Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza - juz nic nie wiem:(

Recommended Posts

Cześć

Ja wypełniłem krokwie w całości 18 cm potem w poprzek jeszcze 5 cm matę i tu uwaga między krokwie można dać matę ale dodatkowe 5 cm pomiędzy ruszt tylko i wyłącznie twarda wełna w płytach. Moje maty były za wiotkie żeby spokojnie nimi pracować.

Wrócę jeszcze do folii obecnie po wykonaniu całego dachu jestem skłonny przyzanć rację ludzią którzy twierdzą, że lepszej jest przykrycie z pełnym deskowaniem i papą, pomimo tego że posiadam foloię. Jednak uważam, że w przypadku folii najgorsze nie jest to że się ją posiada tylko najgorsze są błedy w wykonastwie dachu począwszy od ułożenia dachówki, foilii wysokoparoprzepuszczalnej, ocieplenia i folii paroizolacyjnej.

I tu kilka moich uwag:

1. Folię wysokoparoprzepuszczalną perfekcyjnie ułożyć na dachu dokładnie ją naciągając w każdym punkcie dachu.

2. Wszystkie zakłady łączyć przy pomocy taśmy (zakleić połączenia).

3. Ocieplenie ułożyć bardzo dokłanie.

4. I według mnie najważniejsze folię paroizolacyjną wykoanć na tyle dokładnie, żeby zalepić wszelkie połączenia folii.

Reasumując jeżeli bardzo, bardzo, bardzo dokładnie wykonasz dach będziesz spał (chyba) spokojnie.

Piotrek

PS. Następny dom jaki będę budował będzie z poddaszem nieużytkowym, na którym będę mógł kontrolować stan dachu.

Proszę, może ktoś mi wytłumaczy co to znaczy, że folia aluminiowa jest opóźniaczem?

Jeśli dobrze rozumiem to patrząc od strony pokoju będzie:

-płyta gk

-folia paroizolacyjna

-2 warstwy wełny nim. - skrzyżowane

-folia paroprzepuszczalna

-blacha

Na moje babskie myślenie, to wełna z folią aluminiową (może dać ją tylko w poprzecznej warstwie?) powinna być dodatkowym zabezpieczeniem?

I jeszcze jedno skąd w dolnej warstwie wełny będzie woda?

Witam

Jolu

"folia aluminiowa jest opóźniaczem?" _____ tak, analogicznie jak folia polietylenowa odpowiedniej grubości (folia paroizolacyjna)ogranicza, czyli opóźnia przepływ pary z wnętrza budynku na zewnątrz.

"Na moje babskie myślenie, to wełna z folią aluminiową (może dać ją tylko w poprzecznej warstwie?) powinna być dodatkowym zabezpieczeniem?" ______ MOŻE BYĆ - jeżeli chcesz ją koniecznie dać to tylko od strony pomieszczenia

"I jeszcze jedno skąd w dolnej warstwie wełny będzie woda?" _____ para wodna przenikając z domu na zewnątrz będzie przechodziła (przenikała) przez kolejne warstwy dachu, które są coraz chłodniejsze, przy odpowiednio niskiej temperaturze kolejnej wrstwy i dużej ilości pary wodnej nastąpi jej skraplanie na tym chłodnym elemencie. Jest to analogiczne jak wyjmiesz coś zimnego z lodówki (np piwo lub sok) i postawisz na stole-w lato zawsze zarosieje (nastąpi skraplanie pary z powietrza) bo jest dużo pary w powietrzu, natomiast w zimie nie zawsze, bo wilgoci w powietrzu jest mało. I jest to od razu wytłumaczenie dlaczego należy stosować opóźniacz pary czyli folie paroizolacyjne - będzie w warstwie dachu mało pary to i ryzyko wykroplenia wody istnieje dopiero przy znacznie zimniejszej warstwie lub nie występuje wcale.

"Jeśli dobrze rozumiem to patrząc od strony pokoju będzie:

-płyta gk

-folia paroizolacyjna

-2 warstwy wełny nim. - skrzyżowane

-folia paroprzepuszczalna

-blacha"

prawidłowo

Pozdrawiam

wydaje mi sie ze folia aluminiowa ma bardziej pelnic role ekranu promieniowania podczerwonego ("cieplnego") niz opozniacza :smile:. para z pomieszczen ma byc usuwana przez wentylacje, a ew wilgoc z ocieplenia przez szczeline wentylacyjna pod poszyciem. trudno tez ulozyc welne z przesunieciem dlatego stosuje sie ulozenie krzyzowe (druga warstaw na aluruszcie pod plyty)

Jola wg mnie to jest tak:

płyty gips.-karton.

folia paroizolacyjna

wełna mineralna

folia paroprzepuszczalna (wiatroizolacja)

pokrycie dachu

i dlaczego tak a nie na przykład tak:

płyty gips.-karton.

folia paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) !!

wełna mineralna

folia paroizolacyjna!!

pokrycie dachu

Zasada wg mnie jest następująca:

Folia paroizolacyjna jako warstwa tuż pod płytami gisp. kart. licząc od wnętrza służy do tego aby para wodna zawarta w powietrzu znajdującym się w pomieszczeniu gdzie przebywasz nie dostawała się do ocieplania dachu (np. wełny) i nie zawilgacała jej. Do tego służy tylko i wyłącznie wentylacja.

Do docieplenia dachu (wełna) może się dostawać para wodna z zewnątrz. I co się dzieje dalej - para dostała się do wełny i tu się zatrzymała, gdyż dalej blokuje ją folia paroizolacyjna która oczywiście służy przede wszystkim do tego o czym powiedziałem wyżej.

Para wyparowywując przechodzi właśnie przez folię paroprzepuszczalną zwaną też inaczej wiatroizolacją.

I to chyba tyle na ten temat. Nie wiem czy to coś wyjaśniło???

Anonim

"Dlaczego dwie warstwy wełny mają być skrzyżowane?"

Górną warstwę wełny układasz miedzy krokwie i one sa konstrukcją podtrzymującą wełnę. Jeśli byś następną warstwę układał tak samo to musiałaby sie ona opierać między jakimiś elementami podtrzymującymi. Te elementy wraz z krokwiami dawały by mostki termiczne. Przy krzyżowym układaniu efekt mostkowy jest zminimalizowany. PJ

Spotkałem się z opinią że folia paroizolacyjna na poddaszu tak ale tylko w pomieszczeniach łazienki, kuchni, wc w pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności.

Położenie foli paroizalaccyjnej spowoduje wykraplanie się wody na niej od strony zimniejszej.

Przede wszystkim dobra szczelina wentylacyjna między wełną a folią paroprzepuszczalną jest niezbędna.Może coś wtym jest?

Witam

Anonimie

"Spotkałem się z opinią że folia paroizolacyjna na poddaszu tak ale tylko w pomieszczeniach łazienki, kuchni, wc w pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności." _____ tak pisze np Rockwool w reklamie na str 22,23 w Muratorze 01/03. Ja osobiście dałem podczas remontu domu folię na cały strop. Dlaczego: koszt niewielki, a ja lubię sporo roślinek u mnie w pokoju, więc i wigotność mam troszkę wyższą w zimie niż w "standardowym" domu - a jak przyjemnie się śpi!!!!!! (mam porównanie bo sypiam też w akademiku gdzie powietrze jest suche jek pieprz; a tak gwoli ścisłości to co trzy dni pod kwiaty na piętrze wlewne jest 3 litry wody - i wszystko odprowadza wentylacja).

Więc wydaje mi się że lepiej dać więcej (te max100 PLN na duży dach) na folię paroizolacyjną i móc spać spokojnie nie marwiąc się, że może jednak masz trochę wyższą wilgotność na poddaszu ( bo polubiłeś za jakiś czas kwiaty Ty lub Twoje pociechy) niż myśleli "spece" i będziesz mieć problem za kilka(naście) lat ze zgniłą więźbą.......

"Położenie foli paroizalaccyjnej spowoduje wykraplanie się wody na niej od strony zimniejszej. " _____ możesz powiedzieć dlaczego ona się tam wykropli?????

jaką temperaturę będzie miała ta "zimniejsza" strona folii????

