Pymar 05.09.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witam Zamierzam kupić glebogryzarkę ROBI plus pług i spychacz. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z tym sprzętem? Proszę o opinie. PozdrawiamPymar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.09.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Niedawno korzystałem z glebogryzarki firmy Honda. Sprzęt jest nieoceniony przy kultywacji ziemi pod trawniki itp. Osobiście nie widzę potrzeby posiadania takiego sprzętu - niepotzebne koszty zakupu i potem klamot w domu. gdzie to trzymać? Miejsca zajmuje mniej więcej tyle co kosiarka.Trawnik na ogół zakłada się raz. Jeżeli byłaby potrzeba użycia tej maszyny w przyszłości to znowu skorzystałbym z wypożyczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 01.04.2006 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Mam ogrodzone ok. 8 000 metrów z czego ok. 1000 jest (b´dzie) w uprawie (ogród kwiatowy i warzywny).I tak si´ zastanawiam, czy szarpaç si´ na glebogryzark´ 6KM o szerokoĘci roboczej ok. 60 cm za 2 tys. z∏, czy 4 KM o szerokoĘci roboczej 35 cm za niespe∏na 1 tys. z∏ mi wystarczy.Czy ktoĘ praktykowa∏ prace w ogrodzie z ró˝nymi typami glebogryzów? Na ile ni˝sza moc i mniejsza szerokoĘç robocza przek∏ada si´ na czas pracy? I jej dok∏adnoĘç?A mo˝e trzeba wziŕç pod uwag´ jeszcze jakieĘ inne parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 01.04.2006 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Jaką glebę masz? Na glinach te 4 KM nie zdają rgzaminu. Trzeba jeździć 2-3 razy żeby zobaczyć jakikolwiek efekt. Zleży też na jaką głębokość chcesz mieć obrobione. Na gliny powinny być mocne maszyny. 6KM nie jest zła ale często przy wstępnej obróbce trzeba się posiłkować traktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 01.04.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Gleb´ mam gliniastŕ - fakt.A wi´c mam jasnoĘç - 6KM. Dzi´ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 01.04.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Witam, podpinam się pod wątek z pytaniem: Czy można z pomocą glebogryzarki 4,5 KM przerobić 1500 m2 pastwiska na średnio równe podłoże pod trawnik ? W całej mojej wsi nie został nikt kto by posiadał sprzęt do talerzowania czy glebogryzarkę do ciągnika -mogą tylko zaorać Jak dla mnie to za dużo na ręczne prace więc pozostaje pożyczyć takie coś: http://www.ramirent.pl/wypozyczalnia/index.php?dzial=33&s=36# - tylko nie wiem czy warto ? Na marginesie, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie z małymi ciągnikami rolniczno-ogrodniczymi - prowadzonych kierownicą jak w motorze, takimi jak Dzik, Ursus 21 czy inne czeskie wynalazki ? Mam kilka takich poletek do obrobienia w przyszłości i zastanawiam czy nie byłoby to dobrze wydane 2,5 do 5 tys PLN - w zależności od wieku i kondycji urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 02.04.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 W moim rejonie na glinech pomysł z darnią i glebogtyzarką 4,5 KM.Dzika nigdy nie stosowałem ale slyszałem pochlebne opinie. Przyłączam się do pytania, na temat ' Dzik, Ursus 21 czy inne czeskie wynalazki'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izunia1111 04.04.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 My szukaliśmy systemu Vari (czeski) znależliśmy na http://www.hortmasz.com.pl.Pojechaliśmy do skierniewic. Sprzęt był duży i drogi.Wyszło że poszczególne elementy systemu są bardzo drogie żeby mieć glebogryzarkę ok 6000 zł. Zdecydowaliśmy się na glebogryzarkę eurohome z silnikiem hondy, bo w zeszłym roku pożyczyliśmy glebogryzarke hondy z wypożyczalni i spisała się bez zarzutu. Czekamy by ją wypróbować.Mamy do uprawy ok 1 hektra.Jednak zanim wejdzie gleboryzarka będzie oprysk roundapem i bronowanie, bo ziemia jest gliniasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.06.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A ja mam zapytanie może ktoś podpowie z własnego doświadczenia, czy warto kupi glebogryzarkę do przygotowania ziemi pod ogród- obecnie żywy ugór- potraktowany raundapem- może zdechnie. I zasadnicze pytanie JAKĄ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2006 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Zdecydowanie spalinową i nie kupic tylko wypożyczyć. Po co Ci ten klamot w domu. Chyba że działka 0,5ha i trzeba kultywować wiele razy.Na działkę gdzie rosna rośliny ozdobne i jest trawnik lepiej wypożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 29.06.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Potwierdzam z tym wypożyczeniem. Mnie np. wypożyczenie spalinowej na jeden dzień kosztowało 80 zł. (okolice Warszawy - przy okazji dzięki jajcek za namiary na wyporzyczalnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izunia1111 29.06.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Nie opłaca się kupować czegoś czego nie będziesz wykorzytwał.Rzeczywiście wypożyczenie nie jest koszmarnie drogie. Tylko nie opłaca się wypożyczać kiedy ziemia jest sucha.My w zeszłym roku wypożyczyliśmy w czerwcu namęczyliśmy się koszmarnie ale efekty były. Ale po prostu niektóre rzeczy robi się dłużejW tym roku korzystaliśmyw kwietniu i było o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.06.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Przy 0.5 ha też nie opłaca się kupować tylko nająć rolnika z traktorem.Zryć taki kawał ręczną glebogryzarką toż to się zarypać na śmierć idzie.Jedyna sytuacja kiedy warto kupić to jeśli ktoś planuje mieć spore grządki np. z jarzynami, które trzeba regularnie uprawiać.Do przygotowania pod trawnik:mały ogród => pożyczyć glebogryzarkęduży ogród => nająć chłopa z traktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719500727 29.06.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Może ktoś wie gdzie można wypożyczyć we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 29.06.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Oky , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 29.06.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 no dobra.. to ja mam moze glupie pytanie co do tej glebogryzarki... bo sam nie wiem czy mi jest potrzebna czy nie... po co ona jest? i co potem? zalozmy ze chce miec idealnie rowny trawnik, co to osnacza, jakie odchylenia mozna osiagnac? wlasnie rownam teren. nawiozlem lepszej ziemi, koparka rozucila i wyrownala +- 10cm, pozniej skrzydlo od bramy ciagnione za samochodem wyrownalo koleiny do +-5cm i teraz jedziemy grabkami.... idzie osiagnac +-1cm ale to mordenga! macie jakies lepsze metody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Glebogryzarka to takie mechaniczne cuś zamiast szpadla. Fakt jest równiej niż po przekopaniu ale nie idealnie równo.Przy zakładaniu trawnika użytek z niej jest jednorazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.07.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 To w takim razie gdzie i za ile można co cudo wypożyczyć we Wrocławiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 24.07.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Glebogryzarka to takie mechaniczne cuś zamiast szpadla. Fakt jest równiej niż po przekopaniu ale nie idealnie równo.Przy zakładaniu trawnika użytek z niej jest jednorazowy. ano weszlem w czasowe posiadanie takiego cuda... maszyna iscie z piekla rodem... ale juz po JEDNYM dniu prowadzenie jej przestalo przypominac jazde okrakiem a pierwsze efekty byly widoczne... niestety bez grabek sie nie obedzie ale grabienie po zglebogryzieniu idzie calkiem sprawnie. dobra rzecz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.07.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Marek Mazon czy ta glebogryzarka miala naped na kola czy trzeba bylo ja pchac samemu? Ile miala KM? Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts