Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania??

Gagata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

VPS: Przepraszam, rzeczywiscie wyrazilem sie niejasno. Chodzi mi o nastepujaca sytuacje: Dom przedwojenny: kociol w pom. gospodarcze na strychu, blisko niego komin z kilkoma szachtami wentylacyjnymi. Czy lepiej jest za pomoca dwoch kolan przejsc rura wspolosiow przez komin w gore, czy prosto z kotla dac wspolosiowa rure pionowa przez dach (dach i tak bedzie podnoszony i wymieniany).

Pozdrawiam

j.z.

• 7 years później...

Witam!!! Jestem nowy, więc chciałem się przywitać :)

Mam także kilka pytań !!!.

Dostałem do remontu mieszkanie pow. 35m kwadratowych. Do tej pory były tam powieszone na ścianie piecyki z wyrzutem spalin na zewnątrz. Kominiarza, który był u mnie zrobić wstępną opinie doradził żeby je zlikwidować i też tak zrobię, bo na ich temat słyszałem wiele złego. Z racji tego, że chce zrobić Centralne ogrzewanie. Mam do wyboru bojler elektryczny ( odpada na wstępie ) lub piec gazowy dwu funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Dodam, że mieszkanie jest usytuowane na 1 piętrze nade mną znajduje sie tylko strych. Piec może być zamontowany w kuchni gdyż łazienka jest zbyt mała. Kuchnia posiada jeden komin wentylacyjny przeznaczony dla kuchenki gazowej. Jak lepiej zrobić wyprowadzenie spalin z tego pieca ?? Jechać do góry przez strych i dach ?? czy wyrzut przez ścianę ??. W którym przypadku koszty mogą się zmniejszyć ??. Czy do wyprowadzenia rury przez ściane potrzebna jest mi opinia kominiarska ?? i ile od ściany budynku taka rura musi się znajdować ?? Jakiej mocy piec jest mi potrzebny na takie małe mieszkanko ??. Jakich rachunków mogę się spodziewać zimą za gaz ?? wysokość mieszkania to2.5m.

Za każdą cenną rade dziękuję

Ja mam taki piec, tyle że w domku jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o wyrzut spalin przez ścianę, to tak mam, bo nie miałem innej możliwości - odległość wynosi 50 cm, ale lepszy moim zdaniem będzie wyrzut spalin przez dach. Moc pieca to pewnie 21 kw wystarczy, a rachunki są zależne od temperatrury grzania.