Wg mnie nie wykropli się tam nic bo:

+ nie będzie tam dużo wilgoci - przecież z wnętrza nie dopłynie (zatrzymana przez folię paroizolacyjną) a od zewnętrznej strony jest osuszana szczeliną wentylacyjną na wierzchu wełny;

+ po jej "zimniejszej" stronie nadal będzie ciepło niemal jak w pomieszczeniu - sam spadek temp na grubości folii to będzie zapewne około dziesiątej lub setnych części stopnia Celsjusza

"Przede wszystkim dobra szczelina wentylacyjna między wełną a folią paroprzepuszczalną jest niezbędna." ____ Hmm z tego co mi wiadomo to:

+ pod folią wstępnego krycia o niskiej paroprzepuszczalności jest wymagana ta szczelina pomiędzy wełną a fwk (wentylujemy nad i pod fwk),

+ pod folią wstępnego krycia o wysokiej paroprzepuszczalności nie jest potrzebna ta szczelina pomiędzy wełną a fwk (wentylujemy tylko nad fwk).

Na ten temat (fwk) jednak więcej nie będę się udzielał bo go dobrze nie zgłębiłem a wypowiedzi innych na forum w tym temacie dają do zastanowienia

Pozdrawiam i zapraszam do zalogowania

W drewnianym domku letniskowym przerobionym ze starej chaty ociepliłem poddasze, jeden pokój dając wełnę mineralną między krokwie następnie przykryłem to folią paroizalacyjną i na to wszystko położyłem boazerię, drugi dając styropian między krokwie i też przykryłem boazerią.Problem jest taki niestety w pokoju gdzie jest założna folia paropizalacyjna pod boazerią boazeria jest wypaczona, "wstaje". W pokoju ocieplonym styropianem bez foli paroizlacyjnej takiego zjawiska niema.

Myślę że w pomieszczeniu ocieplonym z położoną folią paroizalacyjną powinna być "dobra" wentylacja.

Pzdr.PWM

15 cm wełny wystarcza ale znacznie podnosi koszty ogrzewania,zwiększenie grubości ocieplenia o kilka centymetrów na początku budowy jest znacznie tańsze. Pomysł z umieszczeniem dodatkowej warstwy pomiędzy rusztem jest bardzo dobry - eliminuje mostki cieplne w postaci krokwi. Wełnę o grubości 18 cm oferuje m.in. Rockwool - produkt o nazwie Toprock.

1. Czy mam robic szczeline miedzy membrana a pierwsza warstwa wełny? Czy jesli tak, to czy musze sie bardzo starac, zeby byla ona strasznie rowna?

Jeśli folia ma paroprzepuszczalność pow. 1000 nie musi być szczeliny wentylacyjnej (pod warunkiem że jest dobrze ułożona - napisami na zewnątrz oraz, że pod płyty gipsowo-kartonowe zastosuje się folię paroszczelną (nieprzepuszczalną) sklejaną na zakładkach taśmą) - wtedy jest pewność, że wełna będzie sucha, dodatkowo proponuję skleić taśmą także pasy membrany (folii) wstępnego krycia.

2. Czy mam umiescic folie i czy ma byc ona przeciwwitrowa, przeciwwilgoci i w ktorym miejscu jesli tak. Czy miedzy warstwami welny, czy m-dzy plyta g/k a welna?

Między płytą a wełną - wtedy wszystkie warstwy będą chronione przed parą, która może przenikać z wnętrza domu

3. Jesli zastosuje xxxMate pewnej firmy, ktorej szerokosc rolki wynosi 120 cm, to jak mam ja przycinac, jesli mam odleglosci miedzy krokwiami od 75 do 90 centymetrow. Jesli bede "jechal" po dlugosci to bede mial strasznie duzo odpadow, jesli po szerokosci to duzo laczen. Co wybrac?

Najlepiej ciąć "po skosie" tak, żeby po przesunięciu obu części względem siebie wzdłuż linii cięcia sdało się osiągnąć odpowiednią szerokość. Wówczas odcina się tylko małe końcówki, które można zastosować do ocieplenia trudno dostępnych miejsc (np. w obrębie murłaty)

Miłej pracy