Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak obliczyc moc kotła do domu???

Recommended Posts

witam, nie bede oryginalny - poprosze pomoc- mam domek 370 metrow po podlodze, wymiary domu 16x18 w litere L. parter i poddasze, duzy dach mansardowy, 5 lazienek,kuchnia .Dwie wanny z hydromasazem, dorosle osoby pracują, iwec rano kazdy idzie do swojej lazienki. razem maja mieszkac 5 osoby- 3 doroslych i doje dzieci. jak obliczyc moc kotla gazowego???? gaz z ziemi. Pmozcie cos wybrac. :p

1950,

Wejdż na tę stronkę i sciągnij np, programik Agnes- jest on po polsku. Jest szarłerek działa 3 miesiące , wrzucasz dane (trochę obliczeń z kalkulatoem) i w ciągu godziny masz odpowiedź. Podajesz im adres e-mail i dostaniesz go na konto. Wynik jaki otrzymasz to tzw. OZC ile m2 twojego domu powierzchni zużywa ciepła. Jak będziesz miał tą wartość to mnożysz ją przez powierzchnię i masz moc kotła.

Jak będziesz miał pytania to proszę...

Pozdro

o taki domek, to naprawdę należy obliczyć OZD,

tym bardziej, że i łazienki masz wypasione,

wróżenie z fusów, w tym wypadku, to zły pomysł

Ty najlepszy doradca na tym forum.Bude liczysz pod kątem strat ciepła programem powszechnie nazywanym w skrócie OZC.

OZD to obliczasz zapotrzebowanie na DYM podczas parapetówy :evil:

Ty najlepszy doradca na tym forum.Bude liczysz pod kątem strat ciepła programem powszechnie nazywanym w skrócie OZC.

rzeczywiście, masz rację, nastąpiła literówka

ale dwa posty później napisałem co to jest,

czyżbyś miał problemy, z rozumieniem tekstu :o

uosiu

dobra dobra panowie i panie - przebilem sie przez ten anges - korka mac ile to liczenia- i dalej jeste glupi- wyszlo tak- mac obliczeniowa- 24 kw, moc po jakis tam optymalizacjach- 19 kw - i oczywiscie mnostow braku danych z miejej strony - bo np mam sciany z silki a tam jej nie ma itp.

wie cponawiam pytanie - jak moc kotla na gaz??????czy kolega docent lub inzynier moze mi pomoc????

wszystko było by w porządku, gdybyś nie miał tylu i tak wypasionych łazienek,

moc kotła trzeba dobrać, nie do zapotrzebowania na ciepło budynku, ale do zapotrzebowania na ciepło, dla potrzeb cwu,

do ogrzania napewno starczy te 24 kW, ale do grzania ciepłej wody, to może być już kiepsko,

wszytko zależy jak Ci będą robić instalację, w przypadku zasosowania dużego zasobnika, to kocioł 24 kW może wystarczyć, jeżeli będzie inne rozwiązanie, to przy instensywnym korzystaniu z łazienek w tym samym czasie, wody napewno będziesz miał za mało

wszystko było by w porządku, gdybyś nie miał tylu i tak wypasionych łazienek,

moc kotła trzeba dobrać, nie do zapotrzebowania na ciepło budynku, ale do zapotrzebowania na ciepło, dla potrzeb cwu,

do ogrzania napewno starczy te 24 kW, ale do grzania ciepłej wody, to może być już kiepsko,

wszytko zależy jak Ci będą robić instalację, w przypadku zasosowania dużego zasobnika, to kocioł 24 kW może wystarczyć, jeżeli będzie inne rozwiązanie, to przy instensywnym korzystaniu z łazienek w tym samym czasie, wody napewno będziesz miał za mało

no ma te 5 lazienek- jedno wc na parterze, druga lazienka mamy- rano mycie obowiazkowo- umywlka, wanna, trzecia jest moja- rano prysznic 5 minut, potem dzieci, czwarta lazienka jest zony- prysznic przez30 minut, no piata lazienka to wc z kabina przy saunie- uzywana sporadycznie. planuje zasobnik 200l - co proponujesz???? :lol:

jak napisałem, dla Ciebie jest ważna moc, nie na centralne, ale na przygotowanie ciepłej wody,

możesz zastosować to, co Ci proponują, ale do kogo pójdziesz później z reklamacją, że wody Ci brakuje, instalator już Ci nie pomoże, pretensje będziesz miał do siebie,

w Twoiej sytuacji, celowym było by, wspomóc sobie instalację kolektorami,

masz co grzać, :lol:

jak napisałem, dla Ciebie jest ważna moc, nie na centralne, ale na przygotowanie ciepłej wody,

możesz zastosować to, co Ci proponują, ale do kogo pójdziesz później z reklamacją, że wody Ci brakuje, instalator już Ci nie pomoże, pretensje będziesz miał do siebie,

Jeśli decyduje zapotrzebowanie na ciepłą wodę to jak to się ma do obliczeń OZC?

pzdr

czyli twierdzisz ,ze zima przy minus 10 rano przy uzywaniu kuchni, i dwoch lazienej jednoczesnie, albo wieczorem kiedy pracuje kuchnia i kolejne dwie wanny hydro, bedzie mi brakowac cieplej wody jesli zdecyduje sie na kondensacyjny kociol 24 kw z zasobnikiem 200l????? dobrze rozumiem??? ps. to dlaczego w tym arkuszu agnes wyszlo 24 a po optymalizacji 19kw????

w agnes, która nie jest niczym innym jak programem OZC, w trochę bardziej strawnej wersji, obliczasz zgodnie z nazwą, zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania,

w Twoim przypadku, znacznie więcej mocy potrzeba na grzanie ciepłej wody, niż na ogrzewanie budynku,

nie chciałbym, żebyś sądził, że ja Cię do czegoś zmuszam, nie do niczego Cię nie zmuszam,

to i tak będzie Twój wybór,

ale właśnie dla tego staram się przedstawić wydaje mi się w sposób łopatologiczny, dlaczego powinno być tak a nie inaczej

rzeczywiście, masz rację, nastąpiła literówka

ale dwa posty później napisałem co to jest,

czyżbyś miał problemy, z rozumieniem tekstu :o

uosiu

Ty najlepszy doradca coś taki nerwus?

Oczywiście że czytałem i z twojego wyjaśnienia " dwa posty dalej" wynika

że OZD to " obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło"

Także pozwoliłem sobie poprawic miszcza któremu omsknoł się paluszek na klawiaturce.