Asiula7771 06.06.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Moja kumpela buduje się w Rokietnicy, - nie jest to taka wiocha:) jak na moje to nawet za duża aglomeracja bo ja lubię głuszę a moja puszcza zielonka też coraz bardziej zaludniona:):) pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 06.06.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ech ... Właśnie minął rok od rozpoczęcia budowy ... Wypadałoby otworzyć jakieś winko wieczorem przy kominku ... Dla tych co mają więcej budowy przed sobą - Alleluja i do przodu !!! Warto !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Alison - dla pewności częściowo wybrałbym piasek przy pękniętych fugach i zalał betonem, razem z płytą betonową, o ile ją robisz od razu. Fugi pękły, bo jest to najsłabszy (bo świeży) element fundamentów, ale mur się trzyma "siłą spokoju". P.S. A co z zagęszczeniem piasku warstwami? Było robione? brams, dziękuję, odpowiedziałeś na mój rozpaczliwy apel jako jedyny mam nadzieje, że nie ostatni to uwaga do innych budujących Wielkopolan Piasku było 60 cm i był zagęszczany na 2 razy, tzn. 30 cm, zageszczony i kolejne 30 cm i zagęszczony... czyli wg Ciebie, nie jest konieczne wyciąganie bloczków, tylko zrobienie im takiej "łatki" od strony wewnetrznej budynku i przepraszxam, ale nie bardzo rozumiem ten motyw z płytą mogę poprosić o rozwinięcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 06.06.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Alison - dla pewności częściowo wybrałbym piasek przy pękniętych fugach i zalał betonem, razem z płytą betonową, o ile ją robisz od razu. Fugi pękły, bo jest to najsłabszy (bo świeży) element fundamentów, ale mur się trzyma "siłą spokoju". P.S. A co z zagęszczeniem piasku warstwami? Było robione? brams, dziękuję, odpowiedziałeś na mój rozpaczliwy apel jako jedyny mam nadzieje, że nie ostatni to uwaga do innych budujących Wielkopolan Piasku było 60 cm i był zagęszczany na 2 razy, tzn. 30 cm, zageszczony i kolejne 30 cm i zagęszczony... czyli wg Ciebie, nie jest konieczne wyciąganie bloczków, tylko zrobienie im takiej "łatki" od strony wewnetrznej budynku i przepraszxam, ale nie bardzo rozumiem ten motyw z płytą mogę poprosić o rozwinięcie ... Na pewno chodzi o to, żeby to odkopać przed wylaniem podbetonu pod posadzki i wtedy to zalewać razem z podbetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 06.06.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Puszcza Zielonka jest THE BEST!!!http://images4.fotosik.pl/43/dfc6eba00c9349bc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 06.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Świerszczu ale tam u Ciebie cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.06.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [/b]alison Na pewno chodzi o to, żeby to odkopać przed wylaniem podbetonu pod posadzki i wtedy to zalewać razem z podbetonem. na to wyglada ja bym jeszcze ewentualnie naweircil pare otworow w scianie i wetknal pare pretow zbrojeniowych wtedy podczas zalewania stworzy sie taki zelbet ale nei wiem czy to jest poprawne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [/b]alison Na pewno chodzi o to, żeby to odkopać przed wylaniem podbetonu pod posadzki i wtedy to zalewać razem z podbetonem. na to wyglada ja bym jeszcze ewentualnie naweircil pare otworow w scianie i wetknal pare pretow zbrojeniowych wtedy podczas zalewania stworzy sie taki zelbet ale nei wiem czy to jest poprawne rozwiazanie paweu, brachol - dziękuję za rozjaśnienie sytuacji dzisiaj będzie wizja lokalna z naszym KB i zobaczymy. Pozdrawiam i dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 06.06.