Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

loniu, proszę bardzo na jutro i od poniedziałku załatwiam dobra pogodę. Nie ma sprawy, trzeba było wcześniej dać znać.

marie, na gwałt to nie, bo właśnie od jutra zaczynaja u mnie, chyba, że możesz poczekać jakiś tydzień. Daj znać.

Za to mi przydałby się sprawdzony płytkarz do zrobienia kotłowni i ułożenia płytek klinkierowych na części elewacji - w sumie jakieś 75 m kw.

Ludziska juz nie mam siły :(

Wczoraj do północy trwały dyskusjie na budowie i latanie z kreda w ręku: to kontakt a tu gniazdko, nie może lepiej tam, pojedyncze czy podwóje a gdzie lampa....a gdzie kinkiet....drzwi lepiej otwierac do środka...ale zabiora miejsce w pokoju...może lepiej na zewnątrz....ta lampa jak stamnie w tym miejscu będzie świeciałaprosto w telewizor....kino domowe?????? jakie kino!!!!! nie ma pieniedzy......a gdzie postawic kuchenkę gazową, gdzie lodówkę...itd. itp........

Skęd Wy wiecie lub wiedzieliście gdzie co ma być :o

Obawiam się, że podejmę błędne decyzje a efekty będa mnie wkurzać do końca życia... :evil:

MHAL, przecież teraz gdzieś i jakoś mieszkasz, więc wiesz co i gdzie potrzeba, co byś chciał zmienić, czego brakuje, coś pewnie widziałeś co chcesz mieć u siebie itd. Dam zajęło to z dwie godziny, grubo ponad 100 punktów, pomocny był też elektryk. POza tym niektóre rzeczy "wymusza" sam budynek, nie postawisz TV w drzwiach od wejścia na taras. A jak nie to arkusz papieru milimetrowego, rysunek, nawycinać mebelków i do dzieła. Metoda prosta, ale skuteczna - sam potwierdzam. A kabelki do kina domowego zawsze warto położyć, bo to nic nie kosztuje.

Witam wszystkich!

Jestem początkujący (dokładniej: kompletny "lamer" budowlany :) ) - na razie na etapie szukania działki w okolicach Poznania. Ale mam mocne postanowienie zamiany mojego ciasnego, dwupokojowego M3 na własną chatę.

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat Swarzędza - czy to dobry kierunek poszukiwań?

Zależy mi na lokalizacji z dobrym dojazdem zarówno autem, jak i komunikacją miejską, i nie na odludziu - ja i żona całe życie mieszkamy w blokach - po prostu źle się czujemy w domu oddalonym od miasta, nawet mimo "sprzyjających okoliczności przyrody"...

A może to kwestia przyzwyczajenia? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam - zbig70

MHAL - jeżeli chodzi o zaprojektowanie ustawienia i mebli to mam to prawie za sobą (na papierze!!). Zrobiłam to tak - skserowałam 7x projekt mam go w skali 1:50, jest więc dość klarowny, wzięłam kolorowe kredki, pisaki i zaczęłam "projektować". Później dałam to mojemu mężowi i on dołożył swoje. Tak zaplanowaliśny kontakty, gniazdka, internet, tv itp.

Zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu :D

MHAL - dzięki za odpowiedź. Mapka to super pomysł - mam nadzieję, że za kilka miesięcy ja też tam się znajdę :-)

Myślałem oczywiście o różnych lokalizacjach - pojeździłem trochę i jakoś zachód Poznania nie teges....

Bardziej właśnie wschód i północ - ale północ trochę za drogo.

Mam ciekawą ofertę w Luboniu - przy znajomych, ale działka mała (560m2) i sam Luboń też nie bardzo mi odpowiada.

Ale rozważam wszystkie możliwości - ciekawi mnie właśnie zdanie tych, którzy już ten proces przeszli - co zadecydowało o wyborze tego, a nie innego kierunku.

Pozdrawiam - zbig70

P.S. Dowiedziałem się od "Muratora", że Salon Muratora w Poznaniu jest zlikwidowany - odbiłem się tam od drzwi parę dni temu. Wiecie może dlaczego?

miron, płytkarza mogę polecić, skończył już u mnie i jestem b. zadowolona z efektów :)

U mnie kończy się właśnie malowanie elewacji, i musze przyznać że wychodzi bardzo bardzo :p Chociaż pogoda chciała pokrzyżowac nam plany, a majster KB zrobił fuszerę i nie założył przy tynkowaniu listew cokołowych :evil: :evil: przez co dolna częśc domu wygląda jakby była oblizana, jakby grubiej ktoś nałożył szpachli :roll: :roll:

Ale ogólnie b. się cieszę, że zaryzykowałam. Zobaczymy jak będzie po zimie.

Marie, przy okazji elewacji, na co się zdecydowaliście? Słyszałam tylko, że u Was KB już listwy pozakładał, także chociaż W Radojewie się spisał.

Zbig70, majster bardzo polecał nam działki w okolicach Lednogóry (nie wiem ja Ci się spodoba taka lokalizacja :roll: ), podobno ceny są OK, dojazd też, i doprowadzone media. Są nawet liczniki na wodę do rozliczenia ryczałtem. Dla nas to był zły kierunek, szukaliśmy czegoś w zachodnim lub południowym rejonie podpoznańskim. Stanęło na Puszczykowie 8)