Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile to jeszcze moze kosztować?

Recommended Posts

W związku z komplikacjami z pozwoleniem na budowę postanowiliśmy pójść na łatwiznę i kupić dom w budowie.

Wypatrzyliśmy taki jeden ale nie mam za bardzo wyobrażenia czy nas na niego stać (a raczej na jego wykończenie).Stoją mury i jest dach deskowany pokryty papą.Jest instalacja elektryczna i czesciowo wod-kan.Częściowo są wylewki.Sa schody i ściany działowe.Są tynki wewnętrzne.

Wiem,ze trzeba zrobić:

podbitkę

dachówke (cementową)

orynnowanie

parapety

ocieplenie

okna(10 szt)

kocioł na groszek

szambo

kominek

???

Dom ma ok.200 m powierzchni,taki typ szeroki wielkodachowy.

Czy mozecie mi pomóć ile te rzeczy ( bez wykończeń typu podłogi,malowanie scian,biały montaż)mogą mniej wiecej kosztować?

No to liczymy,przyjmuje Twój opis budynku:):):

podbitka od 3000

dachówka+reszta od 18tys

parapety zew. 1000

wewnętrzne od 1500zł

ocieplenia /przyjmuje 200m2/ 10-12tys na gotowo

okna od 5-6 tys w góre

kocioł od 3,5tys w góre

szambo od 3,5tys w góre

kominek uuuu :D od 3tys do 30tys

Instalacje c.o od 20tys

szpachel na tynku od 4tys

drzwi zewnętrzne od 2,5tys

duperele 10% od całości kwot wymienionych

I od tego momentu najmniej 30tys i mozesz się rozkoszować domem w pełni wykończonym (oczywiście bez mebli)

natasza,

załóż plan mniej optymistyczny niż podał Ci areq

wg mnie jego wycena jest nierealna :( tzn bardzo zaniżona

chyba, że na takiej zasadzie, że np parapety zew z blachy stalowej a wew z PCV

smutne to ale prawdziwe :(

a wierz mi, że kasa na budowie wypływa szybciej niż najbystrzejsza woda :D

natasza,

załóż plan mniej optymistyczny niż podał Ci areq

wg mnie jego wycena jest nierealna :( tzn bardzo zaniżona

chyba, że na takiej zasadzie, że np parapety zew z blachy stalowej a wew z PCV

smutne to ale prawdziwe :(

a wierz mi, że kasa na budowie wypływa szybciej niż najbystrzejsza woda :D

Ależ nieprawda,proszę mi tu nie imputować:):) Wycena jest jak najbardziej realna. -wszystkie ceny podałem -od ...za takie pieniądze jakie podałem można wykonać wymienione rzeczy,poniżej tej kwoty się nie da..natomiast od zasobności portfela inwestora zależy na przykład czy daje parapety wewnętrzne PCV czy też marmurowe cięte z metra.I to i to moze służyć mieszkańcom z tym ,że marmurowe oko cieszy bardziej.

Celowo napisałem wykończenie późniejsze na minimum30tys -górnej kwoty nikt nie jest w stanie podać..widziałem wanny za 70tys,płytki po 700zł/m2,baterie prysznicowe za 7tys,umywalki za 3tys..ba wcale nie luksusowa kuchnia+AGD to wydatek minimum 10tys itp...

I nie były to ceny najwyższe.Po zaglądnięciu do katalogu choćby Bims'a..dużo pozycji jest podanych "Cena na zapytanie"

mimo to przesadziłeś arqu

trzeba podejść do tematu realnie

najlepiej jakby się wypowiedziała natasza i określiła swoje wymagania

nie wiem czy w ogóle ująłeś robociznę w tych podanych kwotach

ludzie jak zaczynają budować często zakładają zbyt małe wydatki

potem się rozczarowują :(

nie potęgujmy im tego plissssss

Byliśmy jeszcze raz oglądać,tym razem wnętrza i okazalo się,ze tam jest wiecej do zrobienia niż sie spodziewalam po rozmowie i ogladając dom z zewnątrz.I z bliska widać,ze to niestarannie robione,więźba zbacza z trasy,jakieś to nie specjalne.

Rezygnujemy.