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 czy ktoś miał podobne - jazzy z szukaniem działki? pozdrawiam Ja miałam. Dwa i pół roku temu nie wiedzieć czemu kupiliśmy działkę w Siekierkach koło Paczkowa - nie myśleliśmy jeszcze wtedy o budowie, po prostu chcieliśmy kupic kawałek ziemi zamin Polska wejdzie do Unii - a ta ziemia nie była droga, poza tym zanjomi nasi też tam kupili no i nas namówili. Minęło trochę czasu, Pierwsze Dziecko przestało być niemowlęciem, pojawiło się Drugie Dziecko - w domu zrobiło się ciasno. Na dodatek Pierwsze Dziecko rozpoczęło w miarę regularnie uczęszczać do przedszkola i pojawiła sie kwestia codziennego odwożenia do przedszkola i zabierania z przedszkola. No i wtedy dotarło do nas, że nie chcemy mieszkać tak daleko od Poznania i spędzać życia w samochodzie na dowożeniu i odwożeniu dzieci z różnych zajęc szkolnych i pozaszkolnych. Zaczęliśmy szukać czegoś bliżej Poznania - upatrzyłam sobie Swarzędz-Nową Wieś, ale tam nikt nie sprzedawał działek i tak 4 miesiące szukaliśmy no i w końcu znaleźlismy działkę i wiedzielismy, że to jest to czego szukalismy. O budowaniu nie wiem nic - czytam to co piszecie i mam nadzieję, że dnia na dzień będę mądrzejsza. Póki co jestem tylko "podczytywaczem". Obaw mam tysiąc i nie wiem czy nie porywamy się z motyką na słońce.... Teraz poszukuję projektu. Trudna to sztuka, nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [...] Zaczęliśmy szukać czegoś bliżej Poznania - upatrzyłam sobie Swarzędz-Nową Wieś, ale tam nikt nie sprzedawał działek i tak 4 miesiące szukaliśmy no i w końcu znaleźlismy działkę i wiedzielismy, że to jest to czego szukalismy. [...] I w ten sposób stałysmy się z jaloską sąsiadkami - rzec by można nawet bezpośrednimi, bo nasze działki stykają się jednym bokiem Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [/b]alison Na pewno chodzi o to, żeby to odkopać przed wylaniem podbetonu pod posadzki i wtedy to zalewać razem z podbetonem. na to wyglada ja bym jeszcze ewentualnie naweircil pare otworow w scianie i wetknal pare pretow zbrojeniowych wtedy podczas zalewania stworzy sie taki zelbet ale nei wiem czy to jest poprawne rozwiazanie paweu, brachol - dziękuję za rozjaśnienie sytuacji dzisiaj będzie wizja lokalna z naszym KB i zobaczymy. Pozdrawiam i dzięki! paweu, brachol - wizja lokalna z KB odbyła się godzine temu. KB stwierdził, że po moim opisie spodziewała się większej tragedii KB zarekomendował, że 2 górne warstwy bloczków wyciągniemy na szerokości +/-1,5 m, wstawimy zbrojenie, które zostało z fundamentów, murzarze zaszalują i wyleją beton I tak zrobimy. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 06.06.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mam pytanie. Czy są tutaj na forum jacyś budowniczowie z gołusek lub z palędzia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 06.06.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [/b]alison Na pewno chodzi o to, żeby to odkopać przed wylaniem podbetonu pod posadzki i wtedy to zalewać razem z podbetonem. na to wyglada ja bym jeszcze ewentualnie naweircil pare otworow w scianie i wetknal pare pretow zbrojeniowych wtedy podczas zalewania stworzy sie taki zelbet ale nei wiem czy to jest poprawne rozwiazanie paweu, brachol - dziękuję za rozjaśnienie sytuacji dzisiaj będzie wizja lokalna z naszym KB i zobaczymy. Pozdrawiam i dzięki! paweu, brachol - wizja lokalna z KB odbyła się godzine temu. KB stwierdził, że po moim opisie spodziewała się większej tragedii KB zarekomendował, że 2 górne warstwy bloczków wyciągniemy na szerokości +/-1,5 m, wstawimy zbrojenie, które zostało z fundamentów, murzarze zaszalują i wyleją beton I tak zrobimy. Co Wy na to? Cóż, żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 06.