorzy za komplet kominek+instalacja biorą ca.5tys.

Areq, ładny masz domek 8) A ja ciągle walczę z Kłeckiem o lepszą cenę :wink:

Drodzy Ziomkowie, chciałabym poprosić Was o opinię o cenie, jaką dała ekipa budowalna.

Dom: powieszchni :po podłodze" 215 m2

Parterowy, bez poddasza użytkowego

Ściana zewnętrzna 2W, silikat 25 cm + ocieplenie 18 cm

Metraż ścian zewnętrznychz silikatu 25 cm: 155 m2

Metraż ścian wewnętrznych z silikatu 18 cm: 84 m2

Metraż ścian wewnętrznych-działowych z silikatu 12: 115 m2

Ekipa dała ofertę na 14 tys. PLN za robociznę:

- wykopanie fundamentów, ułożenie zbrojenia, ułożenie izolacji, wykonanie fundamenty z bloczków betonowych M6,

- zalewanie z gruszki z pompą (mój koszt)

- chudy beton na posadzki,

- wymurowanie ścian

- wymurowanie kominów 3 szt

- zakończenie ścian wylaniem wieńca.

Jak to wygląda względem Waszych ekip: Dobra cena czy przeciętna?

Ekipa ponoć czysta, robotna i w miarę sprawa, co będe mogła potwierdzić empirycznie nie długo :roll: Koszty materiału oczywiści po mojje stronie. Czekam na Wasz odzew i pozdrawiam :wink:

Alison,

cena jest co tu dużo mówić rewelacyjna,

ja za dom porównywalny (z garażami i pom. gospo. razem 270) tyle że z poddaszem użytkowym w Poznaniu mam ekipę za 19tys, troche się ich naszukałem a oferty miełmem równiez takie za 45tys + vat,

jeżeli mają oni dobrą opinię to możesz brać,

dogadaj się tylko od samego początku co do dodatkowych prac (bo takowe się na pewno pojawią) ile sobie panowie życzą, u mnie wyskoczyło np. zrobienie 2 zbiorników na deszczówkę, nie mam kanalizacji burzowej i trzeba tą wodę gdzieś sprowadzić, mam 2 spadowy dach wiec najlepiej chyba jest zebrać z jednej strony do jednego zbionika z drugiej do drugiego,

acha jeszcze jedno pytanie o ceny,

w jakiej cenie kupujecie żwir sortowany do murowania oraz w jakiej cenie jest zasypka do fundamentów tzw. pospołka lub mułek, Areq ty budujesz w dąbrowie to bardzo blisko do dolaty ale może miałęs innego dostawcę?

A ja chciałem się jedynie podzielić sukcesem - jest odebrane pozwolenie na użytkowanie budynku !!!! Co prawda jeszcze trochę trzeba nad domem popracować, ale zawsze jakiś tam następny etap już zapięty ... :) Może później nawet dorosnę do tego, żeby założyć dziennik budowy w Muratorku ...