Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kociol gazowy atmosferyczny wiszacy umieszczony jest w kuchni. Jest tu takze kuchnia gazowa 4-palnikowa. Do kotla doprowadzone jest powietrze z zewnatrz rura pcv poprowadzona pod posadzka i wychodzaca kolanem w gore na wysokosci kotla. W tej chwili natomiast kominkarze robia mi rozprowadzenia powietrza rura preizolowana srebrna ocieplona welna min. umieszczona tuz pod starym sufitem, a nad nowym sufitem podwieszanym (opuszczony o ok. 20 cm).

Pytanie moje jest nastepujace: czy obecnosc w kuchni kotla gazowego nie koliduje z nawiewem goracego powietrza z kominka do pomieszczenia? Czy moge w kuchni tez zrobic rozprowadzenie i wypuscic je albo w okolicach okna (tak radzil kominkarz - ale wiaze sie to z robieniem otworow w juz istniejacym suficie) albo w scianie dzialowej jakies 50 cm nad drzwiami?

Jeszcze jedna kwestia - w czasie eksploatacji kominka wiadomym jest, ze komin nagrzewa sie do wysokiej temp. Czy mozna jednoczesnie korzystac z kominka (umieszczonego na parterze), ktory ma ogrzewac (dogrzewac) tylko parter oraz z kotla gazowego - ktory bedzie wtedy ogrzewal gore oraz bedzie grzal cwu? Na gorze nie mam i nie bede mial rozprowadzen od kominka.

Czy ktores z moich koncepcji nie sa zgodne z przepisami kominiarskimi?

https://forum.murator.pl/topic/51172-pomieszczenie-z-kotlem-gazowym-a-nawiew-powietrza-z-kominka/

Dowiedzialem sie, ze nie ma przeciwskazan w przypadku nawiewu grawitacyjnego - natomiast uklad taki wyklucza zastosowanie dmuchawy wymuszajacej obieg powietrza. Tu tez mam maly dylemat: jak pisalem, ogrzewany kominkiem bedzie tylko parter (ok. 100 m2) - w ten sposob, ze czesc (wlacznie z kuchnia z kotlem gazowym) ma byc grzana grawitacyjnie, pozostala czesc (bardziej od kotla oddalona) - za pomoca dmuchawy. Czy w takim ukladzie nie ma przeciwskazan, zeby te dmuchawe zastosowac?

Znowu niespodzianka - kominkarz zakomunikowal, ze calosc parteru bedzie grzana za pomoca dmuchawy - takze pomieszczenie z kotlem gazowym (atmosferycznym)!!! :( Okazalo sie, ze go zle zrozumialem przy ustalaniu zasady rozprowadzen ciepla: grawitacyjne rozprowadzenie musialoby byc zrobione w scianach (=prucie scian) i przebiegac w odcinkach pionowych natomiast w naszej sytuacji, kiedy wykonujemy wszedzie sufity podwieszane, o wiele sensowniejsze bylo prowadzenie rur rozprowadzajacych powietrze gora, w poziomie, na rusztach sufitow podwieszanych. Jest to takze sporo wydajniejsze grzanie, anizeli grawitacyjnie. Ale w takim układzie nie mamy, jak widze, mozliwosci - z punktu widzenia bezpieczenstwa - ogrzewania kuchni. Czy dobrze mysle? Poprawcie mnie, jesli nie.

A jak wyglada stosowanie nadmuchu do ogrzewania innych pomieszczen, gdzie nie ma kotła gazowego, ale sa kuchnie gazowe? Czy i tutaj moga byc problemy np. z odbiorem instalacji przez kominiarzy?

Co robic w takiej sytuacji: czy po prostu zakrecic anemostat na maxa w pomieszczeniu z kotłem i nie wpuszczac goracego powietrza od kominka czy tez moze to zaklocic prace pozostalych rozprowadzen?

Mam prosbe - napiszcie cos, bo wielu z was uzywa kominka i jakas wiedze na ten temat pewnie ma, a ja - mimo lektury nieustajacej - jeszcze jestem zielony.

tomek a dlaczego uparłeś się na kominek na gorące powietrze czy nie lepiej by było zastosować u ciebie kominek wodny który grzeje c.o i wodę użydkową i grzałby ci i parter i górę domu wszędzie tam gdzie są grzejniki pozatym nie trzeba by było obniżać sufitów co generuje kolejne koszty no i wreście kiedy paliłbyś w kominku wodnym to piec gazowy byłby wyłonczony i nie zużywał by gazu jeżeli miałbyś jakieś pytania to podaję adres mojej skrzynki e-mail:[email protected]

pozdrawiam

Nadal jeszcze jest taka mozliwosc - kominka jeszcze nie mam, na razie zrobione sa tylko odprowadzenia do pomieszczenia, gdzie kominek ma byc. Nie ma nawet jeszcze turbiny. Takze plaszcz wodny wciaz wchodzi w rachube (tylko koszta chyba jednak sporo wyzsze by byly, co?). Sufity i tak musialem robic, bo na starych sufitach (z tynkiem na trzcinie) sa plamy i liczne spekania. I ten denerwujacy zaokraglony ksztalt na laczeniu sufitu ze sciana. Dlatego zdecydowalismy sie zrobi rozprowadzenia, by kiedys, kiedy by byl juz kominek (powietrzny) nie pruc nowych sufitow.
zainstalowałem już wiele kominków z płaszczem wodnym w całej Polsce i wszędzie tam gdzie klijęci je urzydkują są zadowoleni z efektów grzewczych co do kosztów to średniej klasy palenisko z płaszczem wodnym firm merkury,ctm polonia,lechma kosztuje w przedziale od 4500-5500 zł do tego musisz doliczyć osprzęt do kominka wodnego:wymiennik,2 pompy,zawory zwrotne,filtry,centralkę sterującą,naczynie wzbiorcze z reguły z nierdzewki,róry,krztałtki miedziane co daje ci 3000-3500 zł+koszty robocizny instalacji.A gdybyś policzył sobie instalacje dgp turbinę róry rozprowadzające centralkę i wreście sam wkład kominka powietrznego (mówię tu o markowym wkładzie np firmy szpanterm bo z wydajnością kupionych w castoramie bywa różnie) to wyszły by ci koszty niedużo mniejsze jak nie takie same co instalacji kominka wodnego
Temat do przemyslenia. Nadal jednak wdzieczny bede za wasze rady, w kwestii nawiewu wymuszonego do pomieszczenia z kotlem gazowym atmosf. Czy wystarczy zakrecic maksymalnie anemostat, zeby bylo bezpiecznie?