roza 15.02.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Czy można poprowadzić powietrze z kominka do rekuperatora ?. Chciałabym w ten sposób doprowadzić ciepłe powietrze do pomieszczeń w których jest nawiew . Widzę to tak1) Powietrze z salonu jest zasysane do komory wokół kominka 2) Tam jest ogrzewane i przewodem kominowym nie izolowanym przechodzi na strych oddając częściowe swoje ciepło poprzez ściany 3)Przewód kominowy na strychu jest zamknięty 4)Na strychu już częściowo ochłodzone powietrze łączy się z pozostałym powietrzem zbieranym z całego domu co powoduje jego dalsze ochłodzenieCo o tym sądzicie ? Proszę o radę Pozdrawiam Róża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 16.02.2003 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 czytam już 3x i nie bardzo rozumiem ideę - chyba już za późna pora ...Ale,Powietrze z wentylacji możesz jak najbardziej podłaczyć do Rekuperatora,Spaliny NIE, gdyż mają odczyn mocno żrący.Nie wychładza się spalin zbytnio, ocieplając komuny, gdyż wykraplają się i jest problem. Takie kwaśne skropliny mogą zniszczyć szybko to i owo.Raczej dążymy, aby spaliny w stanie gazowym opuściły komin. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 16.02.2003 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Rozy chyba chodzi o "czyste" powietrze ogrzane przez plaszcz kominka. Jesli je jednak zassiemy przez rekuperator od strony strychu, malo co z tego powietrza trafi do salonu. Wyglada wiec na to ze cale powietrze ogrzane przez kominek posluzy do ogrzania powietrza pobieranego z czerpni. Moim zdaniem same straty. Mozna by sie ewentualnie zastanowic nad wcieciem takiego przewodu (od kominka) pomiedzy rekuperator i wentylator tloczacy powietrze do domu (omijajac w ten sposob rekuperator). Istnieja jednak dwa problemy1. powietrze z wnetrza domu bedzie sie mieszac z powietrzem swiezym a tym samym ilosc powietrza wydmuchiwanego na zewnatrz bedzie wieksza od pobieranego z zewnatrz. Wytworzy sie male podcisnienie a to z kolei zakloci prace rekuperatora.2. zwykly wentylator moze nie wytrzymac wysokiej temperatury powietrza ogrzanego kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 16.02.2003 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Je tez chce jekos rozsadnie polaczyc te dwa systemy. Zalezy mi najbardziej na wykorzystaniu przez nie tych samych nadmuchowych klatek wentylacujnych. Jesli jednak nie znajde rozsadnego rozwiazania to dam sobie spokoj z rozprowadzaniem powietrza ogrzanego kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 16.02.2003 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Dziękuję za odpowiedzi. Karina chyba trochę żle wyjaśniłam, faktycznie chodzi o czyste powietrze ( Felek jest jasnowidzem ).Wiem , że muszę zachować komin spalinowy. Felek można część powietrza z płaszcza wypuścić do salonu . Chodzi mi o to ,że nie chcę mieć w salonie 30C a w pozostałych pomieszczeniach 15C .Dlaczego uważasz ,że przekazanie ciepłego powietrza do rekuperatora to same straty ,przecież i tak je odzyskamy tylko rozprowadzimy po całym domu . Chyba ,że się się mylę . Pozdrawiam Róża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts