Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuję porady co do ocieplenia wewnątrz przed pleśnią!!!

katarzynal78

Recommended Posts

Wiesz co Sergey dziwnym zbiegiem okoliczności ludzie mają grzyby na ścianie nawet autor wątku. Stolarka okienna jest znacznie szczelniejsza niż ci się wydaje i bez nawiewników wentylacjia w mieszaniach z nowymi oknami nie ma. Punkt rosy na jednowarstwowej ścianie z cegły będzie już przy 53% - oczywiście obliczałem sobie sam, a nie wierzyłem bezgranicznie w twoje obliczenia. Współczynnki brałem z polskich norm.

Jeśli ściana zewnętrzna ma 10-11 stopni to tylko wyjątkowy ignorant napisze że jest zbliżona do 20 stopni otoczenia. :roll:

Z moich obliczeń wynika, źe taka ściana bardzo często będzie zagrzybiona. Widzę, że nie masz zielonego pojęcia o izolowaniu ścian od wewnątrz. Skoro nie masz to po co piszesz, że się tak nie robi. Zajął byś się lepiej czymś o czym masz pojęcie. :lol:

Ja bym do ocieplania wybrał płyty zespolone specjalne do izolowania od wewnątrz - płyta gipsowo-kartonowa lub gipsowo-włóknowa pokryta z jednej strony twardym styropianem lub twardą wełną. Pomiędzy płytą gipsowo-kartonową/gipsowo-włóknową a styropianem/wełną umieszczona musi być paroizolacja - folia aluminiowa o grubości 0,05 mm. Płyty przyklejałbym na ścianach zewnętrznych oraz na stropie i ścianach wewnętrznych prostopadłych do ścian wewn. Najgrubsza warstwa izolacji na ścianach zewnętrznych a cienka na pozostałych. Szczególnie zadbałbym o szczelność połączeń między płytami- pają wypuszczoną paroizolację do robienia zakładek.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chłopcy kompletnie nic z waszych wskaźników nie rozumiem, ale temat ciekawy. Może w końcu uda mi się zrozumieć ten sławny punkt rosy.

Na chłopski rozum. Czy chodzi w tym przypadku o to, że:

ocieplenie od wewnątrz izoluje ścianę zewn. od pomieszczenia wewnątrz i zw. z tym ściana zewn. idzie po najmniejszej linii oporu i przyjmuje temperaturę z powietrza na zewnątrz czyli zimą jest zimna?

A jak izolacja będzie gdzieś nieszczelna to tu nastąpi skraplanie?

A jak będzie super hiper szczelna to punk rosy wystąpi u sąsiada?

:o

Tak izolacja od wewnątrz powoduje, że mur zimą jest zimny. Trochę cieplejszy od otoczenia ale często cały ma niższą temperaturę od 0 stopni C.

Jeśli paroizolacja będzie nieszczelna to może się wilgoć skraplać pod warunkiem, że ciśnienie rzeczywiste pary wodnej osiągnie wartość ciśnienia maksymalnego w danej temp. Zależy to od kilku czynników. Od tego ile tej pary wodnej przedostanie się przez nieszczelności, jaka była wilgotnośc względna wewn i na zewnątrz, jaka różnica temp wewn. i na zewn. Samo wykraplanie nie jest grożne jeśli jest tej wody niewiele i zdoła ona odparować np. latem.

Izolacja u ciebie nie ma wpływu na warunki u sąsiada, bo pomiędzy mieszkaniami nie powinno być różnicy ciśnień pary wodnej i różnicy temperatur. A nawet jeśli to nie na tyle duże aby dochodziło do skraplania się pary wodnej na powierzchni (szybciej u ciebie niż u sąsiada). To zjawisko dotyczy tylko ścian zewnętrznych i ew. oddzielających pomieszczenia ogrzewane od nieogrzewanych.