tomek_2 31.03.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Kociol gazowy atmosferyczny wiszacy umieszczony jest w kuchni. Jest tu takze kuchnia gazowa 4-palnikowa. Do kotla doprowadzone jest powietrze z zewnatrz rura pcv poprowadzona pod posadzka i wychodzaca kolanem w gore na wysokosci kotla. W tej chwili natomiast kominkarze robia mi rozprowadzenia powietrza rura preizolowana srebrna ocieplona welna min. umieszczona tuz pod starym sufitem, a nad nowym sufitem podwieszanym (opuszczony o ok. 20 cm). Pytanie moje jest nastepujace: czy obecnosc w kuchni kotla gazowego nie koliduje z nawiewem goracego powietrza z kominka do pomieszczenia? Czy moge w kuchni tez zrobic rozprowadzenie i wypuscic je albo w okolicach okna (tak radzil kominkarz - ale wiaze sie to z robieniem otworow w juz istniejacym suficie) albo w scianie dzialowej jakies 50 cm nad drzwiami? Jeszcze jedna kwestia - w czasie eksploatacji kominka wiadomym jest, ze komin nagrzewa sie do wysokiej temp. Czy mozna jednoczesnie korzystac z kominka (umieszczonego na parterze), ktory ma ogrzewac (dogrzewac) tylko parter oraz z kotla gazowego - ktory bedzie wtedy ogrzewal gore oraz bedzie grzal cwu? Na gorze nie mam i nie bede mial rozprowadzen od kominka. Czy ktores z moich koncepcji nie sa zgodne z przepisami kominiarskimi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.04.2006 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Dowiedzialem sie, ze nie ma przeciwskazan w przypadku nawiewu grawitacyjnego - natomiast uklad taki wyklucza zastosowanie dmuchawy wymuszajacej obieg powietrza. Tu tez mam maly dylemat: jak pisalem, ogrzewany kominkiem bedzie tylko parter (ok. 100 m2) - w ten sposob, ze czesc (wlacznie z kuchnia z kotlem gazowym) ma byc grzana grawitacyjnie, pozostala czesc (bardziej od kotla oddalona) - za pomoca dmuchawy. Czy w takim ukladzie nie ma przeciwskazan, zeby te dmuchawe zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1109195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.04.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Znowu niespodzianka - kominkarz zakomunikowal, ze calosc parteru bedzie grzana za pomoca dmuchawy - takze pomieszczenie z kotlem gazowym (atmosferycznym)!!! Okazalo sie, ze go zle zrozumialem przy ustalaniu zasady rozprowadzen ciepla: grawitacyjne rozprowadzenie musialoby byc zrobione w scianach (=prucie scian) i przebiegac w odcinkach pionowych natomiast w naszej sytuacji, kiedy wykonujemy wszedzie sufity podwieszane, o wiele sensowniejsze bylo prowadzenie rur rozprowadzajacych powietrze gora, w poziomie, na rusztach sufitow podwieszanych. Jest to takze sporo wydajniejsze grzanie, anizeli grawitacyjnie. Ale w takim układzie nie mamy, jak widze, mozliwosci - z punktu widzenia bezpieczenstwa - ogrzewania kuchni. Czy dobrze mysle? Poprawcie mnie, jesli nie. A jak wyglada stosowanie nadmuchu do ogrzewania innych pomieszczen, gdzie nie ma kotła gazowego, ale sa kuchnie gazowe? Czy i tutaj moga byc problemy np. z odbiorem instalacji przez kominiarzy? Co robic w takiej sytuacji: czy po prostu zakrecic anemostat na maxa w pomieszczeniu z kotłem i nie wpuszczac goracego powietrza od kominka czy tez moze to zaklocic prace pozostalych rozprowadzen? Mam prosbe - napiszcie cos, bo wielu z was uzywa kominka i jakas wiedze na ten temat pewnie ma, a ja - mimo lektury nieustajacej - jeszcze jestem zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1109688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.04.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 tomek a dlaczego uparłeś się na kominek na gorące powietrze czy nie lepiej by było zastosować u ciebie kominek wodny który grzeje c.o i wodę użydkową i grzałby ci i parter i górę domu wszędzie tam gdzie są grzejniki pozatym nie trzeba by było obniżać sufitów co generuje kolejne koszty no i wreście kiedy paliłbyś w kominku wodnym to piec gazowy byłby wyłonczony i nie zużywał by gazu jeżeli miałbyś jakieś pytania to podaję adres mojej skrzynki e-mail:[email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1110112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.04.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Nadal jeszcze jest taka mozliwosc - kominka jeszcze nie mam, na razie zrobione sa tylko odprowadzenia do pomieszczenia, gdzie kominek ma byc. Nie ma nawet jeszcze turbiny. Takze plaszcz wodny wciaz wchodzi w rachube (tylko koszta chyba jednak sporo wyzsze by byly, co?). Sufity i tak musialem robic, bo na starych sufitach (z tynkiem na trzcinie) sa plamy i liczne spekania. I ten denerwujacy zaokraglony ksztalt na laczeniu sufitu ze sciana. Dlatego zdecydowalismy sie zrobi rozprowadzenia, by kiedys, kiedy by byl juz kominek (powietrzny) nie pruc nowych sufitow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1110142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.04.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 zainstalowałem już wiele kominków z płaszczem wodnym w całej Polsce i wszędzie tam gdzie klijęci je urzydkują są zadowoleni z efektów grzewczych co do kosztów to średniej klasy palenisko z płaszczem wodnym firm merkury,ctm polonia,lechma kosztuje w przedziale od 4500-5500 zł do tego musisz doliczyć osprzęt do kominka wodnego:wymiennik,2 pompy,zawory zwrotne,filtry,centralkę sterującą,naczynie wzbiorcze z reguły z nierdzewki,róry,krztałtki miedziane co daje ci 3000-3500 zł+koszty robocizny instalacji.A gdybyś policzył sobie instalacje dgp turbinę róry rozprowadzające centralkę i wreście sam wkład kominka powietrznego (mówię tu o markowym wkładzie np firmy szpanterm bo z wydajnością kupionych w castoramie bywa różnie) to wyszły by ci koszty niedużo mniejsze jak nie takie same co instalacji kominka wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1110213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.04.2006 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Temat do przemyslenia. Nadal jednak wdzieczny bede za wasze rady, w kwestii nawiewu wymuszonego do pomieszczenia z kotlem gazowym atmosf. Czy wystarczy zakrecic maksymalnie anemostat, zeby bylo bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/#findComment-1110227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts