premiumpremium 02.04.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Zwracam się do was z ogromną prośbą... Moj ojciec chciałby podzielić dziaLkę "W poprzek". Jedna część zostaje jego, a druga przepisana będzie na mnie. Chciałam się zapytać, gdzie szukać ustawy, która zezwala na taki podział działki? Czy w ogóle taki podział jest mozliwy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.04.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Najpierw weż geodetę i zapytaj, co on na to. Jak wam zaproponuje podział sensowny, choć niezgodny z planem zagospodarowania, niech ojciec uczyni cię współwłaścicielem a potem sądownie zniesiecie współwłasność. Wtedy sąd zgadza się na różne dziwne rzeczy. A to, co jest bez sensu odradzi geodeta na początku... Acha, sądze, że zaproponuje podział na 3 części, z wydzieloną drogą dojazdową. Ale nie jestem ekspertem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.04.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Pomysł z takim podziałem może być sensowny tylko wtedy, gdy będziesz w stanie na swojej "połówce" postawić dom wg interesującego cię projektu (zachowując przy tym wymagane odległości budynku od granicy twojej działki). W przeciwnym razie pogarszasz walory użytkowe tego co teraz jest, tzn. dotychczasowej działki, a być może uniemożliwiasz sobie jakąkolwiek nową zabudowę.Wszystko zależy od tego, jak szeroka będzie nowa działka. Moim zdaniem 18-20 m to absolutne minimum.Jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj np.http://www.archis.com.pl/?sub=poradnik&p=3i ustawę o gospodarce nieruchomościami (podziałów dotycza art.92-100):http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.46.543.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts