Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bejcowanie drzwi sosnowych.

root

Recommended Posts

Witam.

Widziałem w Leroy-u piękne drzwi sosnowe, bejcowane na brąz i lakierowane z połyskiem. Wyglądają na prawdę super... jest jedno ale... cena... 700zł sztuka. Jak na drzwi wewnętrzne to dla mnie trochę za dużo. Widziałem natomiast takie same drzwi surowe, bez bejc i lakierów... cena 300zł.

I tu pytanie: czy da się samodzielnie wykończyć takie drzwi na tyle ładnie żeby wyglądały jak te gotowce ? Jakiej bejcy i jakiego lakieru użyć ??

Zdecydowanie sie da!

jesli sie chce-ja zakupilem surowe sosnowe bez oszklenia.Uzywalem lakierobejcy (kolor wg uznania) a proces wyglądał mniej wiecej tak: papier ścierny, lakiero bejca, schniecie, papier scierny, lakier półmat (wg mnie drzwi wygladają bardziej "naturalnie").Przetarcie drzwi po lakierobejcy uwydatni słoje drewna i sprawi ze powierzchnia bedzie idealnie gladka. Polecam równiez zakup drzwi z uszczelka. Jak o takie poprosiłem (wewnętrzne) to producent pukal sie w czolo ze takie rozwiazanie to do zewnętrznych-jednak sie uparłem i nie załuje. Nie groźne przeciągi, drzwi mozna zamknąć cichutko.

Żaden problem nawet dla kogoś, kto robi to pierwszy raz. Tak zrobiliśmy sobie meble do kuchni (osobno zamówione "skrzynie" i drzwi surowe sosnowe kupione w jakimś markecie). U nas to była tylko lakierobejca i trzymają się już chyba z 7 lat. Jedyne, co się wytarło to uchwyty. Niestety kupiliśmy drewniane już polakierowane i na ten lakier położyliśmy lakierobejcę. Efekt niezły, ale to się musiało zetrzeć po pewnym czasie. No i blat stołu należało z wierzchu potraktować jakimś twardym lakierem.

A co do lakieru półmat, to warto najpierw gdzieś go wypróbować. Pomalowaliśmy takim sosnowe półki na książki i potem bardzo tej decyzji żałowałam. Następną partię półek potraktowaliśmy już "normalnym". Powierzchnia jest zbyt szorstka i ciężko z niej zetrzeć kurz. Trzyma się jej doskonale, ścierka zahacza i zostawia "kłaczki" - okropność. Może ten lakier był jakiś felerny? W każdym bądź razie ja bym najpierw wypróbowała - pomalowała jakąś powierzchnię i po wyschnięciu sprawdziła, jak się ją przeciera.

potwierdzam.... tylko lakierobejca....

ale cierpliwości i technologie zachowaj....

drzwi na leżąco i nakładaj lakierobejcę... cienką warstwą i dokładnie rozcieraj......

po wyschnięciu....leciutko papierem ściernym tylko drobnym

i jeszcze 2 warstwy.... efekt murowany.....

od zewnątrz poprawiam co 3 lata od wewnątrz co drugi raz... pozdrówka....

tylko pamietaj.... cienkie warstwy i dokładnie wetrzeć pędzlem

Uważajcie na drewniane drzwi z marketów w niskich cenach !!!! Takie drzwi mają gwarancję 12 miesięcy a po 15 sie niedomykaja a po 24 same się rozchodzą ! Zwróccie uwage na łaczenia elementów poziomych z pionowymi, czy sa klejone czy "czopowane" , najlepiej prównajcie drzwi tanie z drogimi zwracając szczegóną uwagę na łączenia !

ja osobiście używałem do malowania wałków z gąbki - efekt dużo lepszy niż pędzel - brak smug i naprawdę równe rozłożenie...... trzeba tylko trochę wprawy,bo się robią pęcherzyki na powierzchni, które trzeba powtórnie przejechać wałkiem..... efekt super !

przy lakierobejcy polecam jednak pędzel.... przy wałku trzeba trochę więcej doświadczenia, żeby miejscowo nie nałozyć za grubo.... wtedy dopiero będzie efekt plam i to nie do usunięcia....

Uważajcie na drewniane drzwi z marketów w niskich cenach !!!! Takie drzwi mają gwarancję 12 miesięcy a po 15 sie niedomykaja a po 24 same się rozchodzą ! Zwróccie uwage na łaczenia elementów poziomych z pionowymi, czy sa klejone czy "czopowane" , najlepiej prównajcie drzwi tanie z drogimi zwracając szczegóną uwagę na łączenia !

oczywiście. ja drzwi miałem zamówionez Włoszczowej ale takie do malowania... podobnie cena była dużo niższa niż za lakierowane.....dlatego się skusiłem....i jestem zadowolony... na temat drzwi z marketów się nie wypowiadam...

W markecie kupiłem tylko zwykłe pełne wewnętrzne.... i jak na razie bez problemów....

U mnie w dzienniku masz zdjęcia przed i po malowaniu.

11 drzwi - 2 miesiące i pomalowane. Dzień w dzień :o

Lakierobejca Duluxa, pędzelkiem 3 razy, pomiędzy papier 200-tka.

Pozdrawiam

Witam.

Bardzo mi się podoba forma twoich drzwi , szybki, a ten kolor. Chcę mieć taki sam u siebie. Czy możesz napisać, gdzie kupowałeś te drzwi, z szybkami czy bez, i jaki to jest numer / lub kolor / bejcy.

Witam.

Bardzo mi się podoba forma twoich drzwi , szybki, a ten kolor. Chcę mieć taki sam u siebie. Czy możesz napisać, gdzie kupowałeś te drzwi, z szybkami czy bez, i jaki to jest numer / lub kolor / bejcy.

Drzwi robione na zamówienie u stolarza. Bez szyb. Lakierobejca Duluxa kolor ciemny mahoń.

Za kompletne, zamontowane drzwi (bez szyb oczywiście) zapłaciłem 550 zł. Opaski nie były przybite do końca, żebym mógł je zdjąć do malowania ścian i ich samych, wcześniej oczywiście opisując po lewej stronie gdzie która była.

Pozdrawiam

• 10 years później...