Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś buduje albo ma zamiar w najbliższym czasie budować dom wg projektu Domusa `Piwonia z garażem`? My przymierzamy się powolutku, marzy nam się zacząć w tym roku i chętnie porozmawiałabym z kimś kto ma podobne problemy. A tak nawiasem, co o nim sądzicie? http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=17&flip=1

Z góry dziękuję za wszelkie opinie :D

Witam,

Uwielbiam piwonie i ta twoja też ładnie wyglada. Prosta bryła i dach, bez zbędnych ozdóbek, to powoduje, że powinna być stosunkowo tania w budowie. Wydaje mi się, że ładnie wkomponowałaby się szczególnie w wiejski pejzaż.

Widzę jednak jeden mankament. Salon o pow. 22m. to stanowczo za mało. Nie chcę cię przekonywać o mojej słuszności lecz proponuję ci wątek, który w tej sprawie niedawno przewijał się na tym forum. Jest oczywiście z tego wyjście tzn., możnaby zrezygnować z pokoju nr 5. Strop wymagałby prawdopodobnie podparcia słupem z belką stalową lub wykonania go żelbetu o odpowiednim zbrojeniu i grubości. Może jakiś fachowiec z tej branży wypowie się.

Druga sugestia dotyczy garażu. Garaż prawdopodobnie jest zbyt wąski. Jeśli miałby być praktyczny, innego sobie nie wyobrażam, to powinien mieć w środku około 3.8 - 4m. Wątek aktualnie na forum toczy się.

Poza tym, buduj bo lato nadchodzi. Życzę wytrwałości w walce z urzędnikami.

Powodzenia.

Serdecznie dziękuję za opinię :D

Co do garażu to będziemy robili 2-stanowiskowy, czyli będzie sporo szerszy :D

Co do tego salonu to też mam wątpliwości. Niepokój mój budzi najbardziej komin pomiędzy salonem i kuchnią, bo on będzie jeszcze bardziej "pomniejszał' te pomieszczenia, a poza tym boję się o takie zbytnie "rozdzielenie" tych dwóch pomieszczeń. A chciałabym uzyskać efekt barku, który łączy kuchnię i salon. Musimy się jescze nad tym zastanowić :-?

Jeszcze raz dzięki za opinię :)

Ten dom jest naprawdę mało praktyczny. Mały pokój dzienny, małe pokoje na dole, mała łazienka. Z kuchni wychodzimy prosto na schody. Jeżeli ktoś ma małe dzieci i wie jak szaleją po schodach to idąc np. z wazą zupy może być uuuuppppssss:( Poza tym dla standardowej rodziny 2+2 nie jest to praktyczny dom. bo po co trzy pokoje na dole i dwa na górze??? proawidłowe rozwiązanie to 3 na gorze (sypielnie) i 1 (gabinetowy) na dole.

To tyle,

Dziękuję za opinię, mimo że nie jest zbyt pochlebna dla naszej PIWONII. :-?

Rzeczywiście pokój dzienny wydaje nam się trochę za mały, dlatego też postanowiliśmy poszerzyć dom o ok. 1m w prawą stronę, tak aby powiększyć nieco salon i kuchnię. Pokój nr 8 zamieniamy na dużą kotłownię z wejściem z wiatrołapu (jest nam taka potrzebna).

Co do pokoi, to my musimy mieć sypialnię na dole (nie mogę zbyt często chodzić po schodach), drugi pokój na dole - to gabinet. Na górze dwie sypialnie - dla dzieci.

Mam jeszcze kilka wątpliwości co do schodów w kuchni i komina w kuchni, który jest w dość "dziwnym" miejscu.

Z góry dziękuję za następne opinie :wink:

• 5 months później...

Witam!

Chyba znalazłem rozwiązanie problemu, czy widziałaś projekt Piwonia Nova ? W mojej ocenie jest idealny duży (jak na moje potrzeby) i funkcjonalny. Piwonia z garażem jest rzeczywiście słabo rozplanowana, a pomieszczenia sa małe. No i schody w srodku podłogi a nie przy ścianie też słaby pomysł. Ja jestem prawie zdecudowany na Piwonie novą.

• 1 month później...

kasiekm - my z żoną również robimy przymiarkę do pivonii tyle że w wersji "nova" i z pewnymi przeróbkami.

I tak:

- pom. "6" powiększyć kosztem "7" i zrobić w nim małą łazieneczkę; zlikwidować w nim przejście do garażu;

- pom. "7" i "8" połączyć w spore pom. gospodarcze z przejściem do garażu;

- garaż poszerzyć przynajmniej o metr albo nawet do 2 stanowiskowego;

- z części "3" czyli kuchni - wydzielić małą spiżarenkę

- taras zza domu przenieść na bok (niestety mamy krótką a szeroką działkę - 20x50m i jest to konieczne)

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to może na wiosnę 2007 zaczniemy budowę.