Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol na Pellets

Recommended Posts

Halo mili Internauci!

Zmuszony jestem dokonac wymiany Kotla (wg.przepisow niemieckich Kociol nie moze byc starszy anizeli 25 lat-a moj juz tyle ma i dlatego musze dokonac wymiany.)

Zamierzam zainstalowac Kociol na Pelet /Owies(Olej opalowy w ostatnich 3 latach w Niemczech zdrozal o 75% -dendencja dalej wzrastajaca!!).

Kto z kolegow/kolezanek pomoze podjac mi decyzje na jaki Typ /Model Pieca winnem sie zdecydowac - czy ktos posiada w tym zakresie doswiadczenie???. Chetnie nawiaze kontakt w tym temacie.

Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Lech.

W styczniu zainsalowałem piec na owies włoskiej firym D'alessandro CSI/g-40.

Ogrzewam nim dom 340m2 i zasobnik c.w.u 200l

Dom jest ocieplony i ma szczelne okna, wcześniej ogrzewałem go piecem węglowym.Mam stare żeliwne grzejniki z dużą ilością wody w układzie.

Piec który mam 47kw spala 60kg owsa na dobę.Przy ogrzwaniu samej c.w.u 60kg owsa starcza na grzanie wody na 4 dni dla 4 osobowej rodziny.

Piec ma zapalarkę i jest całkowicie zautomatyzowany, wybieranie popiołu raz na 2-3 dni, w sezonie letnim myśle ze ten czas się wydłuży do 5dni.

Piec może spalać ziarno zbóż, pellet. zrębki, trociny, wióry i eko-groszek.

Moce pieców 18,25,40,60 do 100kw

Ceny:

Kocioł o mocy 18-21kw w wersji podstawowej 3590 euro, dodatkowo można zainstalować mu pełną automatykę za 570 euro.

Są to cenny netto i dotyczą najmniejszego kotła

Firma która mi instalowała piec to Gizex z Pleszewa.

http://www.gizex.com.pl

Pozdrawiam.

Ja użytkuję kocioł Futura Cichewicza z palnikiem eurofire na pelety od dwóch sezonów. Co dobrego - chodzi bez problemów. Bardzo prosty i efektywny kocioł, choć warto w nim czyścić wymiennik dwa razy na sezon. Jest oszczędny dzięki palnikowi z zapalarką. Nie wiem jak pracują obecne Futury na nowych sterownikach, bo ten co mam to taka była wersja przejściowa z ekogroszku. Cały czas są udoskonalane.

Ogólnie bardzo dobre kotły, ale patrząc na cenę zrobiły się zbyt drogie.