Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos ma rurę od okapu-wyciągu ukrytą w suficie z k-g

malgosimi

Recommended Posts

ja mam schowaną rure w obecnym mieszkaniu. Od 5 lat i jest super, estetycznie, tylko troche za długi przewód do komina wentylacyjnego i słabo ciagnie zapachy.

:D Nie badz taki okrutny dla swojej rury! Jesli masz wyciag mechaniczny to odleglosc od komina az tak wielkiego wplywu nie ma na ciągnięcie zapachow.

A moze ma ktos przewod wentylacyjny na wierzchu celowo zostawiony dla ozdoby?

Jestem ciekaw , bo ja sobie schowalem pod g-k i sie sprawdza

:lol:

Wojtek, ja być moze zostawie, jeśli zdecyduję się na kuchnię nieco industrialną ( te płytki a la beton, o które pytałam, rurki na wierzchu etc) - a w tej chwili chyba sie skłaniam ku takiej opcji

bo z sufitem podwieszonym pewnie wiązałaby się presja związana z zainstalowaniem w nim światełek, które mnie rażą ;)

oczywiscie w stylu industrial high - tech bedzie to pasowalo , tylko takie wnetrze musi miec swoje proporcje, najlepiej gdy jest to loft. Wewatku hamerykanskim widzialem chyba takie kitchen z rurami na wierzchu.

Ladna rura 100' z nierdzewki robiona na wymiar do takich celow to koszt ok 800zeta za m.b. + kolanka, obejmy to pewnie troche wyjdze :lol: .

Mam. Sprawdza sie jedynie jako metoda ukrycia rury. A tak rozwiazanie do bani. Okazalo sie w przypadku mojego okapu, ze 1) za daleka odleglosc od komina (2.5m), 2) za maly przekroj rury (gdyby mial byc taki jak powinien to sufit mielibysmy nad glowami. No.. przesadzam troche) 3) rura jest karbowana co zdaniem serwisu firmy B. powoduje zwiekszony halas.

Efekt - slaby ciag i mocy halas.

3) rura jest karbowana co zdaniem serwisu firmy B. powoduje zwiekszony halas.

.

Wybacz ale od czego byl ten serwis? :D :D Nie chce sie nawet komentowac takiej glupoty w dodatku wyglaszanej przez niby fachowcow. Trzeba bylo zalozyc gladka rure , uslyszalabys dopiero halas.

Slaby ciag i odleglosc 2,5m - to kelejny mit.Wentylacje robi sie nawet rurami o dlugosci 100m i jest dobrze.

Co ma ukrycie rury do wydajnosci pochlaniacza i halasu - zupelnie nie logiczne.

Maly przekroj /za cienka rura/ - kolejna bzdura - sa rury o przekroju prostokatnym a wiec plaske a szerokie , pole powierzcni przekroju jest takie jak w tych rurach co powinny siegac nad glowe.

Przestancie straszyc innych wadliwie wykonana u siebie instalacja :D

Ja nie jezdze na rowerze bo na rowerze sie nogawki spodni w lancuch wkrecaja i nie pije tez herbaty , bo lyzeczka mozna sobie oko wykluc

:lol: :lol: .

PS u mnie rura wentylacyjna z koniecznosci biegnie przez caly przylegajacy pokoj /5m do kanalu/, jest karbowana, sufit nie siega nad glowe /wysokosc obnizenia ma 7 cm/ i halas nie przeszkadza nawet w nocy.Jak to mozliwe?

Bardzo prosto : rura jest nie zamocowana na sztywno /po to karby , zeby sobie mogla do woli pracowac/ , nie ma na niej zadnych dysz, na wlocie do rury jest natomiast kryza, wlot do kanalu jest uszczelniony, nawiew w pomieszczeniu wentylowanym dziala prawidlowo.

Wojtku! To może inaczej - czy łatwo skopać wykonanie, czy też przeciętny fachowiec powienien sobie z tym porawdzić? Wszystko prawidłowo wykonane prawidłowo działa, ale jesli w Polse naszej pieknej nie ma kultury wykonania to może ryzyko zbyt duże?

I jeszcze jedno - dlaczego podwieszany sufit wymusza lampki? Ja mam ochotę mieć lampy wiszące i żadnych światełek w suficie! Czy to przy podwieszanym niemozliwe?

To może inaczej - czy łatwo skopać wykonanie, czy też przeciętny fachowiec powienien sobie z tym porawdzić? Wszystko prawidłowo wykonane prawidłowo działa, ale jesli w Polse naszej pieknej nie ma kultury wykonania to może ryzyko zbyt duże?

I jeszcze jedno - dlaczego podwieszany sufit wymusza lampki? Ja mam ochotę mieć lampy wiszące i żadnych światełek w suficie! Czy to przy podwieszanym niemozliwe?

1.Jak sie chce, to mozna wode na herbate przypalic - to a propos poradzenia sobie z montazem.

2. Nie wiem czemu uwazasz , ze obnizenie sufitu wymusza stosowanie "halogenikow"? Tak sie faktycznie przyjelo , ze jak jest obnizenie i miejsce to zeby bylo pieknie /chociaz wcale to niekoniecznie potrzebne/ wtyka sie "swiecace oczka". Nikt nie mowi ze sufit musi byc plaskim polem do przyczepiania swiatla. Sufitem, jego ksztaltem mozna wydzielic pewne strefy wnetrza, podkreslic klimat , zwlaszcza , ze g-k daje znakomite mozliwosci giecia po luku i nie tylko we wszechobowiazujace fale, ale np mozna tworzyc sklepienia lukowe, kopuly, plafony i co tylko fantazja podsunie. Sam relief takiej powierzchni daje mnostwo mozliwosci aranzacyjnych , ze nie trzeba dodatkowo pstrzyc tego halogenikiem.Obnizenia do przewodow wentylacyjnych o srednicy 10-12cm sa niewielkie i maja ok 7-9 cm w stosunku do najwyzszego poziomu sufitu podwieszonego, wiec z powodzeniem mozesz powiesic sobie "zwis" i nie bedzie to ani przeszkadzac ,ani wygladac dziwnie.

Wojtek:

Co do pkt. 1 - przestraszyłam się wywodami o błędnym wykonaniu u OliK. Mam nadzieję na solidnych fachowców. :o

ad 2. Zaniepokoiłam się wypowiedzią Małgosimi o konieczności montażu światełek.

Cieszę się, że to fałsz. Będzie podwiedzany i kropka. I bez halogenów.

Bardzo dzięki.

super wątek, mam u siebie taką sytuację: z dachówki wentylacyjnej (taki grzybek niby :lol: ) schodzi rura fi 125, zmniejsza się do fi 120 i potem zakręca pod kątem prostym w rurę prostokątną o przekroju jakimś 110 - tak przez 2,5 m i potem jest zakręt 90 stopni w dół i wychodzi z sufitu podwieszanego rura okrągła fi 110. wszystkie rury plastikowe.

mam pytanie - szczególnie do wojtka - będzie mi coś takiego mocno hałasować ?? mamy na oku dwa okapy wyspowe - tekki z mocą 830m3/h i falmeca lumino z mocą 600m3/h.

gość od mebli kuchennych (też montuje sprzęt) mówi, że aby okap rzeczywiście był cichy to przekroje rur powinny być co najmniej fi 150 i radzi rozbierać sufit podwieszany i wymieniać rurę :o :o :o

czy ma rację ???

Problemy sa 2 .Jeden to wydajnosc, ktora mozna zaspokoic odpowiednim urzadzeniem. Drugi to akustyka.

Kurcze nie jestem specem od kominow ani osrodkow ciaglych czy wentylacji i nie wiem jak te problemy ze soba pogodzic, ale wydaje mi sie, ze to chyba lepiej , ze w przypadku ciagow mechanicznych /tez i grawitacyjnych/ im blizej wylotu tym lepiej zeby sie pojawialy dyfuzory a nie dysze.Urzadzenie powinno sprezac gaz , zeby na zewnatrz wyrownac sobie cisnienie. U Ciebie przekroje rur przypominja lejek do ktorego dmucha sie z waskigo konca a wiec zamiast wytwarzac podcisnienie jest odwrotnie.Urzadzenie jest ciche ale mniej wydajne.

Pomysl pana wydaje sie byc wiec logiczny ale wolabym , zeby wypowiedzial sie ktos madrzejszy ode mnie.Nie wiem czy taka wymiana przewodow jest konieczna?

Wiem ,ze specem od kominow jest Janussz moz on cos poradzi.

Na pewno jesli kanal sie zweza to urzadzenie moze halasowac a dla wydajnosci wyciagu z kolei to gorzej. Jak pogodzic jedno z drugim , nie wiem , moze ktos uczony nam powie :D .

Przy sztywnych , pokreconych i dlugich przewodach oraz licznych zmianach przekrojow dobrze zastosowac jakies tlumiki, chociazby "zakrety" porobic z elastycznych odcinkow , zeby nie gwizdalo .A moze gwizdac, zwlaszcza przy wydajnym urzadzeniu wyciagowym.

PS dane okapow , ktore podales dotycza wydajnosci a nie mocy i wydajnosc musisz dostosowac indywidualnie do swojego pomieszczenia tzn zobaczyc ile razy powietrze we wnetrzu zostanie wymienione na nowe w ciagu jednej godziny. Jesli okap bedzie mial dobrane parametry i bedzie mial skad czerpac nowe powietrze, to wydajnosc tego urzadzenia nie spadnie w czasie pracy a wiec potocznie mowiac okap nie straci na mocy wyciagowej.

gość od mebli kuchennych (też montuje sprzęt) mówi, że aby okap rzeczywiście był cichy to przekroje rur powinny być co najmniej fi 150 i radzi rozbierać sufit podwieszany i wymieniać rurę :o :o :o

czy ma rację ???

mi już kilku speców powiedziało mniej więcej to samo - plus oczywiście, ze aby było cicho rura powinna być gładka a nie spiro.

mi już kilku speców powiedziało mniej więcej to samo - plus oczywiście, ze aby było cicho rura powinna być gładka a nie spiro.

To dlaczego saksofon w srodku jest gladki a nie karbowany? :D

Aha! Zeby ciszej gral - jakiez to proste :p .

Bardziej intuicyjnie niz empirycznie pojmuja panowie jednak fizyke a za przyklad im pewnie sluzy karbowana rurka elastyczna zwana niutnia - taka co sie ja obraca albo dmucha w nia a ona wyje :D.