Oldswan 31.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 czy sa jakies wytyczne jak nalezy taka prace w ogrodzie wykonać ? Planuje kilka pagorków, aby ukryc nienajlepsze osie widokowe i odgrodzić sie nieco od sasiedztwa. Pagórki o wysokosci od 50 do 70 - 80 cm. Jak to sie robi po tym jak spychacz zwali ziemie na kupe. Firma ogrodnicza liczy sobie 42 zł z m szesciennego co u mnie daje prawi 2000 zł Trochę mnie to dziwi. Może nie jest to praca trudna do wykonania w własnym zakresie? Od jakiej wysokości niezbędne sa murki oporowe? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 31.03.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 To ja się też podczepiam pod pytanie, bo mnie się marzą wzniesienia.A na nich łąka kwietna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 31.03.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Wytycznych to nie ma... A właściwie jest jedna - warstwa gleby uprawnej po wszystkich wykopkach nadal musi być na wierzchu. Usypanie górki z czarnoziemu i odkrycie obok martwicy glebowej jest niewskazane. A jak? Zgodnie np. z projektem. A jeśli robimy sami- to MUSI wyglądać naturalnie- a więc należy wykorzystać i podkreślić naturalne spadki terenu, nawet niewielkie. Murek kwiatowy może mieć 2 m, a może 20 cm i wspaniale dzielić teren i podkreślać różnicę poziomów. Oczywiście im większe naturalne spadki, tym murki można zrobić wyższe. Nie musi również mieć jednakowej wysokości po całej długości- z jednej strony może mieć np 1m, i łagodnie schodzić do np poziomu trawnika. Praca łopatą przy przewalaniu ziemi trudna nie jest , ale narobić się można. Dobrze jest zrobić bilans ziemi- co skąd i gdzie, żeby np nie wozić nadmiaru ziemi pozostałego w końcu ogrodu taczką dokładnie na drugi koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 31.03.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Dobrze jest zrobić bilans ziemi- co skąd i gdzie, żeby np nie wozić nadmiaru ziemi pozostałego w końcu ogrodu taczką dokładnie na drugi koniec o... bardzo dobra uwaga.... auto ziemi taczkami przewisc to jest troche roboty, a ladowarka zalatwi to w 3 min. jedno auto ziemi to nic przy pracach ziemnych, ilosci moga isc w 10 i 100. U mnie narazie w 200 sie jeszcze mieszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.04.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Przepraszam, że dodam swoje zdanie. Świeża ziemia łatwo osiada po usypaniu np wału, żeby to szybko nie siadało to w miejscu, gdzie wypadnie grzbiet wału umieszczam gęsto wbite kołki (miałem takich sporo), jak nie masz długich to możesz wbić w trakcie sypania, może być płotek. W ten spsób można formować nawet bardziej strome zbocza. Jak później obsadzisz roślinami to nie powinno już z tym stokiem się wiele dziać. Udeptuj tylko starannie kolejne warstwy, kołki zostawiamy, z czasem zgniją i nie będzie po nic śladu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 04.04.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Można też skarpę umocnić kratownicą plastikową, ona też utrzyma podłoże pod większym kątem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts