Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oto ile kosztuje 1 kWh energii w zale?no?ci czym ogrzewamy

Grzegorz63

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to znaczy :

drewno - bale 1m - 60-100zł

drewno - porąbane i suche 100-150 zł,

tak średnio, w zależności pewnie od regionu ?

My palimy drewnem liściastym z własnego ogrodu, stąd pytanie,

bo w nowobudowanym domku będziemy kupować.

Karina

P.S.

a mąż, od kiedy kupił piłę spalinową ( jakąś dobrą, bo wcześniej mieliśmy radziecką ) to wszem i wobec opowiada, że rżnięcie i rąbanie drewna to czysta frajda i przyjemność. I że do tego został stworzony ... Dla mieszczuchów, trochę pracy dobrze robi :wink:

Dla mnie niekwestionowaną wadą pieców na paliwa stałe jest brak możliwości wyjazdu i pozostawienia domu w zimie na dłużej bez ogrzewania. Poza oczywistymi utrudnieniami w eksploatacji i pracą z tym związaną nikt nie odpowiedział jak poradzić sobie z w/w problemem.

U mnie ogrzewanie gazowe plus kominek na dogrzanie.

Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło w Waszych domkach:smile:

Klaudia, można to zrobić na dwa sposoby:

1. Napełnić instalację CO płynem niezamarzającym (podobnym do tego w układach chłodzących samochodów).

2. Jeżeli mrozy są duże i zachodzi niebezpieczeństwo ujemnych temperatur w domu można np. już na etapie projektu przewidzieć podłączenie instalacji do zwykłego elektrycznego bojlerka na wodę, do tego pompka i sprawa załatwiona.

On 2003-02-18 07:46, Klaudia wrote:

Dla mnie niekwestionowaną wadą pieców na paliwa stałe jest brak możliwości wyjazdu i pozostawienia domu w zimie na dłużej bez ogrzewania.

Mozna wykorzystac ogrzewanie elektryczne : montujac np kilka promiennikow. Beda sluzyly jak drugie, awaryjne zrodlo grzania czy dogrzania. Maja b.szybki czas do nagrzania pomieszczenia.

Przy wyjezdzie mozna je nastawic na niska temp i spokojnie wyjechac,

To po poerwsze, a po drugie koledzy wyżej mówią o ogrzewaniu miałem jako jedynym rozwiązaniem. Moim zdaniem, nieużyteczne w praktyce. Niestety, zawsze cena kosztem czegoś innego, w tym przypadku nie tylko wygody ale również zapewnienia odpowienich warunków w domu.

On 2003-02-18 07:46, Klaudia wrote:

Dla mnie niekwestionowaną wadą pieców na paliwa stałe jest brak możliwości wyjazdu i pozostawienia domu w zimie na dłużej bez ogrzewania.

sa piece - mozna je nazwac przemyslowe, ale jesli ktos i tak jedno pomieszczenia przeznacza na kotlownie to nie ma to znaczenia - ktore po zasypaniu przez okolo tydzien utrzymuja temperature 55C na piecu

mikrofalowka dziala jeszcze inaczej :smile:))

- promieniowanie podczerwone rozpraszajac sie na roznych elementach domu ogrzewa je - jak slonce albo ogrzewanie panelami

- mikrofale pobudzaj wszystkie czasteczki wody zawarte w materiale do oscylacji (czasteczka wody jest dipolem), czasteczki pocierajac sie o siebie - np jak my w spiworze - wydzielaja mnostwo ciepla

- konwekcja (to jak w przypadku konwektorow albo ogrz. podlogowego)

On 2003-02-18 10:24, Grzegorz63 wrote:

Zarówno ściany, meble jak i powietrze są zbudowane z tych samych atomów; różnią się jedynie stanem skupienia. Po prostu powietrze jest "rzadsze" niż kanapa, dlatego ogrzewa się mniej (mniej atomów w tej samej objętości). Np. absolutna próżnia nie ogrzałaby się wcale.

jaka jest roznica gestosci powietrza i np wody (czlowiek to przeciez 70% woda :smile:)

Ogrzewam prądem, ale mój sąsad "wędzi" mnie kominkiem.

Co może być przyczyną tego intensywnego zapachu? Z tego co wiem,jego koszty ogrzewania są o połowę niższe, a kominki wszędzie w Polsce robią furorę ze względu na koszty. Jednak gdyby wszyscy wokoło używali kominków jako jedynego źródła ze względu na koszt byłoby pełno dymu i smrodu. Czekam na pierwsze wyroki sądowe. W Niemczch nie wolno palić więcej niż okazyjnie.

Ogrzewam 72m2 prądem od 60 dni, pierwszy sezon.Domek bliźniczy. Ogrzewamy parter. Strop drewniany wełna 20 cm. Sciany BK 24 + 15 cm styropian.Od środka jako tynk płyta Gk 12 mm.

Koszt razem z boilerem i oswietleniem, pralką itp. za te 60 dni ok. 900 zł. Z tego myślę, że nie wiecej niż 750 zł to ogrzewanie.

Grzejniki Convector. Koszt instalacji z programatorem ok 2800 zł.

No i jak>