katarzynal78 31.03.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam serdecznie, potrzebuję FACHOWEJ porady.Mieszkam w niedocieplanej kamienicy. Na docieplenie przez właściciela kamienicy nie mogę liczyć. W mieszkaniu (a jest ono umiejscowione w górnym rogu domu) mam pleśń. Najwięcej w miejscu gdzie mam zabudowaną szafę. Proszę o poradę w jaki sposób najlepiej pozbyć się pleśni ocieplając ściany od wewnątrz. Obecnie mieszkanie mam po remoncie (ok 2,5 roku temu), gdzie na ścianach z cegły zamieszczone są płyty gipsowe. Problem pleśni istnieje też na suficie w łazience a właściwie nad podwieszanym sufitem z płyty. Generalnie w mieszkaniu nie ma ogrzewania a jedynie grzejniki na prąd, które jak tyko można wyłączam ze względu na zurzycie prądu. Ogólnie w mieszkaniu jest wiele ognisk pleśniowych o niedużych średnicach. Proszę o poradę tych, którzy mogą pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.03.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 I rzekł Pan: "Tylko i wyłacznie właściwa wentylacja rozwiąze problem definitywnie". Ale wiadomo że im więcej powietrza wpuszczamy tym bardziej trzeba grzać. A ogniska pleśni trzeba zwalczyć (specjalne środki). I dlatego tez jestem przeciwnikiem grzania prądem. Przy drogim prądzie zawsze oszczędzamy i takie są skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynal78 31.03.2006 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Dziękuję za odpowiedź. To że potrzebna jest dobra wentylacja to wiem już nie od dziś. Wiem że problem w największym stopniu wynika z niedocieplonej ściany zewnętrznej budynku. Resztę rozwiąże już innymi sposobami. Pytanie moje przede wszystkim dotyczy skutecznego docieplenia od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.03.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Nierealizowalne!Zakładanie sweterka od srodka, żeby w skórkę było ciepło!Adam M. Oszklić ściany i zrobić odpływ przy podłodze.Często myć (można szlauchem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Ocieplenie od wewnątrz na pewno nie poprawi sytuacji, a może pogorszyć. Najlepiej przestaw szafę na cieplejszą ścianę. Najlepszy środek do zwalczania pleśni to Pufas - polecam. Załóż wentylatory w miejscach kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.04.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Zastanów się nad takim rozwiązaniem, zastosowałem u siebie i działa SUPERhttp://www.aldimex.pl/firmy/brignola/obrazy/casaviva_set.jpgJest to farba z mikroskopijnymi pustymi kulkami szklanymi, na ścianie daje uczucie ciepła i nic się nie wykrapla, bo ściana jest ciepła.. zastosowałem u siebie i polecam wszystkim bo farba jest wspaniała. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.04.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Cała chemia zwalczy skutek lecz nie usunie przyczyny! W twojej sytuacji jedynym wyjciem jest wietrzenie i ogrzewanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynal78 03.04.2006 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Dziękuję za wszystkie porady. Zaczęłam od pisma do włascieciela kamienicy wzywajacego do usunięcia przyczyn pleśni i skutków na jego koszt zobaczymy co z tego będzie. Szafy przesunąć nie mogę ponieważ nie mam gdzie, poza tym nie jest to tradycyjny przesuwny mebel tylko konstrukcja pułek zamontowanych na ścianie (tejże właśnie) zakryta przesuwanymi drzwiami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady:) A pomysł z farbami też ciekawy jak pozostanę z problemem sama na pewno skorzystam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts