Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa wielkopolska

karola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Tylko żeby nie nastąpił podział Pyrlandii w walce o nazwę klusek!!!

Dobrzykowice - oprócz myślenia o fiflanciku w opankach, powiedz czy będziesz mógł powiedzieć w swoim domu, że "w antrejce na ryczce stoją pyrki w tytce?". Za jakiś czas opowiem jeszcze o chodzeniu na żeniaczkę, dziurawych portkach i związanym z tym bólem. Historia będzie jak najbardziej prawdziwa.

Skoro wiesz już co to ryczka, to opowiem historię. Otóż gość poszedł na żeniaczkę i nie zauważył, że ma dziurawe portki. Galotów tyż nie miał, więc jak usiadł na ryczce z dziurą (takie też były), to mu worek zawisł pod spodem. Chałupa była wysprzątana na błysk - no bo wiedzieli, że gość przyjdzie na żeniaczkę - a babcia miała wzrok kiepskawy. Tym to oto kiepskim wzrokiem dostrzegła "szmatę" czy też "pajęczynę" (tu wersje się różnią) wiszącą pod gościem, więc dyskretnie od tyłu chciała ją zabrać hoczykiem. Jedna z wersji dodaje - może dla ubarwienia - że chwilę wcześniej użyła go do właściwego celu. Obie wersje milczą co było dalej, bo zwykle i tak wszyscy zaczynają się w tym momencie chichrać.

Loniu, czesc tak tak czytam biezace watki i jak tam za dach sie u ciebie wzieli - bo chyba to przeoczylam. U mnie wlasnie zakonczyli krycie dachu papa - dachowka bedzie w przyszlym roku ... moze - odlozylam to na przyszlosc. Papa jest wiec na glowe padac nie bedzie. A teraz - no wlasnie okna - zaczelam sie interesowac tym tematem ale jeszcze nie wiem zbyt wiele. Chce cos antywlamaniowego i cieplego. Okna na parterze ze wzgledow oszczednosciowych nie bada otwierane

Hania - wszystkie nieotwierane? Nie jestem pewien, czy norma dotyczny tylko budynków użyteczności publicznej, czy wszystkich, a mówi ona, że 50% musi się otwierać. Po drugie jak zrobisz sobie przewiew jak się, za przeproszeniem, nasmrodzi, albo będzie trzeba przesuszyć tynki czy malowanie?

Część ,

Do mnie wchodzą z dachem za miesiąc. Wczoraj byłem właśnie zamówić dachówkę. Podobno jest szczyt sezonu i się trochę czeka. Zobaczyłem także ostateczną kalkulację na materiały do pokrycia dachowego i o mało nie padłem trupem. Dachówka Roben antracyt + okna 5 szt + membrana + rynny + i reszta akcesoriów (uszczelki blacha itp) – koszt jedyne 26 000zł. Jak doliczyć drewno 10 000 + robocizna 12 000 to daje razem 48 000 czyli 50 000 bo na pewno jeszcze cos wyjdzie w praniu.

Ludzie gdzie jest jakiś kiepsko strzeżony bank z dużą gotówą?

Hania - no to te, które otwierasz daj tak, by dało się zrobić przeciąg po otwarciu tarasowych. Nie wiem, czy się przyjrzałaś, jak wygląda kombinowanie otwieralnych i nie-. Wychodzi wtedy inna wielkość przeszklenia, albo się daje takie niby-ramy, no chyba, że akceptujesz różnice w rozmiarze. Jeżeli masz okna otwieralne i nie- na innych ścianach, to sprawy nie ma.

misza

szczerze mówiąc nie pamiętam ile to było procentowo ale za strop nietypowy (duża ilość belek wynik przeprojektowania ze stropu monolitycznego),o powieszchni 170 m kw, w tym belki ponad 6 metrowe a więc również żebra rozdzielcze zapłaciłem 6653zł.

Tak a propos stropu muchy to zopstało mi 60 garów oddam za pół ceny jeżeli jesteś zainteresowany.

Hania

Giełda okien i drzwi 26/10/2002 Poznań ul Św. Marcin 58/64, budynek Miastoprojektu, I piętro, godź od 10 - 15.