19501719500414 06.08.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 nie widzę punktu w którym mogło by być powietrze, mam pytanie, czy te rury zostały poizolowane przed zamurowaniem? bo tak na mój nos to raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 06.08.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Według mnie już na pierwszym zdjęciu widać : Poprowadzone wszystkie rury po ścianie (cwu + cyrkulacja), schodzą na podłogę i potem znów na ścianę (ciągle obie rury!!!) powstaje zasyfonowanie (odcinek biegnący po podłodze jest niżej od odcinków na ścianie (podejście do baterii i odejście do głównego pionu). To jest miejsce gdzi potencjalnie może dochodzić do zapowietrzenia. Według mnie w tej instalacji rurka cyrkulacyjna powinna zakończyć się przed zejściem w dół (na ścianie po lewej stronie), lub być poprowadzona po ścianie - ciągle w poziomie lub z niewielkim spadkiem - ale niższy punkt od strony pionu (to rozwiązanie pewnie nie wchodziło w grę, bo widać że rurka cyrkulacyjna idzie dalej i znika pod stopami fotografa czyli obsługuje inne punkty). Jeśli będziesz chciał odpowietrzyć tę instalację, to odpowietrznik przed pompą może się sprawdzić tylko w jednym przypadku - jeśli pompa ma dość wydajności żeby razem z wodą z rurki cyrkulacyjnej zassać powietrze z syfonów. Żeby to sprawdzić najpierw najpierw za pompką odetnij zaworami wszystkie prawidłowo działające obwody. Potem uruchom pompkę na jakiś czas (20 - 40 min.), i po tym czasie sprawdź czy pompka jest zapowietrzona, jeśli tak to znaczy że pompa jest w stanie pociągnąc powietrze przez te wszystkie syfony, i odpowietrznik przed pompką będzie prawidłowo spełniał swoje zadanie (oczywiście jeśli układ znowu się zapowietrzy trzeba będzie odpowietrzyć go odcinając prawidłowo działające obwody, i uruchamiając pompkę na jakiś czas). Jeśli się mylę to może ktoś ma jakieś inne sugestie?Oczywiście pytanie o izolację rur nie ma związku z problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_D 06.08.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 A jakie ciśnienie wody podajesz na instalację - pompy c.w.u. są czasami kapryśne przy małym ciśnieniu - miałem u siebie taki przypadek że przy zmniejszeniu ciśnienia w instalacji pompa zaczęła strajkować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 06.08.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Hej Wszystkie rury izolowane przed zakryciem w scianach, te biegnace w posadzce czy scianach maja izolacje o gr. 9 mm (zimna woda) oraz gr. 13 mm (cwu i cyrkulacja cwu). Na zdjeciach tego nie widac, bo jest to stan zaraz po montazu instalacji. Normalne cisnienie sieci to ok. 6 bar, u mnie zredukowane na zaworze przy kotlowni (nie pamietam fachowej nazwy tego zaworu) do ok. 4 bar [edit: nieco powyzej 3 bar - wlasnie sprawdzilem; 4 bary to czerwona kreska na cisnieniomierzu oznaczajaca max. cisnienie dopuszczalne w instalacji).] Jak widac na zdjeciach, wszystkie rury, w tym cyrkulacyjna maja b. wiele kolanek, zalaman, odcinkow pionowych i poziomych. NA pewno moze byc to przyczyna potencjalnego zapowietrzania sie rurki. Srednica rurki cyrk. to - o ile pamietam - 20 mm (polipropylen). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.08.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 ani kolanka ani odcinki poziome nie są powodem zapowietrzenia, nie daj sobie robić wody z mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 06.08.2006 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Moze masz racje - choc wolalbym, zebys jej nie mial (bo wtedy przyczyna bedzie brak przeplywu w rurze cyrk. i koniecznosc kucia) Dzisiaj jestem w trakcie jeszcze jednego testu: zamknalem doplyw cwu rura glowna oraz cyrk. do lewej czesci budynku z dzialajaca cyrkulacja. Srodkowego pionu (2 zlewozmywaki w kuchni dolnej z kotlownia oraz gornej) nie da sie osobno odciac, bo nie ma zaworow (z wyjatkiem tych do baterii ale one przezciez nic nie dadza). W kazdym razie z pionu tego nie korzystam w czasie prob. W nie dzialajacym pionie w prawej czesci budynku odcialem zaworem glowna rure cwu i zostawilem otwarta rure cyrk. Nastepnie wlaczylem pompe cyrk. na stale - myslac, ze moze przepchnie ewentualne powietrze tak, ze pojawi sie woda w kranie w gornej lazience. W takim stanie otworzylem baterie od natrysku (najwyzszy dostepny punkt instalacji) i czekalem - niestety zero efektu. Druga probe zrobilem bez otwierania zadnej baterii u gory - po ok. 10-15 min pojawilo sie troche wody wraz z powietrzem. Podobna probe zrobilem 3 razy, wydluzajac kolejno czasy miedzy otwarciem baterii celem sprawdzenia, czy pojawi sie w niej woda. w najlepszym razie udalo sie uzyskac ok. 1 litra wypchanej przez baterie - takze razem z powietrzem. Czy te informacje przyblizaja nas do czegokolwiek czy raczej nie? Jeszcze jedna inf. - podobny efekt wystepuje juz w lazience dolnej w prawej czesci domu, na baterii wannowej - tez dopiero po jakims czasie wrurce cyrk. pojawia sie niewielka ilosc wody, ktora po otwarciu baterii natychmiast splywa i dalej nic. Oznacza to to dla mnie, ze ewentualne problemy wystepuja juz na odcinku cyrkulacji w lazience dolnej. Dodam jeszcze, ze taka sama proba dzialania cyrk. w prawej czesci budynku ale przy otwartych zaworach na rurach cwu i cyrk. cwu w obwodzie w lewej czesci budynku (czyli tej dzialajacej) nie przynosi zadnych efektow - woda w ogole nie jest wtlaczana do rury cyrk. w prawej czesci bud. To moze przyczyn moze byc wiecej jednoczesnie - zapowietrzenie obwodu w prawej czesci, zwezenie na rurce cyrk. na odcinku miedzy kotlownia a lazienka dolna (niestety rura w scianie i w posadzce) albo tez b. mala wydajnosc pompki cyrk. w stosunku do potrzeb tak skonstruowanej (czytaj - pogmatwanej) instalacji. Kurcze, na dzisiaj chyba sie poddaje - na goraco mam pomysl taki, zeby przy wizycie instalatora zamknac zaworami pompe cyrk, odkrecic srubunki na zaworze kulowym na rurce cyrk. w lazience dolnej, puscic wode pod cisnieniem (np z weza ogrodowego) ta rura w kierunku lazienki gornej oraz baterii wannowej w laz. dolnej (przy odcietej rurze glownej do cieplej wody) i zobaczyc, czy jest na tym odcinku przewezenie ew. zapowietrzenie czy nie. Nastepnie te sama operacje mozna powtorzyc w druga strone - tzn. od zaworu kulowego na cyrk. w dolnej lazience w kierunku zasobnika i pompy - ale nie wiem, czy dobrze kombinuje. jeszcze jedno - czy do tych operacji powinienem spuscic wode z instalacji cwu i z zasobnika czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.08.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Już na pierwszym zdjęciu widać załamania rur bez info czy to woda czy curkulacja. A wystarczy, że to cyrkulacja jedna z wielu i...masz syfonik czyli punkt trzymania powietrza. Wystarczy, że kawałek instalacji leci w dół...tam może zebrać się powietrze i pompka (która ma raptem 8-15 W mocy) nie da rady go przecisnąć przez układ. I masz braki ciepłej wody na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 06.08.2006 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 A co radzisz zrobic w takiej sytuacji? Mocniejsza pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 07.08.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 w tej łazience widac zawory,one zostały zalane w posadzce?czy masz tam dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 07.08.2006 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Oczywiscie ze mam - i o nich to wspominalem wlasnie i za ich pomoca przeprowadzam wszelkie eksperymenty w temacie (niestety nieudane jak na razie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts