moniga 31.03.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Zupełnie nie wiem od czego zacząć. Na jesień posadziłam drzewka i krzewy, posialiśmy trawę a teraz to nie wiem za co się zabrać... mieć ogródek przydomowy to nie taka prosta sprawa Czy sezon wiosenny już rozpoczęty? Co robicie teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.03.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Zupełnie nie wiem od czego zacząć. Na jesień posadziłam drzewka i krzewy, posialiśmy trawę a teraz to nie wiem za co się zabrać... mieć ogródek przydomowy to nie taka prosta sprawa Czy sezon wiosenny już rozpoczęty? Co robicie teraz? ja jutro zabieram się za żywopłot - nawóz kupiony; moze zdobędę się na odwagę i przytnę go co nieco... Sadzę też jutro drzewko. Jeśli masz już suchy trawnik - możesz wygrabić go dokładnie i ewentualnie opryskać jesli pojawila sie plesn śniegowa. Ja niestety nie mogę, bo przez ostatnie parę dni solidnie u nas lało, więc muszę to odłożyć do przyszłego tygodnia. Jeśli masz w ogrodzie jakies starsze drzewa owocowe - pora też je przyciąć. Acha, zamierzam też podsypać magnolię nawozem. a to drzewko to wierzba pendula : http://www.krzewy.pl/Salix_caprea/Salix_caprea_Kilmarnock_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 02.04.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 moniga,Podziwiam tych co mają ogródek i nie wiedzą co robić Parafrazując "NIE MAM CIO NA SIE BIE WŁOŻYĆ"Ja to raczej mam problem kiedy, a nie co, jestem ma etapie wygrabiania liści z trawnika ok.3000m2 i jestem na początku tej drogi, a tu jeszcze trzeba w weekend do pracy, wczoraj od 8-20 pracowałem, ale dziś też dużo ni zdziałam, bo rano umówiliśmy się z architektem, później trochę pograbimy i nieomieszkamy skorzystać z wcześniejszego zaproszenia na obiad do znajomych i tak dzień mimie, a robota w ogródku leży. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.04.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Zygmor jakoś tak mam podobnie, że zawsze mam co robić i zwykle nie mam czasu na wszystko. Chociaż jeśli czyjś trawnik wygjada tak http://img447.imageshack.us/img447/3354/dscf00933sg.th.jpg a sporo ich teraz tak wygląda. To faktycznie za wiele się na nim nie podziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 02.04.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Zygmor jakoś tak mam podobnie, że zawsze mam co robić i zwykle nie mam czasu na wszystko. Chociaż jeśli czyjś trawnik wygjada tak http://img447.imageshack.us/img447/3354/dscf00933sg.th.jpg a sporo ich teraz tak wygląda. To faktycznie za wiele się na nim nie podziała A w wątku o trawach pisałeś, że Twój trawnik (Trawy z Iławy) po zimie nieźle się trzyma. Mój wygląda tak samo - połowa wygnita ale dla mnie to klęska. Sasiedzi mają inne mieszanki i trawniki są też po zimie nieciekawe ale nie to co u mnie. Będę musiała dosiewać a jak w przyszłym roku zastanę po zimie to samo, to wysieję wszędzie stokrotki i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 02.04.2006 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja na pewno też mam co robić tylko problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dopiero raczkuję w tej dziedzinie, wszystko rozgrywa się na działce na któej cały czas trwa budowa a ja po kawałku próbuje zagospodarować teren, poszadziłam iglaczki, krzaczki, drzewka i inne kwiatki a teraz po prostu nie wiem kiedy co się przycina, bieli i jakie tam jeszcze inne prace należy wykonać. Dzięki wam w poniedziałek jadę po nawóz pod iglaczki, muszę też kupić korę żeby podsypać pod iglaki. no i kupię sobie grabie do zgrabienia starej trawy Rozpisujcie się jeszcze zapraszam Zygmor, mam pytanie, widziałam na zdjęciach że "specjalizujesz" sie w uprawie różaneczników...czy miniaturową Azalie, którą kupiłam w doniczce w dziale z kwiatami domowymi można posadzić do gruntu? Mam też taki miniaturowy rododendron, który większosć zimy byłprzykryty gałązkami świerku przed mrozem teraz po odkryciu ma opuszczone zawijające się na końcach liście... czy z niego coś będzie? Możesz mi coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.04.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 A w wątku o trawach pisałeś, że Twój trawnik (Trawy z Iławy) po zimie nieźle się trzyma. To łąka sąsiada (bardziej przypomina pole ryżowe niż łąke). U mnie nie jest tak płasko więc woda spływa i całość była by OK gdyby nornice połowy nie rozryły. Ale na to rodzaj trawy niestety nie wpływa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 G.N. Dziękuję za duchowe wsparcie, moj trawnik (30 arów) ma na sobie mnóstwo liści, które nie dodają mu obecnie urody, a dodatkowo przyczyniają się do jego degradacji. Trzeba je szybko uprzątąć a tego jest ze 300-400 taczek jak co roku. Kompost jak autobus, wiosną na jakieś 3m, teraz zaledwie 1,5. I tak corocznie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.04.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 moj malutki ogródeczek juz uprzątnięty po zimie piękniście z trawy wyłaniaja sie krokusy ,których nasadziłam jesienia chyba ze 100 .....dzisiaj posadziłam kolorowe bratki i prymulki ...jest pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ew-ka,I niech tak będzie jak najdłużej... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.04.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ew-ka, I niech tak będzie jak najdłużej... Pozdro mam nadzieję ,że będzie ......jeszcze piękniej .....przygotowuję się do zrobienia prawdziwego ogrodu ....na razie mam troszeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.04.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 G.N. Dziękuję za duchowe wsparcie, moj trawnik (30 arów) ma na sobie mnóstwo liści, które nie dodają mu obecnie urody, a dodatkowo przyczyniają się do jego degradacji. Trzeba je szybko uprzątąć a tego jest ze 300-400 taczek jak co roku. Kompost jak autobus, wiosną na jakieś 3m, teraz zaledwie 1,5. I tak corocznie. Pozdro a u Ciebie pracy w ogrodzie "po pachy " i współczuję , i zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 06.04.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Kompost jak autobus, wiosną na jakieś 3m, teraz zaledwie 1,5. I tak corocznie. Może byś tak paczkować i sprzedawać zaczął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts