Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki "w poprzek"?

premiumpremium

Recommended Posts

Zwracam się do was z ogromną prośbą... Moj ojciec chciałby podzielić dziaLkę "W poprzek". Jedna część zostaje jego, a druga przepisana będzie na mnie. Chciałam się zapytać, gdzie szukać ustawy, która zezwala na taki podział działki? Czy w ogóle taki podział jest mozliwy??? :o

Najpierw weż geodetę i zapytaj, co on na to. Jak wam zaproponuje podział sensowny, choć niezgodny z planem zagospodarowania, niech ojciec uczyni cię współwłaścicielem a potem sądownie zniesiecie współwłasność. Wtedy sąd zgadza się na różne dziwne rzeczy. A to, co jest bez sensu odradzi geodeta na początku...

Acha, sądze, że zaproponuje podział na 3 części, z wydzieloną drogą dojazdową. Ale nie jestem ekspertem :D

Pomysł z takim podziałem może być sensowny tylko wtedy, gdy będziesz w stanie na swojej "połówce" postawić dom wg interesującego cię projektu (zachowując przy tym wymagane odległości budynku od granicy twojej działki). W przeciwnym razie pogarszasz walory użytkowe tego co teraz jest, tzn. dotychczasowej działki, a być może uniemożliwiasz sobie jakąkolwiek nową zabudowę.

Wszystko zależy od tego, jak szeroka będzie nowa działka. Moim zdaniem 18-20 m to absolutne minimum.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj np.

http://www.archis.com.pl/?sub=poradnik&p=3

i ustawę o gospodarce nieruchomościami (podziałów dotycza art.92-100):

http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.46.543.html