Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane rolety zewnętrzne

Recommended Posts

Wiele napisano na temat rolet, za i przeciw. O ich wadach i zaletach. Nic jednak na temat rolet zewnętrznych z drewna.

Ja w swoim budowanym domu zamontowalem własnie takie rolety ponieważ:

1.oszczędność ciepla przy drewnianym pancerzu dochodzi do 30% co

wynika z wewnętrznej budowy surowca,

2.profil drewniany jest bardziej sztywny od profilu aluminiowego

i dlatego bardzo trudno wyłamać roletę z prowadnic,

3.rysunek i faktura drewna nadają elewacji budynku piękna,

estetyki i szczególnego klimatu.

Koszt zamontowania drewnianych pancerzy jest na naszym rynku porównywalny z pancerzami aluminiowymi.A wyrób jest, wiadomo tak, jak porównanie okien drewnianych oraz PCV czy alu. Koszt utrzymania i konserwacji jest podobny do utrzymania okien z drewna.W moim rejonie jest wiele rolet drewnianych zamontowanych jeszcze w okresie międzywojennym. Te, które są właściwie konserwowane funkcjonują do dzisiaj i nadal doskonale prezentują swe piękno.

>Okna będą w ciemnym drewnie więc okiennice bardziej będą

>pasowały niż alu rolety...taką mam koncepcję

Tez mam brazowe, a domek jasno-tikowy :smile:

>uważam, że okiennice drewniane też zabezpieczą okna przed

>utratą ciepła w podobnym stopniu jak rolety drewniane pod

>warunkiem jednak, że będą pełne a nie lamelowe.

Moje sa pelne, wiec bede mial troszke cieplej i latem chlodniej.

Faktycznie, bedac we wloszech wszedzie stosuja grube , drewniane okiennice,

RYSZARD1-gratuluję decyzji dotyczącej okiennic drewnianych.Jestem za naturalnymi materiałami dlatego wybrałem dla siebie drewniane rolety.Aluminium mi nie odpowiada i pasuje najbardziej do biurowców.Pozdrawiam.

W mojej miejscowości pojawiły się następne domy z drewnianymi roletami zewnętrznymi. Czyżby powrót piękna i natury? Ja jestem bardzo zadowolony ze swoich drewnianych rolet. Moi znajomi mi trochę zazdroszczą.

• 2 weeks później...
Buduję dom w technologii szkieletu drewnianego. Chcialbym zamontować w nim rolety zewnętrzne ale również drewniane. Czy ktoś móglby podzielić się ze mną informacjami na ten temat? Jak funkcjonują i gdzie można ich szukać - bo to chyba jeszcze nowość. Pozdrawiam wszystkich.

Ostatnio przeglądałam w internecie ofertę firmy okniarskiej Gebauer i migneła mi informacja o drewnianych roletach jako nowości oferowanej przez tą firmę (to mniej więcej tak jak spodnie-dzwony ze trzy lata temu :wink: - kiedyś to już było ale ludziom się zapomniało i teraz jest jak znalazł NOWOŚĆ).

Pozdrowienia!

• 1 year później...
  • 5 years później...

witam,

Mam dylemat co do wyboru zewnętrznych okryć okiennych.

Najpopulraniejsze tzn roelty aluminiwe lub pcv jak dla mnie sa koszmarnie brzdkie, nijak pasują do drewnianych okien i elewacji, które będę montował i zwyczajnie szpecą budynek.

Okiennice które zawsze chciałem zainstalować stały się problematyczne gdyż mam dość durzo okien w domu i niewystarczające przestrzenie między nimi aby zmieściły się na elewacji złożone okiennice- mam na myśli sytuację gdy mam okna 2,7 szerokości- aby zmieściły się rozłożone okiennice potrzebuję zatem miedzy oknami również 2,7 tak aby zmieściło sie 1,35 czyli połówka okiennicy od jednego okna i analogicznie od drugiego-tymczasem mam np. 90 cm między oknami - na razi eprzynajmniej nie znalazłem rozwiązanai tego kłopotu.

Zastanawiam się więc nad innym rozwiązaniem i tak skłonny byłbym zaakceptować rolety zewnętrzne gdyby byly to tradycyjne drewniane a nie pcvki- mi rodzice maja takie w domu od kilkudziesięciu lat i zarówno fajnie przysłaniają światło, jak i zabezpieczają.

Czy ktoś takie jeszcze produkuje? Wiem że sa zewnętrzne rzaluzje ale to jest tylko przesłoniecie od słońca i dość delikatna konstrukcja, a nie pełnią funkcji ani trochę antywłamaniowej. Sa też wewnętrzne drewniane shtersy, czy rzaluzje ale to znów nie to. Najchętneij widziałbym rolety zewnętrzne zwijane do ukrytych kaset ale z drewna a nie pcv/aluminium.

Stąd pytam gdzie takowe nabyć?

Nie pamiętam by rzuciły mi się w oczy rolety z pancerzem drewnianym.

Raczej mało realne by utrzymać minimum szczelności tak jak przy zwykłym płaszczu aluminiowym.

Popytaj o okiennice w firmach które się w nich specjalizują. Wydaje mi się że łatwiej będzie znaleźć okiennice składane w "harminijkę" .

Za to temat antywłamaniowości chyba musisz odłączyć na stałe od tego typu osłon. Zabezpieczą przed amatorem który pójdzie do następnego domu, przypadkowym kamieniem, ale dla fachowca nie są żadną przeszkodą.

• 1 year później...

Nie wiem czy sprawa jest nadal aktualna, ale jakby co to podaję

Rolety zewnętrzne drewniane produkuje się nadal choć nie w Polsce.

Ale są wykonawcy w Polsce, którzy je montują.

Coprawda są one drogie, bo szwajcarskie lub niemieckie ale zawsze.

Najczęściej montuje się je w skrzynkach nadprożowych, takie bywają jeszcze w starych kamienicach,

ale również można w tradycyjnej skrzynce aluminiowej.

Gdyby sprawa była aktualna proszę o kontakt dam namiary.

Pozdrawiam