Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylatorek z czujnikiem ruchu i wilgotności

Recommended Posts

Czy ktoś może podać producenta i typ? Chciałbym darować sobie dodatkowy przycisk, więc chciałbym mieć w łazience wentylatorek z czujnikiem wilgotności (niech dba o dobrą wilgotność) i czujnikiem ruchu (niech wyciąga "zapaszki" w trakcie "posiedzenia" i 5 minut po nim).

Nie wiem czy za 19,99.Do mnie wentylatorek (Euro 4) tylko z automatyczna zaluzja kosztowal 104.Pozniej widzialem za 85 i myslalem ze mnie poskreca.Ale podobno podniesli ceny (w koncu sponsoruja byly GKS i musza miec z czego) i dlatego tyle drozszy.Widac tamci mieli stara dostawe

Luśka - raczej nie Aereco, bo przy rozmowie w ich biurze expert powiedział mi, że może mi podać producentów. Chyba by tak nie mówił, gdyby mieli swoje. Potem jednak zapomnieliśmy o tym i zapytam go emalią, ale wolę też sprawdzić inne źródła.

Anonimowy - jeżeli kosztowałoby to faktycznie 19,99 to nie kupię. Mnie nie stać na tanie rzeczy :wink:

Już sprawdziłem wstępnie ceny:

Na: http://www.bater.com.pl/klodzko/cennik/nw.htm

to:

WEN-4050 WENTYLATOR EURO 4 S FI 100 SZT 30.63 37.37

WEN-4100 WENTYLATOR EURO 4 WC FI 100 SZT 47.06 57.41

WEN-4102 WENTYLATOR EURO 4 WC,WP FI 100 SZT 51.19 62.45

WEN-4103 WENTYLATOR EURO 4 WC,H,F FI.100 SZT 88.14 107.53

WEN-4210 WENTYLATOR EURO 4 A FI 100 SZT 82.14 100.21

Na: http://www.startwent.com.pl/wentylatory_scienne_laz.html

Ř 100 EURO A AŻ 57,50 + 22%

(AŻ - autom. żaluzja, WC - wył. czasowy, W - wył. pociągany, P - przewód z wtyczką, H - higrostat regulowany, F - fotokomórka, C - tryb cykliczny)

mozna w stropie podwieszanym (taki najczesciej mamy w lazience) umiescic czujniki do montazu "puszkowego" np. Fael Legrand lub Berker. Czujnik wilgotnosci raczej umieszcza sie nad kabina prysznicowa/wanna lub obok niej. Umieszczenie jednak wentylatora blisko wanny powoduje duze uczucie chlodu podczas dzialania wentylatorka.

On 2003-02-17 13:47, Frankai wrote:

Tom Soyer - proponujesz rozwiązanie droższe (osobne czujniki), ale moze i bardziej komfortowe (można odłączyć taki czujnik na czas kąpieli). A może tamten wentylator też można przyblokować (na pewno zabierając mu zasilanie :wink: )

zasilanie zabierzesz mu przyciskiem (czego jak dobrze rozumiem staramy sie unikac) albo zegarem (a wtedy z nasza kapiela musimy sie wstrzelic w termin:smile:)

ja zastosowalbym tylko czujnik ruchu, ktorego czulosc i czas zadzialania mozna regulowac (podobnie jak przy oswietleniu). pytanie czy nie bedzie klopotu z wilgocia jak wyjedziemy na 2 tyg na wakacje ale wg mnie raczej nie powinno byc problemu przy sprawnej wentylacji grawitacyjnej - bez obaw - nie powinno byc nawet smutnego zapachu.