Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

witam po przerwie, skrobnę coś, bo mnie jeszcze Redakcja zresetuje z listy, zwłaszcza, że w przyszłym tygodniu znowu wyjadę na koncerty BS. Żyje się raz.

Luxferowcy, potrzebuję pustaki na ścianę między dwoma łazienkami, ale coś wydaje mi się, że nawet matowe są cokolwiek przezroczyste, niby logiczne, bo mają przepuszczać światło, ale jest jednak problem, chyba, że coś mi poradzicie.

Apropos luxferów, jest taka hurtownia Nomos na Roboczej - nie ma sensu jechać, to samo co w LMerlin, ale przeżycie jak z filmów Lyncha. Dla amatorów polecam.

A poza tym kilka drobnych problemów - jak to chyba na tym etapie - np. rura od centralnego odkurzacza dzieli kuchnię na dwie części i podobno to problem dla podłogówki i wylewki - nie wiem dlaczego, bo styropianu ma być 10 cm, a rura ma 5 cm, zapomniałem o świetle na strychu, trzeba będzie podciągnąc z jakiegos gniazda, nie możemy ustalić w którym miejscu bedą baterie, no i najważniejsze jak przekonać połowicę, że jedne drzwi są kompletnie (oczywiście wg mnie) bez sensu?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ha! Teraz się udało, ale czy Wy też logujecie się za każdym razem od nowa :???:

miron, właśnie z Nomosu na Roboczej są moje luksy :smile: Faktycznie miejsce jak z filmów Lyncha :grin:

Kupiłam matowe niebieskie i nie przepuszczają prawie nic, tzn. lekką poświatę, ale absolutnie nic przez nie nie widać, nawet cienia. Te satynowe, czyli mat chyba wszystkie tak mają.

Co b. podoba się mojej pruderyjnej ekipie :lol:

misza pod rurki dałem folię i styropian 5. Generalniue układam dwie warstwy 5. Dzisiaj zalewają posadzki na górze a jutro dół i po bólu. Niech schnie bo za trzy-cztery tygodnie płytki. Orany a ja jeszcze nie mam wybranych. To będzie dopiero latanie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2003-05-26 12:45 ]

Loniu - ale Ci zazdroszczę :smile: U mnie jutro zalewają górę, a z dołem pewnie będzie trzeba odczekać ok.10 dni, bo szaleje tam szpachlarz, a po nim instalatorzy muszą jeszcze ułożyć trochę podłogówki. Planowo mieli to kłaść jutro, ale już widzę jak by wyglądało rozstawianie rusztowania do szpachlowania pomiędzy rurkami na styropianie...

Z ważnych drobiazgów, wymusiłam dzisiaj:

- przeprowadzenie rury z powietrzem do kominka

- przebicie otworów do wentylacji + oczyszczenie istniejących

- zaszpachlowanie klejem podejść do grzejników

I jestem strasznie wkurzona na mojego kierownika, który ma mnie gdzieś! :mad: Jak już się pojawia na budowie, to czuję się jakby role były odwrócone - ja mu referuję co się dzieje, a on łaskawie przytakuje. Szlag mnie trafia!!

Misza o kierownikach budowy słyszałem wiele i raczej zawsze nie były to dobre rzeczy, dlatego mój kierownik jest tylko od zatwierdzania elementów konstrukcyjnych o resztę martwię się sam.

Za tydzień wchodzą chłopcy od nidy no i zacznie się prawdziwa wykończeniówka.

Czy możesz mi powiedzieć jakie wyszło ci zużycie piasku i cementu na posadzkę.

Nie chciało mi się samemu załatwiać tych materiałów a wykonawca wspomniał coś o 10 zł/m ale wydaje mi się to dużo.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2003-05-27 09:24 ]

miron, dzięki za info

loniu, ja załatwiałam materiał sama, i wychodzi ok.8,8 zł/m2. Jeśli Ci zależy to wyślę Ci dokładniejsza kalkulację - ile na żwir, cement, taśmę dylatacyjną, plastyfikator, styropian, siatkę, folię i uff.. to chyba wszystko.

Dzisiaj góra została zalana, a dół z tarasami zostanie na przyszły tydzień. Za 2 tyg. ocieplanie poddasza. Będę Cię gonić :wink:

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. wizyta choc słuzbowa u naszych południowych sąsiadów dobrze mi zrobiła. Wróciłam, pojechałam od razu na budowe i radość wielka mnie ogarnęła :grin: w poniedziałek wszedł ciesla i wczoraj już skończył więźbę. Dzisiaj zaczyna kłaść folię na i zaraz potem dachówka. Ma facet tempo co :grin: Dzisiaj mają też wylać schody zewnętrzne i taras. Dom wygląda juz jak dom :grin: W weekend spotykam się z instalatorem i zaczynam szukać okien. Znowu będę miała problem co wybrać :wink:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

M

misza, stanęło na Robenie rustykalnym - mimo wszystko lepsza cena. Trzeba szukać niestety tańszych rozwiązań a nie schodzic za bardzo z jakości. Na razie udało nam się zaoszczędzić tym sposobem już parę złotych. Dachówkę kładą od jutra :grin:

Zaczynam szukać okien.....