irex 16.02.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Witam.Obejżałem strony dotyczące pieców kominkowych,m.in. /www.ekoterm.waw.pl/piece.htm/ i mam pytania do forumowiczów "znających się" na tematyce tego typu ogrzewania lub już "praktykujących":1.Czy piec Holborg K lub Wismark K "dadzą radę" ogrzać prosty domek ok.75m /domek AZALIA z projektów pracowni "Archeton" - zamieszczony w portalu ONET/Nowe domy/ ?2.Czy dla dwuch osób zamieszkałych w tak ogrzewanym domu wystarczy"ciepełka" ?3.Ile maksymalnie grzejników /kaloryferów/ można podłączyć do w/w pieców aby zachować dobry komfort ciepła w domku ?4.Czy taki tok rozumowania jest prawidłowy :a/piec stanąłby w pokoju-jadalni i jeden kaloryfer odprowadzony byłby pod okno, drugi "przebiłbym" do łazienki-wc, trzeci do ,małego pokoju,b/dla kompletnego "laika" /jakim jestem na razie/ takie rozprowadzenie i układ ew.rur c.o. wydaje się prosty i ekonomiczny,czy tak by mogło być ? Bardzo proszę forumowiczów o "podpowiedzi" - niestety firmy, którym zadałem podobne pytania "olewają" potencjalnych Klientów i.........milczą, a w "Castoramie" .....instrukcje są lakoniczne i "w niemieckim języku" a polscy sprzedawcy mają pojęcie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 17.02.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 On 2003-02-16 23:06, irex wrote: 1. Czy piec Holborg K lub Wismark K "dadzą radę" ogrzać prosty domek ok.75m /domek AZALIA z projektów pracowni "Archeton" - zamieszczony w portalu ONET/Nowe domy/ ? Jeżeli domek będzie dobrze ocieplony- to owszem, da radę, ale zawsze lepiej piec na paliwo stałe przewymiarować. Jak rozumiem, te piece mają mocy 9kW, jeżeli w grzejniki 4, to pozostaje-5kW promieniowania cieplnego do pomieszczenia, w którym jest piec. 2. Czy dla dwuch osób zamieszkałych w tak ogrzewanym domu wystarczy "ciepełka" ? 3. Ile maksymalnie grzejników /kaloryferów/ można podłączyć do w/w pieców aby zachować dobry komfort ciepła w domku ? Grzejniki o mocy 4kW- przy 90/20/70. 4. Czy taki tok rozumowania jest prawidłowy : a/ piec stanąłby w pokoju-jadalni i jeden kaloryfer odprowadzony byłby pod okno, drugi "przebiłbym" do łazienki-wc, trzeci do ,małego pokoju, Myślę że w pokoju w którym będzie znajdował się piec nie potrzeba grzejnika!. b/ dla kompletnego "laika" /jakim jestem na razie/ takie rozprowadzenie i układ ew.rur c.o. wydaje się prosty i ekonomiczny, czy tak by mogło być ? Bardzo proszę forumowiczów o "podpowiedzi" - niestety firmy, którym zadałem podobne pytania "olewają" potencjalnych Klientów i.........milczą, a w "Castoramie" .....instrukcje są lakoniczne i "w niemieckim języku" a polscy sprzedawcy mają pojęcie...... A co może wiedziec sprzedawca- ten który się na tym zna, za te pieniądze nie będzie dzielił się swoją wiedzą!. Najlepiej żeby instalacja CO była poprowadzona grawitacyjnie!!!, w Polcse jest zakaz bezpośredniego podłączania pieców na paliwo stałe do zamkniętego obiegu CO. A wszystkie sposoby pośrednie są drogie. Życzę powodzenia. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 17.02.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Przyjrzałem się dokładniej i chyba nie będzie dobrze!.Lepiej zastosować wkład.Od pieca kominkowego nie można poprowadzić ogrzewania powietrznego.Wkład trzeba obudować, i rozprowadzić ciepłe powietrze do dwu pokoi (1, 6). Do płaszcza wodnego podłączyć grzejnik łazienkowy, bojler na ciepłą wodę i mniejszy ( dogrzewający) grzejnik w którymś z mniejszych pokoi 1, lub 6. Ale wszystko lepiej aby zaprojektował ktoś z praktyką.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irex 17.02.2003 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Dzięki za podpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 18.02.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Popatrz też na Werner, oni mają w ofercie parę piecyków, może któryś będzie pasował?.Marek.http://www.Verner.com.pl [ Ta wiadomość była edytowana przez: Marek K dnia 2003-02-18 14:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryb_ka 19.02.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Szczerze? Mam takie cudo drugi sezon grzewczy w domku malutkim, ok. 50 m.kw. I teraz moje doświadczenia: MINUSY: - kurzy sie w chacie niemiłosiernie - jak mokre drewno, to cuchnie obrzydliwie - kicha totalna jesli chodzi o dłuższe przerwy w paleniu - po 6-7 godzinach kończy sie i jak wrócisz za późno do domku - zimno! - zapomnij o wyjazdach, chyba, że masz drugie awaryjne ogrzewanie - my przełączamy na prąd - co sobotnie rabanie ma niezaprzeczalny wpływ na kształtowanie mięsni, ale pozytek seksualny z meża wieczorkiem kiepski )) PLUSY - ładnie wyglada nocą w ciemnym pomieszczeniu - tanie w miarę, nie licząc kosztów transportu z lasu I moja rada: ponoc pokazały sie na rynku fajne piece miałowe ze sterownikiem+koszem, z którego samo sie podaje. Głeboko sie zastanów nad pieco-kominkiem. Ja na wiosne ruszam z rozbudowa i juz dałam ogłoszenie, że go sprzedam )))))))))))))) Pozdrooffka GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 20.02.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Pięknie, oczywiście jeżeli nie byłoby żadnych minusów w ogrzewaniu domu kominkiem- to wszyscy by takie ogrzewanie stosowali!.1.Drewno powinno być suche, np. naturalnie suszone 2- sezony,2.Dużo pracy a cięciem i rąbaniem,3.Czyszczenie kominka, w zależności od typu wsadu, raz na dzien-tydzień,4.Czyszczenie szyby, raz na: dzień-miesiąc5.Ukryty koszt płynów do czyszczenia szyby,6.Kurz, i wszelkie robactwo z drewna,7.Pilnowanie ognia, i dokładanie- najczęściej co 1-10h,8.Ewentualny smród z drewna, jeżeli przechowywane na dworze, zostało opryskane-obsikane przez zwierzęta (np. koty),9.Potrzeba dużo miejsca, na składowanie paliwa.Trochę chaotycznie, przepraszam.Może coś ominąłem?, Ale ile zalet!!!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irex 21.02.2003 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ryb_ka, Marek -dziękuję za "podpowiedzi" !To jest właśnie to co "na swój sposób" bardzo polubiłemw procesie przygotowań do budowy : "jak nie kijem to pałą".Oczywiście żartuję i stwierdzam, że tak naprawdę to sposobyogrzewania i dogrzewania stanowią "clou" /chyba tak się pisze ?!/naszego polskiego "małego" budowania -koooooooooooooszty! PO wybudowaniu.Na szczęście jestem jeszcze przed decyzjami OSTATECZNYMI i możliwościami ciągłego "reformowania" zachwytów nad każdym kominkiem, piecykiem i.t.p. - także dzięki Waszym radom i poglądom.I za to serdecznie dziękuję !Ech !Żeby tak jeszcze Polskę przenieść do Afryki /klimatycznie, bo gospodarczo to już, już.../to i problemy ogrzewania by nam odpadły.Chociaż....pewnie płacilibyśmy za ...czystość piasku w obejściu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts