Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z was wie gdzie w Poznaniu ( lub okolicach ) jest sklep z dużym wyborem skrzynek gazowych ?? . Robimy przyłącze, skrzynki nie dostarcza gazownia a w marketach budowlanych nie ma na czym oka zawiesic :( .

Drugi temat na tapecie to kostka brukowa. Jesteśmy na etapie doboru wizualnego kostki, producenta i ekipy. Wszystkie uwagi mile widziane w tym poście ..... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71004&highlight=

Witam Was, czy ktos z Was miał styczność z firmą Big Bud z Borówca. ? Chcę wziąć od nich bloczki M6 a poniewaz są duzo tańsze niż u innych, chciałam zapytać Was czy ktoś miał z nimi styczność, jaka jakość, opinie, itp. Czy to że tańsze znaczy goresze ??? Mówią, że dają deklarację zgodności z normami 8) Jak sądzicie brać ?

Pozdrawiam Wszystkich :wink:

Drugi temat na tapecie to kostka brukowa. Jesteśmy na etapie doboru wizualnego kostki, producenta i ekipy. Wszystkie uwagi mile widziane w tym poście ..... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71004&highlight=

Sławek, ten temat jeszcze przede mna, ale na http://www.pkt.pl wyszukałam firm z okolic Strzegomia i podzwoniłam o kostke granitową i taka położę. Oni tez polecali swoje sprawdzone ekipy zs Śląska, ponoć od długich lat sie tym zajmuja, przejeżdżaja i montują u klienta. Nie wiem czy to Ci coś pomoże, ale może popróbój podzwonić po 4-5 firmach żeby wybadać grunt :wink: Pozdrawiam!

Mam kilka pytan zwiazanych z kominami:

3. Jaki jest minimalny przekroj komina dymowego?

Nie wiem jaki to jest komin dymowy, ale mnie do zwykłego kominka z wkładem (bez płaszcza albo rozprowadzenia DGP) sugerowali przekrój

28 cm x 14 cm :o ale nie jestem pewna czy to dotyczy przypadku o który pytałeś :-? Pozdrówki!

Witam Was, czy ktos z Was miał styczność z firmą Big Bud z Borówca. ? Chcę wziąć od nich bloczki M6 a poniewaz są duzo tańsze niż u innych, chciałam zapytać Was czy ktoś miał z nimi styczność, jaka jakość, opinie, itp. Czy to że tańsze znaczy goresze ??? Mówią, że dają deklarację zgodności z normami 8) Jak sądzicie brać ?

Powiem swoje zdanie. W zeszlym roku jak budowalem, wizalem od nich pierwsza partie bloczkow (teraz wiem czemu sa tanie). Firma beznadziejna, ani to sie umowic z klientem, ani mu pomoc, ani nic. Potem kupilem bloczki w Borowcu w firmie Maleccy, wykonawca stwierdzil ze o niebo lepsze. W Big Budzie chcialem jeszcze kupic porotherma ale ceny jak z kosmosu. Potem juz w ogole nie bralem ich pod uwage. Nikomu nie polecam tej firmy.

PS. O jestem pierwszy na nowej stronie :)

Ja z kolei nie mam jakichs przykrych doswiadczen z big-budem. Bralem od nich bloczki betonowe w okolicach wrzesnia. Byli wlasnie po zmianie maszyny, nie wiem jak bylo wczesniej, jednak obecnie jakosc chyba nie jest zla (opieram sie na opinii murarzy, ktorzy przepolawiali bloczki). Troche gorzej jest z wymirami, moga sie roznic o pare milimetrow. Mam fundament zrobiony z ich bloczkow i nie narzekam - budynek stoi. Co do terminowosci, to byli w miare na czas (+-2h), czego nie moge powiedziec o hurtowni HDMB, ktora potrafila mi materail przywiezc 2 dni po terminie (ponoc samochod im nawalil :evil: ), obecnie czeka sie na towar 3 dni. Ostatnio jak bralem nadproza z big-budu mialem je nastepnego dnia rano. Jak sie pomylilem na dlugosci nadprozy przyjechali i wymienili bez placenia za dojazd.

Sławek, ten temat jeszcze przede mna, ale na http://www.pkt.pl wyszukałam firm z okolic Strzegomia i podzwoniłam o kostke granitową i taka położę. Oni tez polecali swoje sprawdzone ekipy zs Śląska, ponoć od długich lat sie tym zajmuja, przejeżdżaja i montują u klienta. Nie wiem czy to Ci coś pomoże, ale może popróbój podzwonić po 4-5 firmach żeby wybadać grunt :wink: Pozdrawiam!

Alison, czy możesz podać orientacyjnie jakie tam mają ceny w przeliczeniu na m2 kostki + położenie?

Ja z kolei nie mam jakichs przykrych doswiadczen z big-budem. Bralem od nich bloczki betonowe w okolicach wrzesnia. Byli wlasnie po zmianie maszyny, nie wiem jak bylo wczesniej, jednak obecnie jakosc chyba nie jest zla (opieram sie na opinii murarzy, ktorzy przepolawiali bloczki). Troche gorzej jest z wymirami, moga sie roznic o pare milimetrow. Mam fundament zrobiony z ich bloczkow i nie narzekam - budynek stoi. Co do terminowosci, to byli w miare na czas (+-2h), czego nie moge powiedziec o hurtowni HDMB, ktora potrafila mi materail przywiezc 2 dni po terminie (ponoc samochod im nawalil :evil: ), obecnie czeka sie na towar 3 dni. Ostatnio jak bralem nadproza z big-budu mialem je nastepnego dnia rano. Jak sie pomylilem na dlugosci nadprozy przyjechali i wymienili bez placenia za dojazd.

Maciek-MZM i denes dziękuję za informacje, chociaż martwi mnie, że są skrajnie różne :roll: Może koś jeszcze wypowie się co do Big-Budu w Borówcu

Kurcze, a niby taki prosty temat...

Powiem swoje zdanie. W zeszlym roku jak budowalem, wizalem od nich pierwsza partie bloczkow (teraz wiem czemu sa tanie). Firma beznadziejna, ani to sie umowic z klientem, ani mu pomoc, ani nic. Potem kupilem bloczki w Borowcu w firmie Maleccy, wykonawca stwierdzil ze o niebo lepsze. W Big Budzie chcialem jeszcze kupic porotherma ale ceny jak z kosmosu. Potem juz w ogole nie bralem ich pod uwage. Nikomu nie polecam tej firmy.

PS. O jestem pierwszy na nowej stronie :)

A ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia, ale od razu zastrzegam, że fundamenty robiłem w 2003 roku. Bloczki od Małeckich przyjechały z opóźnieniem 3 godzinnym i w ocenie moich budowlańców były do d..., tzn takie sobie. Uzupełnienie wziąłem z BigBuda i te były o niebo lepsze, ale droższe niż u Małeckich (podkreślam zakup w 2003 roku). Poza tym współpraca z BB była OK, zawsze przywozili, kiedy chciałem, raz się umówiłem na 6 rano, zamówienia przez telefon. Oczywiście nie wszystko mają i nie wszystko mają w dobrej cenie.

Pozdrawiam

Arecki (Robakowo)

Arkadly, BeHuN - dzięki za optymistyczne info. Ja spanikowałam i zamówiłam jednak w HDMB w sumie 170 PLN drożej i o 1 dzień później :cry: najgorsza jest panika... też miałam wrażenie z romowy telefonicznej, że ten BigBud jest OK, Pani miła, transport nawet na 7 rano :o bez żadnego problemu, kierowca miły :roll: nastepnym razem nie spanikuję, ale Wszystkim dziękuję... człowiek uczy się całe życie a zwłaszcza w trakcie budowy 8)

Arkadly, BeHuN - dzięki za optymistyczne info. Ja spanikowałam i zamówiłam jednak w HDMB w sumie 170 PLN drożej i o 1 dzień później :cry: najgorsza jest panika... też miałam wrażenie z romowy telefonicznej, że ten BigBud jest OK, Pani miła, transport nawet na 7 rano :o bez żadnego problemu, kierowca miły :roll: nastepnym razem nie spanikuję, ale Wszystkim dziękuję... człowiek uczy się całe życie a zwłaszcza w trakcie budowy 8)

I teraz bedzie na mnie :( . Wyslalem ci mail na priv z namiarami na jeszcze jedna fajna hurtownie w okolicy, patrzalas tam?

I teraz bedzie na mnie :( . Wyslalem ci mail na priv z namiarami na jeszcze jedna fajna hurtownie w okolicy, patrzalas tam?

Maciek, luzik, nic nie będzie na Ciebie... to moja wina, że zapytałam grupę za późno, więc płacę frycowe... jak to kiedyś ktoś na Forum napisał: słuchaj innych, własnego rozumu się trzymaj... w moim przypadku nie zadziałało i taki efekt...ale to absolutnie nie Twoja wina, NIE! NIE! i jeszcze raz NIE! Pozdrawiam Wszystkich!

Witam wszystkich.

Prawdopodobnie za tydzień odbieram projekt i będę mógł szukać ekipy na stan surowy. Nie wiem czy to nie będzie za późno ale bez projektu z nikim konkretnie się gadać nie dało i w sumie się nie dziwię. Przed zimą chciałbym postawić stan surowy otwarty - zważywszy, że akt notarialny podpisałem w kwietniu to chyba założone tempo jest ambitne.

Czy ktoś mógłby polecić sprawdzoną ekipę? Czy ktoś kupował materiały z V-bud w Kicinie albo Wodanie w Janikowie? To są najbliższe mi hurtownie i pewnie byłoby najwygodniej się u nich zaopatrywać..

Najprostsza sprawa jaka mozesz zrobic to (ja tak zrobilem), wydaj 2 zl

na jeden bloczek, zawiez go ekipie murarzy, komisyjnie rozwalcie go i orzeknijcie co do jakosci. Moi stwierdzili, ze ok, wiec bralem od nich.