kasiekm 31.03.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Czy ktoś buduje albo ma zamiar w najbliższym czasie budować dom wg projektu Domusa `Piwonia z garażem`? My przymierzamy się powolutku, marzy nam się zacząć w tym roku i chętnie porozmawiałabym z kimś kto ma podobne problemy. A tak nawiasem, co o nim sądzicie? http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=17&flip=1 Z góry dziękuję za wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 31.03.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam, Uwielbiam piwonie i ta twoja też ładnie wyglada. Prosta bryła i dach, bez zbędnych ozdóbek, to powoduje, że powinna być stosunkowo tania w budowie. Wydaje mi się, że ładnie wkomponowałaby się szczególnie w wiejski pejzaż. Widzę jednak jeden mankament. Salon o pow. 22m. to stanowczo za mało. Nie chcę cię przekonywać o mojej słuszności lecz proponuję ci wątek, który w tej sprawie niedawno przewijał się na tym forum. Jest oczywiście z tego wyjście tzn., możnaby zrezygnować z pokoju nr 5. Strop wymagałby prawdopodobnie podparcia słupem z belką stalową lub wykonania go żelbetu o odpowiednim zbrojeniu i grubości. Może jakiś fachowiec z tej branży wypowie się. Druga sugestia dotyczy garażu. Garaż prawdopodobnie jest zbyt wąski. Jeśli miałby być praktyczny, innego sobie nie wyobrażam, to powinien mieć w środku około 3.8 - 4m. Wątek aktualnie na forum toczy się. Poza tym, buduj bo lato nadchodzi. Życzę wytrwałości w walce z urzędnikami. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 31.03.2006 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Serdecznie dziękuję za opinię Co do garażu to będziemy robili 2-stanowiskowy, czyli będzie sporo szerszy Co do tego salonu to też mam wątpliwości. Niepokój mój budzi najbardziej komin pomiędzy salonem i kuchnią, bo on będzie jeszcze bardziej "pomniejszał' te pomieszczenia, a poza tym boję się o takie zbytnie "rozdzielenie" tych dwóch pomieszczeń. A chciałabym uzyskać efekt barku, który łączy kuchnię i salon. Musimy się jescze nad tym zastanowić Jeszcze raz dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 03.04.2006 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Naprawdę nikt więcej nie buduje ani nie planuje PIWONI ???? Będę wdzięczna za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 03.04.2006 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Ze smutkiem stwierdzam, że "moja" PIWONIA nie cieszy się zbytnim powodzeniem i chyba się za bardzo nie podoba Szkoda, bo jest ładna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 04.04.2006 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Podnoszę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejuniorpl 04.04.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Ten dom jest naprawdę mało praktyczny. Mały pokój dzienny, małe pokoje na dole, mała łazienka. Z kuchni wychodzimy prosto na schody. Jeżeli ktoś ma małe dzieci i wie jak szaleją po schodach to idąc np. z wazą zupy może być uuuuppppssss:( Poza tym dla standardowej rodziny 2+2 nie jest to praktyczny dom. bo po co trzy pokoje na dole i dwa na górze??? proawidłowe rozwiązanie to 3 na gorze (sypielnie) i 1 (gabinetowy) na dole. To tyle, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 05.04.2006 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dziękuję za opinię, mimo że nie jest zbyt pochlebna dla naszej PIWONII. Rzeczywiście pokój dzienny wydaje nam się trochę za mały, dlatego też postanowiliśmy poszerzyć dom o ok. 1m w prawą stronę, tak aby powiększyć nieco salon i kuchnię. Pokój nr 8 zamieniamy na dużą kotłownię z wejściem z wiatrołapu (jest nam taka potrzebna). Co do pokoi, to my musimy mieć sypialnię na dole (nie mogę zbyt często chodzić po schodach), drugi pokój na dole - to gabinet. Na górze dwie sypialnie - dla dzieci. Mam jeszcze kilka wątpliwości co do schodów w kuchni i komina w kuchni, który jest w dość "dziwnym" miejscu. Z góry dziękuję za następne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 05.04.2006 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 06.04.2006 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 22.09.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Witam!Chyba znalazłem rozwiązanie problemu, czy widziałaś projekt Piwonia Nova ? W mojej ocenie jest idealny duży (jak na moje potrzeby) i funkcjonalny. Piwonia z garażem jest rzeczywiście słabo rozplanowana, a pomieszczenia sa małe. No i schody w srodku podłogi a nie przy ścianie też słaby pomysł. Ja jestem prawie zdecudowany na Piwonie novą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 08.11.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 kasiekm - my z żoną również robimy przymiarkę do pivonii tyle że w wersji "nova" i z pewnymi przeróbkami. I tak:- pom. "6" powiększyć kosztem "7" i zrobić w nim małą łazieneczkę; zlikwidować w nim przejście do garażu;- pom. "7" i "8" połączyć w spore pom. gospodarcze z przejściem do garażu;- garaż poszerzyć przynajmniej o metr albo nawet do 2 stanowiskowego;- z części "3" czyli kuchni - wydzielić małą spiżarenkę- taras zza domu przenieść na bok (niestety mamy krótką a szeroką działkę - 20x50m i jest to konieczne) Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to może na wiosnę 2007 zaczniemy budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts