Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki

Recommended Posts

pablo

Czy trzeba zamrażać? Może poczekać do zakończenia sezonu grzewczego i spuścić wode z poszczególnych pionów będzie taniej.

Sam aparat do zamrażanie jest drogi ok 6200 zł i firm małych instalacyjnych nie stać na kupno urządzenia i wykorzystanie może raz do roku. Słyszałem że zamrożenie gałazek do 1 grzejnika może kosztować nawet do 300zł.

Tak wygląda to urządzenie

http://www.romitec.zgora.pl/htm/promocja/rothenberer/rofrost.htm

Z mrożeniem gałązek instalacji może byc problem bo mało kto ma takie urządzenia. Najprościej załatwić to u administratora budynku a dokładniej to spuszczenie wody z pionów tylko że w sezonie grzewczym może być problem ponieważ na czas wymiany nie działa część ogrzewania i sąsiedzi przy obecnych temperaturach zlinczują administratora za brak ciepełka. Niektóre administracje jak nie ma awarii to nie zgadzają się na opróżnienie instalacji a wtedy pozostaje czekanie na koniec sezonu.

Nie wiem, czy to się Wam przyda, ale mój Teściu zastosował kiedyś taki patent:

Otóż w piwnicy strzelił zawór od zimnej wody. Aby go wymienić musiał zamrozić rurę z wodą. Załatwił z roboty dużą gaśnicę

i przy jej pomocy udało mu się zamrozić kawałek rurki (przez kilkanaście minut psikał gaśnicą na rurkę, aż zamarzła woda).

Wymienił zawór, i po robocie!!!

Krzysztof

Myślę jednak, że dobrym pomysłem jest zaczekać do końca sezonu grzewczego. Jeśli tyle wytrzymały grzejniki to wytrzymają do końca tegorocznego sezonu. Ja w mieszkaniu w bloku latem wymieniałem grzejniki bez dodatkowych kosztów i stresów ziwiązanych z tym czy woda wycieknie czy nie itp. Po wymianie przy działającej instalacji grzejniki tzreba odpowietrzać itp. Jeśli się coś stabie nieoczekiwanego i nastąpi duży wyciek wody, to administrator budynku nie omieszka wlepić ci opłaty karnej za tzw. samowolę.

Pozdrawiam

Idzie wiosna, jakoś wytrzymasz bez jednego grzejnika. A czy ktoś słyszał cokolwiek na temat grzejników Regulus? Wiosną będę robił instalację miedzianą więc miedziany konwektor wydaje się być rozsądną propozycją? Proszę forumowiczów o opinię.

Też mam pytanie dotyczące grzejników RADSON. Czy są najlepsze (tak twierdzi mój instalator)? Zrobił mi kosztorys i wyszły dość drogo. Czy mogę znaleźć coś tańszego, czy tańsze będzie gorsze (zardzewieje po dwóch latach)?

Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości, będę wdzięczna.

Pozdrawiam serdecznie.

Nie ma znaczenia jaki grzejnik panelowy się wybierze. Kermi, De Longhi,Cosmonova, Brugman, Stelrad, Purmo itd wszysykie mają bardzo podobne parametry wydajności cieplnej. Radson natomiast ma większą wydajność gdy porównamy w/w grzejniki o tej samej długości i wysokości. Przy wyborze decyduje estetyka wykonania,

zaokraglone brzegi grzejnika, czy widoczne są ślady po zgrzewach, technika mocowania, no i oczywiście jego cena. Ja osobiście zostałem przy trzech typach grzejników.

- jeśli ściana jest nie wykończona brak tynku lub będą płyty gipsowe montuje grzejniki Kermi ze względu na mocowanie.

- jeśli ściana jest wykończona to nontuję De Longhi

- jeśli są wnęki i mało miejsca między podłogą a parapetem i do tego pomieszczenie jest wysokie (dotyczy szczególnie kamienic) montuję Radsony.

konwektory są nieefektywne z tego powodu że do pracy wymagają wysokich temperatur na zasilaniu. Im wyższa temperatura wody tym m.in. większa strata kominowa, strata postojowa itp. W przypadku zejścia z temperaturą na zasilaniu znacznie traca na sprawności a co za tym idzie bardzo utrudnione jest stosowanie pogodówek. A co do komfortu wysoka temperatura powoduje zapiekanie kurzu, bardzo duży ruch powietrza wytwarzany przez te grzejniki powoduje że kurz cały czas lata nam w mieszkaniu (najlepiej o tym wiedzą alergicy)

Panowie proszę mnie nie posądzać o lobbing takich czy takich grzejników .Moje przemyślenia ,których dokonałem w bardzo długim okresie sprzedaży zarówno panelowych jak i aluminiowych grzejników. Będę starał się być obiektywnym ,chodż jak mówią to jest niemożliwe.Grzejnik panelowy ma dobry stosunek mocy do ceny .Wzornictwo ,które nie jednemu się podoba .Każdy bez względu lepszy czy gorszy może współpracować z instalacją miedzianą ,plastikową i stalową.Wadami jest korozja ,gorsza innercja termiczna do al,nie jest modułowy tz.nie ma możliwości korekty odkręcenia dokręcenia .Grzejnik al to dobrej jakości stop siliminium al +krzem+cu+fe i śladowe ilości innych pierwiastków.Innercja termiczna jest dwu krotnie większa w stosunku do stali ,przykładem są radiatory w eletronice, bloki i głowice w samochodach .Nie ulegają korozji ,można łączyć je z miedzią,opracowanie przez A.G.H.w Krakowie {mówimy o markowych}

długa gwarancja 10 lat {pisemna }.Przy wyborze klient powinien kierować sie parametrem kw /zł tz.grzejnik 2000w i cena .Jest to sposób na porównanie wszystkich typów .Nie istnieje parametr grzejników stalowych {lepsze gorsze} .Stal jest prawie taka sama ,grubość ,moc ,lakier {sytem zanurzeniowy lub proszkowy zdania są podzielone}. Grzejniki stalowe zaczynają pracę przy 45st.a al 35st.Można by tak długo ,ale nie mogę zrobić tabelki sprawa była by bardzej prosta w zrozumieniu zawiłości tej sprawy .Proszę o pytania które Was nurtują bo to tylko namiastka trudnego tematu.Przepraszam za niezbyt składną fabułę ,ale oratorem nie jestem.