Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pieco-kominki z c.o.

Recommended Posts

Witam.

Obejżałem strony dotyczące pieców kominkowych,m.in. /www.ekoterm.waw.pl/piece.htm/ i mam pytania do forumowiczów "znających się" na tematyce tego typu ogrzewania lub już "praktykujących":

1.

Czy piec Holborg K lub Wismark K "dadzą radę" ogrzać prosty domek ok.75m /domek AZALIA z projektów pracowni "Archeton" - zamieszczony w portalu ONET/Nowe domy/ ?

2.

Czy dla dwuch osób zamieszkałych w tak ogrzewanym domu wystarczy

"ciepełka" ?

3.

Ile maksymalnie grzejników /kaloryferów/ można podłączyć do w/w pieców aby zachować dobry komfort ciepła w domku ?

4.

Czy taki tok rozumowania jest prawidłowy :

a/

piec stanąłby w pokoju-jadalni i jeden kaloryfer odprowadzony byłby pod okno, drugi "przebiłbym" do łazienki-wc, trzeci do ,małego pokoju,

b/

dla kompletnego "laika" /jakim jestem na razie/ takie rozprowadzenie i układ ew.rur c.o. wydaje się prosty i ekonomiczny,

czy tak by mogło być ?

Bardzo proszę forumowiczów o "podpowiedzi" - niestety firmy, którym zadałem podobne pytania "olewają" potencjalnych Klientów i.........milczą, a w "Castoramie" .....instrukcje są lakoniczne i "w niemieckim języku" a polscy sprzedawcy mają pojęcie......

On 2003-02-16 23:06, irex wrote:

1.

Czy piec Holborg K lub Wismark K "dadzą radę" ogrzać prosty domek ok.75m /domek AZALIA z projektów pracowni "Archeton" - zamieszczony w portalu ONET/Nowe domy/ ?

Jeżeli domek będzie dobrze ocieplony- to owszem, da radę, ale zawsze lepiej piec na paliwo stałe przewymiarować. Jak rozumiem, te piece mają mocy 9kW, jeżeli w grzejniki 4, to pozostaje-5kW promieniowania cieplnego do pomieszczenia, w którym jest piec.

2.

Czy dla dwuch osób zamieszkałych w tak ogrzewanym domu wystarczy

"ciepełka" ?

3.

Ile maksymalnie grzejników /kaloryferów/ można podłączyć do w/w pieców aby zachować dobry komfort ciepła w domku ?

Grzejniki o mocy 4kW- przy 90/20/70.

4.

Czy taki tok rozumowania jest prawidłowy :

a/

piec stanąłby w pokoju-jadalni i jeden kaloryfer odprowadzony byłby pod okno, drugi "przebiłbym" do łazienki-wc, trzeci do ,małego pokoju,

Myślę że w pokoju w którym będzie znajdował się piec nie potrzeba grzejnika!.

b/

dla kompletnego "laika" /jakim jestem na razie/ takie rozprowadzenie i układ ew.rur c.o. wydaje się prosty i ekonomiczny,

czy tak by mogło być ?

Bardzo proszę forumowiczów o "podpowiedzi" - niestety firmy, którym zadałem podobne pytania "olewają" potencjalnych Klientów i.........milczą, a w "Castoramie" .....instrukcje są lakoniczne i "w niemieckim języku" a polscy sprzedawcy mają pojęcie......

A co może wiedziec sprzedawca- ten który się na tym zna, za te pieniądze nie będzie dzielił się swoją wiedzą!.

Najlepiej żeby instalacja CO była poprowadzona grawitacyjnie!!!, w Polcse jest zakaz bezpośredniego podłączania pieców na paliwo stałe do zamkniętego obiegu CO.

A wszystkie sposoby pośrednie są drogie.

Życzę powodzenia.

Marek.

Przyjrzałem się dokładniej i chyba nie będzie dobrze!.

Lepiej zastosować wkład.

Od pieca kominkowego nie można poprowadzić ogrzewania powietrznego.

Wkład trzeba obudować, i rozprowadzić ciepłe powietrze do dwu pokoi (1, 6). Do płaszcza wodnego podłączyć grzejnik łazienkowy, bojler na ciepłą wodę i mniejszy ( dogrzewający) grzejnik w którymś z mniejszych pokoi 1, lub 6. Ale wszystko lepiej aby zaprojektował ktoś z praktyką.

Marek

.

Szczerze? Mam takie cudo drugi sezon grzewczy w domku malutkim, ok. 50 m.kw. I teraz moje doświadczenia:

MINUSY:

- kurzy sie w chacie niemiłosiernie

- jak mokre drewno, to cuchnie obrzydliwie

- kicha totalna jesli chodzi o dłuższe przerwy w paleniu - po 6-7 godzinach kończy sie i jak wrócisz za późno do domku - zimno!

- zapomnij o wyjazdach, chyba, że masz drugie awaryjne ogrzewanie - my przełączamy na prąd

- co sobotnie rabanie ma niezaprzeczalny wpływ na kształtowanie mięsni, ale pozytek seksualny z meża wieczorkiem kiepski :smile:))

PLUSY

- ładnie wyglada nocą w ciemnym pomieszczeniu

- tanie w miarę, nie licząc kosztów transportu z lasu

I moja rada:

ponoc pokazały sie na rynku fajne piece miałowe ze sterownikiem+koszem, z którego samo sie podaje. Głeboko sie zastanów nad pieco-kominkiem. Ja na wiosne ruszam z rozbudowa i juz dałam ogłoszenie, że go sprzedam :smile:))))))))))))))

Pozdrooffka

GG

Pięknie, oczywiście jeżeli nie byłoby żadnych minusów w ogrzewaniu domu kominkiem- to wszyscy by takie ogrzewanie stosowali!.

1.Drewno powinno być suche, np. naturalnie suszone 2- sezony,

2.Dużo pracy a cięciem i rąbaniem,

3.Czyszczenie kominka, w zależności od typu wsadu, raz na dzien-tydzień,

4.Czyszczenie szyby, raz na: dzień-miesiąc

5.Ukryty koszt płynów do czyszczenia szyby,

6.Kurz, i wszelkie robactwo z drewna,

7.Pilnowanie ognia, i dokładanie- najczęściej co 1-10h,

8.Ewentualny smród z drewna, jeżeli przechowywane na dworze, zostało opryskane-obsikane przez zwierzęta (np. koty),

9.Potrzeba dużo miejsca, na składowanie paliwa.

Trochę chaotycznie, przepraszam.

Może coś ominąłem?, Ale ile zalet!!!.

Marek.

Ryb_ka, Marek -dziękuję za "podpowiedzi" !

To jest właśnie to co "na swój sposób" bardzo polubiłem

w procesie przygotowań do budowy : "jak nie kijem to pałą".

Oczywiście żartuję i stwierdzam, że tak naprawdę to sposoby

ogrzewania i dogrzewania stanowią "clou" /chyba tak się pisze ?!/

naszego polskiego "małego" budowania -koooooooooooooszty! PO wybudowaniu.

Na szczęście jestem jeszcze przed decyzjami OSTATECZNYMI i możliwościami ciągłego "reformowania" zachwytów nad każdym kominkiem, piecykiem i.t.p. - także dzięki Waszym radom i poglądom.

I za to serdecznie dziękuję !

Ech !Żeby tak jeszcze Polskę przenieść do Afryki /klimatycznie, bo gospodarczo to już, już.../to i problemy ogrzewania by nam odpadły.Chociaż....pewnie płacilibyśmy za ...czystość piasku w obejściu.

Pozdrawiam.