Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie działa cyrkulacja c.w.u. w jednym z pomieszczen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Temat powrocil - ostatnio mialem niewiele czasu, by go podrazyc a teraz wypowiedzialem problemowi otwarta wojne i musze go rozwiazac. Przesylam b. uproszczony schemat instalacji w rzucie z boku - w rzeczywistosci jest wiecej lukow i zalaman, anizeli na rysunku.

http://www.republika.pl/tomek_2/schemat_%20inst_wod.jpg

Cyrkulacja narysowana zielona linia, na odcinku nie dzialajacym dodatkowo zaznaczona pomaranczowa linia. Krzyzyki oznaczaja punkty odbioru wody. Pompa cwu wpieta jest blisko pionu srodkowego (kuchnia parter i kuchnia pietro) - dosc daleko natomiast od pionow lazienkowych. Z tym, ze - jak pisalem - w lewej czesci domu cwu dziala natomiast w lazienkach nr 2 (parter i pietro) niestety nie - pomimo zamkniecia zaworami dzialajacego obiegu cwu w lewej czesci (celem sprawdzenia prawej). Pompa wpieta we wlasciwym kierunku, drozna, dzialajaca. Rura cwu tez prawdopodobnie drozna (tak twierdzil instalator, ktory sprawdzal ja powietrzem). Kolejna osoba, ktora ogladala instalacje stwierdzila, ze problemem moze byc brak odpowietrznika w najwyzszym punkcie instalacji cwu oraz fakt, ze galazka cwu podpieta jest do rury cw ponizej poziomu najwyzszego punktu. Radzil tez albo wpiecie mocniejszej pompy w obieg cwu zamiast tej istniejacej albo zastosowanie dodatkowej pompy w czesci domu, gdzie cwu nie dziala. Powiedzial, ze moze to byc jakakolwiek pompa ssaco-tloczaca i ze nie trzeba jej wpinac w rure cwu, a mozna (a nawet nalezy) wpiac w rure glowna od cw. Prosilbym was o uwagi, co sadzicie o tym calym ukladzie i proponowanych rozwiazaniach problemu.

Witam

Poczytałem, obejrzałem rysunek.

Sugeruję zablokowanie trwałe połączenia pomiędzy rurą ciepłej wody i rurą cyrkulacji na parterze po lewej stronie (kuchnia i łazienka). Te połączenia tylko psują układ. Zapętlenie obiegu na piętrze i tak powoduje dostarczanie ciepłej wody do punktów wcześniejszych. Tak samo trzeba postąpić w łazience 2 po prawej stronie na parterze. Powinny pozostać tylko połączenia na piętrze. W łazience 2 na piętrze też tylko jedno.

Policz sobie, jaki jest sumaryczny przekrój zapętlonych rur i porównaj z przekrojem rury cyrkulacyjnej. Praktycznie cały strumień zamyka się na parterze po lewej stronie. W innych miejscach brak już ciśnienia do wymuszenia przepływu w drożnej rurze. Jeżeli jest jak, to wstaw zaworek kulowy w gałązkę odchodzącą w lewo i go przymknij. Wyrównasz ciśnienia w lewej i prawej gałęzi i cyrkulacja się pojawi.

Strumień, jaki daje pompa cyrkulacji będzie dzielony na 3 a nie na 7. Wspomniany zaworek pozwoli na "sprawiedliwy" podział - po równo.

Pozdrawiam Adam M.

Witam. Widzę tu dwie możliwoście powstawania problemu:

1- zapowietrzenie rurki cyrkulacyjnej w instalacji z prawej strony (trzeba odpowietrzać w najwyższyn punkcie tej części instalacji - odpowietrznik np przy pompie nie załatwi sprawy). Po dmuchaniu powietrzem takie odpowietrzenie to w zasadzie poza dyskusją i od tego bym zaczął. Gdybyś miał układ pojedyńczy, to pompka by w końcu zassała to powietrze. W Twoim przypadku nie ma szans na to. Tak myślę jak zrobić to odpowietrzenie.

Tak na szybko: trójnik za zaworem zwrotnym na cyrkulacji, doprowadzić do niego wodę, odkręcić kran w górnej łazience z prawej strony, puścić wodę aż wypłynie. Im bardziej o tym myślę, tym bardziej utwierdzam się w tej przyczynie. zacznij od tego.

2- duża różnica w oporach przepływu w układach z lewej i prawej strony. Jeśli tak to trzeba empirycznie przydławiać lewy obwód.

Mogą występować obie przyczyny równocześnie.

Konkluzja końcowa:

Jeżeli twierdzisz, że wczśniej było dobrze, to miałeś ekipę hydraulików, która wiedziała w czym rzecz. Jakiś nastepny fachowiec odkręcił (nie wiadomo po co) kran w lewej górnej łazience, bez ciśnienia w instalacji, weszło powietrze i teraz całe pół Polski chce Ci pomóc.

Jestem cholernie ciekawy wyników - napisz coś o tym.

Pozdrawiam, lukol-bis.

Na pewno dam znac co do rezultatow walki z niedzialajaca cyrkulacja. Piszesz o zapowietrzonej rurce - a czy mocniejsza pompa jest w stanie tu cos poradzic czy raczej nie? bo - jak pisalem - ostatni z instalatorow, ktory byl u mnie stwierdzil, ze odpowietrzenie powinno byc w najwyzszym punkcie instalacji - czyli powyzej baterii prysznicowej na pietrze z prawej strony, a to wymagaloby juz kucia w nowych plytkach. Dlatego wolalbym wczesniej wyprobowac mniej inwazyjne sposoby naprawy problemu.

Jeżeli twierdzisz, że wczśniej było dobrze, to miałeś ekipę hydraulików, która wiedziała w czym rzecz. Jakiś nastepny fachowiec odkręcił (nie wiadomo po co) kran w lewej górnej łazience, bez ciśnienia w instalacji, weszło powietrze i teraz całe pół Polski chce Ci pomóc.

Wlasciwie, to nie mam juz w tej chwili pewnosci, czy cyrkulacja dzialala poprawnie od poczatku - moze od poczatku bylo cos skopane? Na pewno w kazdym razie nie dzialala juz przed sprawdzeniem droznosci rury sprezonym powietrzem - takze ta operacja nie wplynela na brak dzialania cyrkulacji w tym konkretnym obwodzie (choc mogla oczywiscie pogorszyc sprawe na przyszlosc).

Uważam, że musisz zacząć od odpowietrzenia i jeśli to nie pomoże dopiero myśleć co dalej. Nie trzeba, na razie nic kuć. Zastosuj sposób, który Ci proponuję. Zamina kranu na natrysk to szczegół bez znaczenia. Możesz odkrecic najpierw jedno później drugie (nie wskazane obu jednoczesnie)

Pozdrawiam.

A czy przypadkiem problemem nie jest trójnik (pierwszy za PO) na zasilaniu curkulacji piętra? Nie napisałeś czy wszystkie przekroje rur curkulacyjnych są takie same.

Jeszcze jedno aby upewnić się czy obieg curkulacji jest drożny, można zakręcić zawór (zawory) dopływu CWU zasilający zasobnik, włącz pompę i odkręć kran z ciepłą wodą na piętrze (tam, gdzie cyrkulacja nie działa). Powinna przez jakiś czas lecieć woda pod ciśnieniem (z pompy obiegowej). Jeśli leci "cienko", lub wcale wiadomo w czym rzecz.

Przepraszam, też mi głupio, ale masz rację - poleci główną rurą zasilającą, nawet jak curkulacja będzie zapchana bo pompa obiegowa "pcha" do zbiornika. Zupełnie bez sensu. Chyba mam jakąś pomroczność i to nie koniecznie jasną.

tak patrzę sobie na ten schemat i zastanawiam się nad tym czy mam luki w wiedzy czy też nie,

dla mnie cyrkulacja to jest jedna pętla w której krąży woda, zaczynając od zasobnika i kończąc na zasobniku,

u Ciebie jest zrobione coś, co w życiu nie powinnno dobrze działać, przynajmniej ja tak uważam,

pomijam fakt, że jeżeli ta druga łazienka nie ma ciepłej wody, to najprawdopodobniej masz gdzieś brak przyplywu,

instalację to chyba masz zgrzewaną?

być może przegrzał któryś zgrzew i zaczopował przepływ, nie wiem, trudno tak na odległość to zdiagnozować,

ale wracając do tych Twoich pętli cyrkulacyjnych,

jeżeli to co narysowałeś, ma prawo zadziałać przy korzystaniu z ciepłej wody w jednej z tych pętli,

to w przypadku korzystania jednocześnie z dwóch punktów poboru wody z których każdy jest w innej pętli, już nie musi,

a nawet śmiem twierdzić nie ma prawa zadziałać,

od czego to zależy?

żeby można było korzystać jednocześnie z ciepłej wody w każdej z pętli, opory instalacji musiałyby być jednakowe,

niestety jest praktycznie rzecz biorąc niewykonalne,

wystarczy że ktoś puści silniejszy strumień wody w jednej z pęlti przy działającej równocześnie drugiej pęli,

spowoduje to zmianę oporów i tak jak w życiu, woda popłynie sobie po najmniejszej linii oporu, powodując spadek ciśnienia ciepłej wody w drugim kranie,

a przez to słaby wydatek ciepłej wody lub jej zupełny brak,

niestety trafiłeś na fachowca

Zgadzam się w 50% z 1950. W cyrkulacji tomek_2 ma w istocie nie 2 a 3 obiegi i nie jest to rozwiązanie najlepsze. Dlatego jeżeli jeden jest zapowietrzony to ma to co ma. Po wnikliwym przemyśleniu na 100% typuję usuniecie powietrza z cyrkulacji w prawym układzie. Uważam, że po tym zabiegu wszystko będzie dobrze. Jakieś chwilowe różnice w oporach przepływu będą nie zauważalne.

Pozdrawiam

Zgadzam się w 50% z 1950. W cyrkulacji tomek_2 ma w istocie nie 2 a 3 obiegi i nie jest to rozwiązanie najlepsze. Dlatego jeżeli jeden jest zapowietrzony to ma to co ma. Po wnikliwym przemyśleniu na 100% typuję usuniecie powietrza z cyrkulacji w prawym układzie. Uważam, że po tym zabiegu wszystko będzie dobrze. Jakieś chwilowe różnice w oporach przepływu będą nie zauważalne.

Pozdrawiam

chyba mylisz pojęcia,

instalacje wodne, odpowietrzasz odkręcając kran,

tam po prostu nie ma co odpowietrzać,

niestety :-?

Przepraszam za lakoniczność, ale 1950 nie masz absolutnie racji. Tu odkręcenie kranu nigdy nie wypchnie powietrza które jest za zaworem w rurce cyrkulacyjnej na odcinku zawór - pompa cyrkulacyjna. Pompka też tego nie zaśsie, bo zasysa wodę z 2 pozostałych obiegów. Patrz schemat.

Pozdrawiam