Swoja drogą takiego buraka sprzedajacego to ze świecą szukać.

Przyjechał spóźniony (niedziela rano,sam wyznaczyl godzinę) i powiedział,ze przeprasza ale byly korki :roll:

Nastepnie co go zapytać to nie wie.Pytam,gdzie ta dzialka sie kończy -a gdzieś tam,w polowie,nie wiem.

Czy tu zawsze tak grząsko na wiosnę "nie wiem,dawno tu nie bylem"

Czy orientuje sie Pan czy ta pusta działka za domem jest do kupienia:"Nie wiem,ja mu(?) ją sprzedałem dwa lata temu ale on chyba teraz siedzi :-? "

Gdzie tu jest zaplanowany kominek -nie wiem,trzeba w projekcie sprawdzić (okazało sie,że nigdzie).

Gdzie łazienka -tu albo tu,nie wiem.

Tak sprzedając to on moze kolejne dwa lata szukać chętnego.

:roll:

No to liczymy,przyjmuje Twój opis budynku:):):

podbitka od 3000

dachówka+reszta od 18tys

parapety zew. 1000

wewnętrzne od 1500zł

ocieplenia /przyjmuje 200m2/ 10-12tys na gotowo

okna od 5-6 tys w góre

kocioł od 3,5tys w góre

szambo od 3,5tys w góre

kominek uuuu :D od 3tys do 30tys

Instalacje c.o od 20tys

szpachel na tynku od 4tys

drzwi zewnętrzne od 2,5tys

duperele 10% od całości kwot wymienionych

I od tego momentu najmniej 30tys i mozesz się rozkoszować domem w pełni wykończonym (oczywiście bez mebli)

30???? przeciez to nie realne jest :o :o

Byliśmy jeszcze raz oglądać,tym razem wnętrza i okazalo się,ze tam jest wiecej do zrobienia niż sie spodziewalam po rozmowie i ogladając dom z zewnątrz.I z bliska widać,ze to niestarannie robione,więźba zbacza z trasy,jakieś to nie specjalne.

Rezygnujemy.

Swoja drogą takiego buraka sprzedajacego to ze świecą szukać.

Przyjechał spóźniony (niedziela rano,sam wyznaczyl godzinę) i powiedział,ze przeprasza ale byly korki :roll:

Nastepnie co go zapytać to nie wie.Pytam,gdzie ta dzialka sie kończy -a gdzieś tam,w polowie,nie wiem.

Czy tu zawsze tak grząsko na wiosnę "nie wiem,dawno tu nie bylem"

Czy orientuje sie Pan czy ta pusta działka za domem jest do kupienia:"Nie wiem,ja mu(?) ją sprzedałem dwa lata temu ale on chyba teraz siedzi :-? "

Gdzie tu jest zaplanowany kominek -nie wiem,trzeba w projekcie sprawdzić (okazało sie,że nigdzie).

Gdzie łazienka -tu albo tu,nie wiem.

Tak sprzedając to on moze kolejne dwa lata szukać chętnego.

:roll:

I słusznie, że zrezygnowaliście - bez sensu .

Ależ nieprawda,proszę mi tu nie imputować:):) Wycena jest jak najbardziej realna. -wszystkie ceny podałem -od ...za takie pieniądze jakie podałem można wykonać wymienione rzeczy,poniżej tej kwoty się nie da..natomiast od zasobności portfela inwestora zależy na przykład czy daje parapety wewnętrzne PCV czy też marmurowe cięte z metra.I to i to moze służyć mieszkańcom z tym ,że marmurowe oko cieszy bardziej.

Celowo napisałem wykończenie późniejsze na minimum30tys -górnej kwoty nikt nie jest w stanie podać..widziałem wanny za 70tys,płytki po 700zł/m2,baterie prysznicowe za 7tys,umywalki za 3tys..ba wcale nie luksusowa kuchnia+AGD to wydatek minimum 10tys itp...

I nie były to ceny najwyższe.Po zaglądnięciu do katalogu choćby Bims'a..dużo pozycji jest podanych "Cena na zapytanie"

powiedzialbym wyliczenia jak najbardziej prawidlowe, nie rozumiem oburzenia :) dla mnie parapety i szambo wyszlo nawet `drogo`