Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY BAJECZNEJ UPB211 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie dostosawania projektu UPB-211 do działki. Czy ktos z Was budowal juz ten dom i ma jakies doświadczenia, rady i chce się nimi podzielic na forum.

Interesuje mnie również: pokrycie dachu oraz wybór rodzaju ogrzewania i materiału budowlanego. :o

Witam!

Jestem na etapie dostosawania projektu UPB-211 do działki. Czy ktos z Was budowal juz ten dom i ma jakies doświadczenia, rady i chce się nimi podzielic na forum.

Interesuje mnie również: pokrycie dachu oraz wybór rodzaju ogrzewania i materiału budowlanego. :o

• 10 months później...
  • 1 year później...
  • 4 weeks później...

Witam

Właśnie kończymy budowę ścian nośnych budynku UPB 211 i w przyszłym tygodniu układamy strop :D jeżeli ktoś już zakończył budowę lub jest na podobnym etapie to chętnie wymienimy się doświadczeniami dot. budowy zdjęciami itd.

pozdrawiam

• 2 months później...

witam

Jestem właśnie na etapie stanu surowego zamkniętego.

zmiany jakie dokonałem i w chwili obecnej po wybudowaniu uważam za słuszne to:

1) wydłużyłem budynek o 0,6 metra z 13 metrów na 13,60 m, przez co 2 ostatnie pokoje są bardziej proporcjonalne, nie takie wąskie.

2) dodałem jeszcze jedno okno w salonie od strony frontowej taj jak jest w kuchni. Dom o wiele lepiej wygląda z przodu.

3) dodałem jeszcze jedno okno w kuchni od strony schodów wejściowych

W projekcie są okna wysokie na 120 cm, i takie założyłem, ale zdecydowanie nie polecam, mało światła w środku, i o wiele lepiej by wyglądały wysokie na 150.

po dokonaniu wszystkich zmian, znalazłem projekt w którym jest dużo wspólnego z tym naszym, w nim właśnie jest wszystko lepiej przemyślane niż w upb 211, i moja rada, z projektu upb 711 można dużo podpatrzyć.

powodzenia

• 4 weeks później...

Witam!

Wlaśnie jesteśmy na etapie wykończeniowym ww. projektu. Mamy juz zrobione tynki w środku, pierwsze wylewki, elewacje zewnetrzna,w przyszłości mamy zamiar zrobić instalacje ogrzewania centralnego i ostatnie wylewki.

Zmiany jakie wprowadzilismy to:

-zmiana wymiarów okien z 120 na 150

-powiekszylismy kotłownie kosztem garażu

-podnieśliśmy wysokość budynku ponad płytą o 70 cm co naszym zdaniem znacznie poprawiło wygląd budynku

-zlikwidowaliśmy ściane pomiędzy kuchnią a salonem w miejscu której powstanie przejście z ladą

-przenieśliśmy wyłaz na strych z hallu do garażu

-zlikwidowalismy drzwi z hallu do części sypialnej

Jeżeli są osoby które są na podobnym etapie chętnie wymienimy sie fotkami i doswiadczeniami.

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...

Witam

wszystkich budujących UPB-211 lub już mieszkających w tym małym ale przytulnym i pięknym domeczku?

Ja jestem jeszcze na etapie adaptacji projektu, dokonywaniu podstawowych zmian i jestem zainteresowany wszystkimi Waszymi pomysłami i ciekawostkami dotyczącymi tego właśnie projektu.

moje planowane zmiany:

- podpiwniczenie z uwagi na konieczność korzystania z taniego źródła ogrzewania jakim jest drzewo miał i tanie biomasy.

- chciałbym odnieść nieco dach o 1 lub 1,5 pustaka oraz zmienić do 5% kąt nachylenia dachu (to na przyszłość i możliwość adaptacji poddasza na 1 wielki pokój

- adaptacja poddasza łączy się z umieszczeniem na dachu kilku okienek 2-3 szt. powinno wystarczyć, ewentualnie zastosować 3-4 świetliki, oraz wyprowadzeniem instalacji elektrycznej i centralnego ogrzewania (zastanawiam się też nad małą łazienką na górze kompletnie nie wiem gdzie umiejscowić małe schody drewniane na górę)

- również zastanawiam się nad przedłużeniem długości (1300) części mieszkalnej o 0,5-07m tak by powiększyć zwłaszcza ten pokoik 9 mkw.

Pozdrawiam, AP.

• 1 month później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...

Witajcie

UPB-211 Dom przy Bajecznej - baaardzo mi przypadł do gustu.

Podzielam Wasze uwagi na temat zmian.

U mnie ze względu na wielkość działki nie będzie możliwe wydłużenie domku ale jego poszerzenie z 1505 do ok. 1600.

Jestem również zainteresowana zaproponowaną przez autora projektu możliwością zrobienia użytkowego poddasza poprzez "Wielkość poddasza, która powstaje w wyniku zwiększenia kąta nachylenia połaci dachu o 10 stopni. "

Czy ktoś z Was dokonał takiej zmiany ???

I gdzie w takiej sytuacji umieścił schody ?????

ArtiP u Ciebie widzę, na dachu lukarnę - jak rozwiązałeś poddasze ????

Jeśli ktoś mógłby podzielić się zdjęciami - [email protected]

Z góry wielkie dzięki

A.

• 3 months później...
  • 4 years później...