Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SALAMANKA LMB11 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Jak dla mnie bardzo sensowny jest zamysł tego domu-oddzielenie części nocnej i dziennej.Miło,że dało się wygospodarować,aż tyle pokoi.

Część dzienna naprawdę przyzwoita.

Moje wątpliwości:

-ustawienie domu-zależy oczywiście jak masz usytuowaną działkę

np. u mnie taras wychodziłby by na wschód

chyba,że lustrzane odbicie wtedy na zachód

-pom.gosp.-też w nieforunnym miejscu (ale cały czas zakładam tradycyjną działkę)jeśli u Ciebie są inne warunki,to sama oceń czy to ok

-wc na wprost wejścia i jako wspólna ściana z salonem.mhm,jak dla mnie trochę krępujące

poza tym zapowiada sie wygodnie i przytulnie.

:smile:

Olinka,

przykro mi krytykowac Twój wybór, ale przy wjeździe na działkę od południa to chyba nie jest optymalny projekt. Spróbuj sobie wyobrazić, jak w ciągu dnia przesuwa się słońce. Prawda jest taka, że w okolicach tarasu słoneczko będziesz miała tylko późnym popołudniem/wieczorem (lub, jesli wybierzesz lustrzane odbicie, tylko wczesnym rankiem). Według mnie powinnaś wybrać projekt z tarasem z przodu - są takie projekty, najczęściej ten taras jest w narożniku domu (i wtedy maksymalnie cofnąć dom w tył działki), albo ewentualnie z tarasem z boku, ale nie zasłoniętym przez ścianę od południowej strony.

Powodzenia!

• 2 years później...

Nie do przyjęcia jest oddalenie kuchni od strefy wejściowej - żeby się do niej dostac musisz (np. z siatami) ganiac przez salon (i to według mnie dyskwalifikuje ten projekt ale to tylko moja subiektywna opinia).

Połączenie pokoi 7 i 8 - może byc ale zastanów się, czy z 7 (lub jego częsci) nie zrobic ogólnodostępnej garderoby, chyba że akceptujesz szafy w każdej sypialni.

Gdzie jest wejście na strych? Czy będą to składane schody? W jakiej części budynku?

Co z garażem? Czy będzie wolnostojący, czy też nie będzie w ogóle?

Gdzie będziesz trzymac wszystkie klamoty typu: rowery lub inny sprzęt sportowy, narzędzia ogrodnicze itp? Czy przewidujesz osobny budynek gospodarczy?

Dzięki za odpowiedź.

Kolejno:

- kuchnia. Chcieliśmy mieć z jadalni wyjście na taras, który chcieliśmy mieć od strony południowej. Więc jest to kompromis. Woleliśmy mieć dłuższe dojście do kuchni niż zacieniony taras.

- połączenie pokoi będzie oczywiście razem z garderobą

- wejście na strych będzie z przedpokoju składanymi schodami

- garaż razem z pomieszczeniem gospodarczym będzie budynkiem wolnostojacym.

• 2 years później...

Witam wszystkich budujących i planujących!

Jestem na etapie wybierania projeku...przejrzałam już chyba 1000 i w końcu trafiłam na LMB 11. Chodzi mi o domek parterowy, nie za duży, taki dla mnie i dla męża, a w przyszłości może dla 2 dzieciaczków. Chciałam mieć pralnie lub duże pomieszczenie gospodarcze, ponieważ wiem jak jest to ważne (teraz mieszkam z teściami i oni to mają i bardzo ułatwia życie). Jak na razie wydaje mi się idealny, może poza tym, że nie ma garażu, ale to nie taki wielki problem, bo mamy dużą działkę, więc i garaż gdzieś sie tam wstawi.

Czekam na Wasze opinie i sugestie dotyczące tego domku.

Z góry bardzo dziękuję

no i link do projektu

http://www.projekty-domow-parterowych.pl/projekt-domu-LMB%2011-2069-15.html