Patos 25.02.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 VPS- [email protected] Z góry z dołu i boków DZIĘKUJE!!! [ Ta wiadomość była edytowana przez: Patos dnia 2003-02-25 21:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 25.02.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Podaję adres gdzie można zobaczyć przykładowe rozwiązania systemu odprowadzenia spalin z kotłów z zamknietą komorą spalania. Rozwiąznia dotyczą kotłów Vaillant.http://www.vaillant.pl/mat_dla_proj_.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 25.02.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 VPS: Czy majac kociol z zamknieta komora spalania (Ecocompact) na poddaszu lepiej jest wyprowadzic przewody spalinowe prosto w gore (od kotla bez zadnych kolan) czy lepiej jest zagiecie z elementem rewizyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 25.02.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 poprawiam: ...lepsze jest zagiecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.02.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 zakZagięcie - chyba chodzi o poziome wyprowadzenie spalin przez ścianę ? Tylko w domkach jednorodzinnych. Gdy warunki pozwalają to wyprowadź pionowo w górę nad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 26.02.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 VPS: Przepraszam, rzeczywiscie wyrazilem sie niejasno. Chodzi mi o nastepujaca sytuacje: Dom przedwojenny: kociol w pom. gospodarcze na strychu, blisko niego komin z kilkoma szachtami wentylacyjnymi. Czy lepiej jest za pomoca dwoch kolan przejsc rura wspolosiow przez komin w gore, czy prosto z kotla dac wspolosiowa rure pionowa przez dach (dach i tak bedzie podnoszony i wymieniany). Pozdrawiamj.z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.02.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Potwierdzam post wyżej. Trzeba też pamietać że każde zastosowanie dodatkowego kolana 80/125 skraca długość przewodu o 2,50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik82 16.08.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam!!! Jestem nowy, więc chciałem się przywitać Mam także kilka pytań !!!. Dostałem do remontu mieszkanie pow. 35m kwadratowych. Do tej pory były tam powieszone na ścianie piecyki z wyrzutem spalin na zewnątrz. Kominiarza, który był u mnie zrobić wstępną opinie doradził żeby je zlikwidować i też tak zrobię, bo na ich temat słyszałem wiele złego. Z racji tego, że chce zrobić Centralne ogrzewanie. Mam do wyboru bojler elektryczny ( odpada na wstępie ) lub piec gazowy dwu funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Dodam, że mieszkanie jest usytuowane na 1 piętrze nade mną znajduje sie tylko strych. Piec może być zamontowany w kuchni gdyż łazienka jest zbyt mała. Kuchnia posiada jeden komin wentylacyjny przeznaczony dla kuchenki gazowej. Jak lepiej zrobić wyprowadzenie spalin z tego pieca ?? Jechać do góry przez strych i dach ?? czy wyrzut przez ścianę ??. W którym przypadku koszty mogą się zmniejszyć ??. Czy do wyprowadzenia rury przez ściane potrzebna jest mi opinia kominiarska ?? i ile od ściany budynku taka rura musi się znajdować ?? Jakiej mocy piec jest mi potrzebny na takie małe mieszkanko ??. Jakich rachunków mogę się spodziewać zimą za gaz ?? wysokość mieszkania to2.5m. Za każdą cenną rade dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 17.08.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Ja mam taki piec, tyle że w domku jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o wyrzut spalin przez ścianę, to tak mam, bo nie miałem innej możliwości - odległość wynosi 50 cm, ale lepszy moim zdaniem będzie wyrzut spalin przez dach. Moc pieca to pewnie 21 kw wystarczy, a rachunki są zależne od temperatrury grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts