Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cennik usług geodezyjnych

Gość

Recommended Posts

Poniżej przedstawiam opłaty jakie mój geodeta pobiera za swoje usługi.

Czy waszym zdaniem ceny te są standardem

- mapy do celów projektowych - 8 sztuk - 800 zł

- uzgodnienie ZUD - 350 zł jedno medium (za uzgodnienie wody i kanalizacji razem zapłaciłam 550 zł)

- inwentaryzacja powykonawcza - 450 zł za jedno medium

- inwentaryzacja całego budynku - ok 1000 zł

Co wy na to

• 4 weeks później...

Witam,

Ja Po znajomosci w Poznaniu zaplacilem za wytyczenie budynku + mapki 500 + 400 zl.

Pozdrawiam

Mario :wink:

Poniżej przedstawiam opłaty jakie mój geodeta pobiera za swoje usługi.

Czy waszym zdaniem ceny te są standardem

- mapy do celów projektowych - 8 sztuk - 800 zł

- uzgodnienie ZUD - 350 zł jedno medium (za uzgodnienie wody i kanalizacji razem zapłaciłam 550 zł)

- inwentaryzacja powykonawcza - 450 zł za jedno medium

- inwentaryzacja całego budynku - ok 1000 zł

Co wy na to

• 1 year później...

To ja Wam powiem jakie są minimalne ceny w Gdańsku.

-Mapa do celów projektowych 800 - 1000 zł (wymagana tylko jedna sztuka)

-Wytyczenia budynku 600 zł (oczywiście na ławach i z poziomem odniesienie, w żadnym wypadku nie same kołki w ziemi)

-Pomiar powykonawczy budynku 700 zł i każde przyłącze 150 zł, czyli jakieś 1000 - 1300 zł

Jak tak czytam te ceny w Wlkp. (mimo, że 2006 rok) to tylko pozazdrościć, bo ja bym za takie pieniądze na opłaty w urzędzie nie zarobił, a gdzie pracownik, paliwo, materiały, sprzęt.

Jak ktoś zna aktualne ceny w Poznaniu to poproszę o info, bo na pewno musiały pójść w górę.

-Mapa do celów projektowych 800 - 1000 zł (wymagana tylko jedna sztuka)

-Wytyczenia budynku 600 zł (oczywiście na ławach i z poziomem odniesienie, w żadnym wypadku nie same kołki w ziemi)

-Pomiar powykonawczy budynku 700 zł i każde przyłącze 150 zł, czyli jakieś 1000 - 1300 zł

Jak tak czytam te ceny w Wlkp. (mimo, że 2006 rok) to tylko pozazdrościć, bo ja bym za takie pieniądze na opłaty w urzędzie nie zarobił, a gdzie pracownik, paliwo, materiały, sprzęt.

Jak ktoś zna aktualne ceny w Poznaniu to poproszę o info, bo na pewno musiały pójść w górę.

Poszły nieznacznie do góry,ale naprawdę jest masę ludzi którzy zaniżają w sposób drastyczny ceny.

Mapka dla cp jedna działka poniżej 0,2ha aktualizacji 400-600 u nas nie ma limitu kopii,przeważnie robi się 12-15 egzemplarzy

Wytyczenie 400zł 4 narożniki z przeniesieniem na ławy ,każdy narożnik 50zł dodatkowo.Dla znajomych bonusy:):)

Inwentaryzacja powykonawcza minimum 550zł,bez znaczenia ile przyłączy /BTW przyłączy na działce nie są traktowane jak przyłącza do opłat w ośrodku/

BTW2 jak chcesz utrzymać firmę + pracownika "z mapek" to takie ceny faktycznie to minimum.U nas jest masę jednoosobowych firm lub pseudofirm...robią potem mapy za 300z.A najgorzej,że gro robót biora ludzie z ośrodka i nieraz bez wyjazdu w teren kasują delikwentów.

Problemem obecnie nie są ceny (u normalnych geodetów:):):) ) ale terminy przygotowywania materiałów w ośrodku i kontroli.Czeka się nieraz miesiąc-półtora na uszykowanie i sprawdzenie operatu.Rzygać się chce,tym bardziej ,że ja swoją pracę robie w 1-2 dni.

wow to załamka, trzeba coś z tym zrobić. Takie ceny to śmiech na sali :-?

Co do urzędników to jest wina naszego prawa, bo gdyby mogli robić to legalnie i musieliby zapłacić podatki, opłaty w Ośrodku i przejść kontrolę oczywiście, a nie bez zmian wszystko puszczają, kupić sprzęt, zapłacić pracownikowi, to by ceny musieli podnieść.

Jak znajdzie się ktoś odważny i będzie chciał z tym walczyć, to na pewno raz dwa się to skończy, bo oprócz zwolnienia z pracy, są za to olbrzymie kary skarbowe. A przecież, bardzo łatwo jest udowodnić, że dana osoba zrobiła mapę.

Może u nas jest lepiej bo się dużo inwestuje, ale sądziłem, że w Wlkpolsce geodeci lepiej zarabiają.

Pewnie w obsługach siedzisz, bo domek ładny postawiłeś. Chyba że kredytów nabrałeś, to współczuję.

Wszyscy myślą, że geodezja to łatwy kawałek chleba, ale wolałbym czasem posiedzieć za biurkiem, szczególnie zimą ;)

Pozdrawiam i życzę polepszenia warunków finansowych w Wlkp. DuleX

:Dulex Pracowałem w obsługach.Praktycznie tylko w obsługach.I to naprawdę specjalistycznych czasem- np.osiadania fundamentów i bloków turbin w elektrociepłowni

Pracuje obecnie w firmie projektowej,tak jak piszesz zimą za biurkiem:).

Widzisz,też mógłbym być mocno konkurencyjny dla innych bo nie muszę płacić ZUSu tylko "zdrowotne",ale nie pozwolę sobie na to by robić coś poniżej stawek minimalnych.Z szacunku dla innych.Generalnie ceny poszły do góry w innych branżach a u nas stoją czy nieznacznie się zwiększyły na przestrzeni 10lat.W 1997 roku jak zaczynałem pracę proste mapki też kosztowały 350-400zł.Wytyczenie 350 + narożniki.Kiedyś to była 1/3 pensji a teraz prawie 1/10

Kredycik wzięty,ale nie narzekam,współczuć można tym co pobrali bez zabezpieczeń /w stylu mieszkanie "po babci"/ po 400tys na 45lat.Zresztą nawet nie,w końcu wartość domów jeszcze wzrośnie więc budując coś za 400tys można śmiało żądać 600-700tys w razie czego.

Pozdrawiam

-Mapa do celów projektowych 800 - 1000 zł

Wczoraj właśnie odebrałem taką mapę (5 szt.+CD ) i zapłaciłem 500 PLN.Czas oczekiwania 1 miesiąc.Inni geodeci z 3City i okolic śpiewali 600-1500 PLN , a czas wykonania to 6 do 10 tygodni.Wielu z nich robiło wielką łaskę ,że ewentualnie się tego podejmą ("...wie pan - mamy dużo pracy...").Co do pozostałych cen to jeszcze ich nie znam.

MaWi pamiętaj, że mapa mapie nierówna. Jeśli Pan Szostak wziął 500 zł za mapę to albo zrobił ją po kosztach, po znajomości, albo druga opcja zedrze z Ciebie przy następnych robotach ;) bo jak klient zamawia mapkę to najczęściej trzyma się jednego geodety.

Czemu po kosztach? Ośrodek dokumentacji w Kartuzach jest lojalny dla miejscowych geodetów i nie wyda dokumentów (danych wyjściowych do zrobienie mapy) zanim nie zarejestruje zgłoszenia roboty. Więc geodeta musi pierwszy raz przyjechać i przywieść zgłoszenie. Następnego dnia jest zarejestrowane i może wybrać dane, tego samego dnia, wracając z urzędu robi pomiar uzupełniający w terenie. W domu robi obliczenia, rysuje mapę w komputerze, składa operat i zawozi go do urzędu. Sprawdzanie operatu trwa tydzień i potem, o ile nie ma poprawek, przyjeżdża, płaci rachunek i może Tobie sprzedać produkt.

Podsumowując:

- 4 wyjazdy do Kartuz ( x 80km )

- opłaty za Ośrodek 60-70 zł

- koszty pracownika, biura, ZUS

Jeszcze kilka opcji mi się urodziło:

Miesiąc czasu musiałeś czekać, więc może poczekał, aż mu się zbierze kilka mapek i zrobił kilka z takim samym nakładem czasu, jakby robił jedną. Ta jest dla mnie najbardziej prawdopodobna, bo uważam, że większość geodetów to porządni ludzie i nie posuwają się do opcji następnej.

Można jeszcze mając znajomego kierownika Ośrodka Dokumentacji, załatwić mapę jednym wyjazdem (flaszka lub "działka" dla kolegi). Ta opcja jest nielegalna, niekoleżeńska i psuje rynek, bo inni chcąc przeżyć też zaniżają ceny. Niby wolny rynek, ale czasem niska cena równa się z niską jakością pracy.

Do mnie najczęściej dzwonią klienci, którym się śpieszy i nie mają czasu czekać miesiąc na mapę. Jestem w stanie zrobić mapę w powiecie kartuskim w 2 tygodnie. Ale muszę skasować za to 800 zł, bo nie mam wtedy czasu na czekanie na kilka zleceń.

Też nie jestem zmanierowany i jak komuś obiecam mapę za 2 tygodnie to staję na głowie, żeby dotrzymać terminu. Spać nie mogę itd.

Widziałem już wcześniej stronę firmy GeoSoft i cenę, ale jest tam cena tylko za mapę i podejrzewam, że nieprzypadkowo tylko za nią. Porównaj ceny jakie będzie miał później dla Ciebie i jeśli będą z kosmosu to nie krępuj się i zmień geodetę.

Sam się za głowę złapałem jak zobaczyłem tą cenę na jego stronie. Najlepiej zamówić miejscowego geodetę, tylko różne opowieści od klientów słyszałem o geodetach z Żukowa i Katruz. Faktycznie fochy i zmanierowanie, jak się im uwagę zwraca lub upomina to są bardzo obrażeniu. Jeszcze trochę gorszych opinii znam ale musiałbym nazwiskami sypać, żeby nie odbiło się to na całej reszcie świetnych i profesjonalnie wykonujących swoją pracę geodetach.

Pozdrawiam serdecznie i życzę żeby budowa przebiegała bez komplikacji

EDIT:

...wie pan - mamy dużo pracy...

A to nawet wiem kto powiedział i cenę 1500 zł, to ta sama osoba i mój kumpel, poznaje to na pewno on ;)

Właśnie godzine temu zakończyłem wytyczanie budynku przez geodetę i jakie było moje zdziwienie czytajac wcześniej w waszych postach ceny uslug geodezyjnych gdzie płacicie za wytyczenie od 250 do 500 zł bo ja zaplaciłem 850 i jeszcze sam ganiałem po działce z siekierą i kolkami które musialem wszystkie powbijać i poprzybijać do nich deski,wcześniej nie pytałem geodety ile bierze za wytyczenie widać że popelniłem błąd.