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kochani - budowa się u mnie zaczęła i na razie ekipa sukcesywnie niszczy moje 80 brzóz i 70 sosen!!!!Dzis jadę przesadzać akacje z przodu bo tez mi zniszczą i chyba mnie szlag trafi.Na razie potrzebuje pomocy w dwóch kwestiach - czy znacie tanie betoniarnie, które przywiozą mi tzw lany beton z gruchy i pompę?Na razie wyliczyłam koszt na 4000 netto!!!!Oferty mam z BT Beton i Lafarge - może kogoś mi polecicie?Druga kwestia - tani pisek czy tam żwir?Skąd najbliżej - ja mam działkę koło Kicina? Pomóżcie pozdrawiamAsia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.06.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 paweu, brachol - wizja lokalna z KB odbyła się godzine temu. KB stwierdził, że po moim opisie spodziewała się większej tragedii KB zarekomendował, że 2 górne warstwy bloczków wyciągniemy na szerokości +/-1,5 m, wstawimy zbrojenie, które zostało z fundamentów, murzarze zaszalują i wyleją beton I tak zrobimy. Co Wy na to? jak dla mnie ok taki maly wieniec fundamentowy wyjdzie z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik 06.06.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Asiua7771Na budowy które prowadze w okolicach Kicina żwir dowozi mi p.Jan Spaloniak tel.603 244 483 z Mściszewa za Murowaną Gośliną, a co do betonu proponuje Lafarge ponieważ mają baze na Bałtyckiej ,no i beton bardzo dobrej jakości. Możesz nawet poprosić o zbadanie próbek laboratoryjnie( nieodpłatnie) Podaje tel do przedstawiciela Lafarge 502 786 917. Przyjedzie wymierzy i wyliczy koszta.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Ko 06.06.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam serdecznieJestem po lekturze forum “Grupa Wielkopolska” - od pierwszego postu!!, troszke mi to zajelo, ale od teraz juz na bierzaco. Jestem na poczatku drogi, budowa rusza sierpien/wrzesien 2007 w Rogalinku. Projekt z domusa Emanuela 2. Sciana 3-warstwowa, sylika+welna+klinkier, taki jest plan , moze jeszcze sie zmienii. Dodatkowo: Rekuperacja, PC, podlogowka, BOS jak gmina pozwoli. I tu moje pytania/prosby. KIEROWNIK BUDOWY, nie musi byc najtanszy, byle byl dobry, poprostu fachura. Mam juz pare namiarow ale kazdy dodatkowy mile widziany. EKIPA do stanu surowego otwartego z doswiadczeniem w klinkierze.Kogos do ADAPTACJI PROJEKTU.Pozdrawiam i pzepraszam za brak polskich znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kochani - budowa się u mnie zaczęła i na razie ekipa sukcesywnie niszczy moje 80 brzóz i 70 sosen!!!! Dzis jadę przesadzać akacje z przodu bo tez mi zniszczą i chyba mnie szlag trafi. Na razie potrzebuje pomocy w dwóch kwestiach - czy znacie tanie betoniarnie, które przywiozą mi tzw lany beton z gruchy i pompę? Na razie wyliczyłam koszt na 4000 netto!!!! Oferty mam z BT Beton i Lafarge - może kogoś mi polecicie? Druga kwestia - tani pisek czy tam żwir? Skąd najbliżej - ja mam działkę koło Kicina? Pomóżcie pozdrawiam Asia Asia, jestem z Kicina i brałam beton z Antoninka, bo są zdecydowanie tańsi niż Lafarge. Niestety u mnie mieli spóźnienie, ale wszystkiego mieć nie można. Podaję Ci telefon 061 876 80 54. Powołaj sie na budowę w Kicinie, to może dadzą Ci jeszcze jakiś rabacik, chociaż tak jak napisałam, wiele nie można oczekiwać, bo są i tak tańsi niż Lafage czy WAAB. Powodzenia! PS. Też uważam, że Puszcza Zielonka jest GIT. Coś w tym jest, bo coraz więcej ludzi z "naszego" rejonu melduje się na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 06.06.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 paweu, brachol - dzięki za pomocna dłoń brachol - silka doszła wczoraj, przy rozładunku 1 paleta runęła z HDS-u w dół, na szczęście duzych strat nie ma. Co do jakości wypowiem się p óźniej - murarze ruszają ze ścianami od czwartku 8 czerwca a zalanie wieńca przewidziane jesty na 30 czerwca. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 alisonmozesz podac cene za beton z Antoninka? i czy bralas z pompa czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts