Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos ma rurę od okapu-wyciągu ukrytą w suficie z k-g

malgosimi

Recommended Posts

to sobie dmuchnij empirycznie w rurkę karbowaną i gładką. Ciekawe co bardziej zaswiszczy.

.

Przestan prosze! Nie chce mi sie wchodzic w polemike, ale czy uwazasz , ze rure karbowana w tym spiro/do omawianych tutaj celow/wmyslili idioci albo milosnicy halasu ?

Daj spokoj, uwierzmy specjalistom , ze wiedza co robia. Gdybys miala racje w tym co mowisz, spiro bylaby na pewno gladka .

ale przecież to nie ja wymyslilam. tak mi powiedzialo juz kilku speców, w tym kominiarze (sam pisales, ze ie jestes w tej dziedzinie specem) + na kilku stronach o tym czytałam (że powinna byc gladka, bez katów prostych - tylko np 45 st i jak najgrubsza.

a że spiro sa w sklepie to nie jest jakiś dobry argument, w sklepach jest masa rzeczy, ktore mają lepsze alternatywy.

ale przyznaję jestem pod wrażeniem tego, że się na wszytskim znasz! jak moja babcia prawie!

ale przyznaję jestem pod wrażeniem tego, że się na wszytskim znasz! jak moja babcia prawie!

Dziwaczny wniosek i nie wiem skad Ci sie wzial ?To co mowie , to mowie z doswiadczenia w swoim zawodzie, nie polemizuje ze specjalistami jak boorg, janusz, jezier , robert s. i wielu innych, nie podwazam Ich wiedzy i doswiadczenia, chociaz robimy we wspolnej branzy i sporo z tego co Oni robia musze wiedziec.

Nie mam az takich aspiracji zeby znac sie na wszystkim, uwierz mi.

Co do pozostalych Twoich argumentow nt. budowy przewodow wentylacyjnych nie bede kontynuowal tematu - nie widze sensu Cie przekonywac. Szkoda pradu :p

Szacunek dla babci.

Wojtek, ja tez sobie tego nie wymyslilam. Cala instalacje robil mi fachowiec pod dyktando jeszcze wiekszego fachowca, ktory ponoc zawsze tak robi i zawsze jest dobrze. Tyle, ze u mnie bylo piekielnie glosno i smierdzialo w calej chacie. Jak na firme B. okap mam (niestety) z tych tanszych, chociaz ogolnie swoje kosztowal a nie wiem czy wydanie 3 razy tyle cos by dalo. Wezwalam serwis. Przyszedl serwisant, poogladal, powiedzial, ze zle zamontowane. I co ja mu zrobie? Glosnosc i poziom smrodku kuchennego to ocena subiektywna. Jednemu glosno i smierdzi, drugiemu cicho i pachnie obiadkiem. A do montazu zawsze mozna sie przyczepic.

Jesli chodzi o montaz znalazlam w mojej instrukcji:

- zaleca sie rury o srednicy wew 125mm, minimum 100mm (pewnie mam powyginana 100mm)

Zastosowanie dlugiej chropowatej rury wentylacyjnej z wieloma zalamaniami lub rury o mniejszej srednicy spowoduje zaklocenie optymalnego funkcjonowania i glosniejsza prace wyciagu.

I tak to wyglada.

tak, zbierz zabawki i idz sobie obrazony z piaskwnicy... pięknie :wink:

ale spójrz na to z mojej storny - kompletnego amatora chcącego wykońcyzc mieszkanie. Z kim bym nie rozmawiała, w jakiejkolwiek sprawie mam milion roznych wersji i kazdy na dodatek ma logiczne metafory, a to saksofon, a to podłoga w kaplicy sykstyńskiej, a to wchłanianie oleju przez drewno...

no głupieję po prostu... :(

no głupieję po prostu... :(

nie glupiej , rob swoje nie przejmuj sie , nikt Ci nie poradzi jak sobie sama nie poradzisz.

Dom jest sumą wiekszych i mniejszych bledow, z pewnoscia nie bedziesz ta pierwsza, ktora wybudowala bezblednie.Wybierajac na Forum najczesciej powtarzajaca sie opinie z tysiaca porad nie masz najmniejszej pewnosci, ze wybralas rozwiazanie optymalne. Wiesz swoje - dobrze, nie mam ochoty przekonywac Cie do czegos na sile, zawsze masz wybor.

Moje ostatnie uwagi dotyczyly raczej Twojego kpiacego tonu a ja nie uwazam , ze znam sie na wszystkim i jestem nieomylny.

OlaK byc moze Twoj wyciag jest zle zamontowany - nie wiem.Zapewniam Cie jednak ze wentylacje robi sie na gietkich przewodach - niekoniecznie spiro o czym tez pisalem. Byc moze Twoj przypadek wymaga szczegolnego rozwiazania. Nie wiem , nie widzialem.

Zeby jednak nie bylo, ze zaczynam sie tlumaczyc.

Zdjecie pokazuje fragment duzej wentylacji , ktora montujemy w restauracji , gdzie cisza wiadomo musi byc. To fragment sali przez ktora biegna przewody z kuchni, nawiew i wywiew , klimatyzacja kilku pomieszczen.

W ciagu godziny przez te rury przeplywa ponad 8tys metrow szesciennych powietrza .

Te gietkie karbowane rury to przewody tlumiace od anemostatow do skrzynek rozpreznych. Pozwalaja nie tylko doprowadzic "pochlaniacz" w wyznaczone miejsce/tam gdzie odpowiednio kuchenka/ ale likwiduja rowniez halas. Prostokatne w przekroju kanaly to odpowiedniki , ktore w Twoim domu sa kominem wentylacyjnym.One powinny byc gladkie i zaizolowane.

Pomiar halasu na sali z kazdego "pochlaniacza-wyciagu" jest nizszy niz z wentylatora komputerowego.

http://img117.imageshack.us/img117/5205/wentylacja1kd.jpg

I tak to wyglada.

Ty masz swoich fachowcow ja wierze moim z ktorymi realizowalem nie jedna inwestycje i jeszcze sie na nich nie zawiodlem.

Pomiar halasu na sali z kazdego "pochlaniacza-wyciagu" jest nizszy niz z wentylatora komputerowego.

.

Dobrze, że nie słyszałeś mojego komputera! :D :D :D

A fi rury? Min. 150? Czy przy obniżaniu sufitu trzeba wziąć pod uwagę jescze coś, żebym sobie nie obniżyła za mało... No, trochę limituje mnie okno. :wink:

A fi rury? Min. 150? :

Na to Ci nie odpowiem, bo to zalezy od typu pochlaniacza.Powinno sie tez moim zdaniem wiedziec jakie sa przekroje reszty kanalow wentylacyjnych , jesli ma to byc rzecz jasna robione zgodnie z definicjami i naukowo :lol: /??? :o /. Z reguly do wiekszosci pochlaniaczy dodawana jest redukcja np 100/120, 120/150 a jaki otwor jest , to trzeba zobaczyc na króćcu albo w instrukcji.

Moim zdaniem /niestety halas to tez odczucie subiektywne/ nie nalezy specjalnie przesadzac z tym tlumieniem i tracic przez to apetyt. Na poziomie 62 dB jaki daje np pochlaniacz, dodatkowe zrodlo dajace natezenie 35dB /przewody/ dla normalnego ucha jest raczej bez wiekszego znaczenia.Ale... jednemu to nie przeszkadza lub nawet nie slyszy, inny zazywa relanium.

Odrobina zdrowego rozsadku mysle , ze tez jest potrzebna, nie ma sensu wyolbrzymiac problemu i idealizowac regul - ma byc wygodnie.

Wojtek, byc moze problem jest w mocy urzadzen? Byc moze w wykonaniu instalacji? Podejrzewam, ze wyciagi stosowane w restauracjach sa o duzo wiekszej mocy niz domowe okapy. Byc moze (to w sumie najbardziej podejrzewam) okap jest po prostu glosny 'by design'. Jesli chodzi o wykonanie to nie jestem niestety w stanie sprawdzic co mam w suficie podwieszanym. Czy zagiete czy dziurawe czy jeszcze inny 'kwiatek'. A byc moze jest tez tak, ze okap, ktory kupilam jest do bani 'by design' i 'by design' ma pelnic glownie funkcje ozdobne.

Ja juz odpuscilam... Czesto w ogole badziewia nie wlaczam tylko otwieram okno (nawet w zimie to robilam)

A model to Bosch DKE945H... Ktos tez to cos ma i jest zadowolony?

qrczę, nie wiedziałem, że tu taka gorąca dyskusja się toczyła :wink: wojtek - dzięki za odpowiedź, skontaktowałem się z januszem i szczerze pisząc wiem coraz mniej - ale tak już jest w większości przypadków jak szuka się rady na forum :lol: :lol: nic to, trzeba ryzykować 8)

btw. w planach mieliśmy obniżony sufit o 20 cm (tam gdzie miał iść przewód wentylacyjny od okapu) ale w wyniku sumy różnych (raczej niepomyślnych zbiegów okoliczności typu: strop wypukły itp) :evil: sufit jest obniżony o ok. 9 cm. (stąd ta rura prostokątna). w sobotę kupuję okap i będę go montował bez wyburzania i zmian sufitu. zobaczymy jak będzie chodził i hałasował.