Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

INTERNET - jak to u Was jest???

Z jakiego rodzaju połączenia z internetem korzystasz?  

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego rodzaju połączenia z internetem korzystasz?

• tp SA. (neostrady)
    • bezprzewodowe (operator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

naLeśnik prawdopodobnie działa w EDGE albo nawet zwykłym gprs, bo na UMTS czy HSxPA śmiga ze średnią prędkoscią 1 - 2 mega na luzie :D .

agata39

Jedyny mankament to limity tranferu ja mam 0,5 Gb za 48 zł i na styk starcza ale mamy z żoną nety w pracy bez limitu, nastepny jest za 120 5GB to już jest sporo no i 10 GB za 146. Przy tej prędkości netu 0,5 GB mozna bardzo żybko zużyc :-? , ale potem tez mozna korzystac z tym ze predkosc spada drastycznie do 32 kbs jest to wolno ale przelewy mozna wysyłać i skrzynke przejrzec. Poza tym serwis techniczny poinformowałmnie ze kiedys ta obcieta prędkosc to bylo 8 kbs potem 16 kbs a teraz 32, niedlugo podwyższają do 64 wiec nie ma co sie obciązac abonamentem tym bardziej ze umowy są na 2 lata. Co do sprzetu to mam modem usb option icon samoinstalujący super wkladam w zwykły pc i za 3-5 minut juz odpalam net, ale bajer :wink: . Dla osób z w-wy i okolic polecam salon ery przysiedzibie głównej na Al jerozolimskich obok bluecity obsługa profesjonalna i przyjaźnie nastawiona do klienta :D

naLeśnik prawdopodobnie działa w EDGE albo nawet zwykłym gprs, bo na UMTS czy HSxPA śmiga ze średnią prędkoscią 1 - 2 mega na luzie :D .

agata39

Jedyny mankament to limity tranferu ja mam 0,5 Gb za 48 zł i na styk starcza ale mamy z żoną nety w pracy bez limitu, nastepny jest za 120 5GB to już jest sporo no i 10 GB za 146. Przy tej prędkości netu 0,5 GB mozna bardzo żybko zużyc :-? , ale potem tez mozna korzystac z tym ze predkosc spada drastycznie do 32 kbs jest to wolno ale przelewy mozna wysyłać i skrzynke przejrzec. Poza tym serwis techniczny poinformowałmnie ze kiedys ta obcieta prędkosc to bylo 8 kbs potem 16 kbs a teraz 32, niedlugo podwyższają do 64 wiec nie ma co sie obciązac abonamentem tym bardziej ze umowy są na 2 lata. Co do sprzetu to mam modem usb option icon samoinstalujący super wkladam w zwykły pc i za 3-5 minut juz odpalam net, ale bajer :wink: . Dla osób z w-wy i okolic polecam salon ery przysiedzibie głównej na Al jerozolimskich obok bluecity obsługa profesjonalna i przyjaźnie nastawiona do klienta :D

Dla mnie to co piszerz to czarna magia. Mieliśmy do tej pory neostradę 512,ale się przeprowadzamy i przenosimy swój numer w nowe miejsce.W związku z tym TP nie przenosi neostrady tylko numer telefoniczny i aby mieć neostradę trzeba podpisać nową umowę. Trzeba ale nie jest to konieczne.Umowa którą kiedyś podpisałam powinna trwać do 30.08.2009r i przy takim przeniesieniu numeru nie ponosi się żadnej kary za zerwanie umowy,bo tp nie ma możliwości przeniesienia neostrady.

Więc zastanawiam się nad jakimś internetem który można zabrać ze sobą lub rozwiązać w każdej chwili umowę bez karnych konsekwencji,gdyż gdzieś za rok znowu będziemy się przeprowadzać.

agata39

Dla mnie to co piszerz to czarna magia. Mieliśmy do tej pory neostradę 512,ale się przeprowadzamy i przenosimy swój numer w nowe miejsce.W związku z tym TP nie przenosi neostrady tylko numer telefoniczny i aby mieć neostradę trzeba podpisać nową umowę. Trzeba ale nie jest to konieczne.Umowa którą kiedyś podpisałam powinna trwać do 30.08.2009r i przy takim przeniesieniu numeru nie ponosi się żadnej kary za zerwanie umowy,bo tp nie ma możliwości przeniesienia neostrady.

Więc zastanawiam się nad jakimś internetem który można zabrać ze sobą lub rozwiązać w każdej chwili umowę bez karnych konsekwencji,gdyż gdzieś za rok znowu będziemy się przeprowadzać.

Jeżeli posiadasz przyłącze kablowe i prędkość 512 kbs była dla Was odpowiednia te jest spore pole manewru teraz jest dużo promocji ale faktycznie ceny usług dostepu do netu spadają więc umowa na 24 miesiące to juz ostatecznosc po prostu trzeba przeliczyc ile zaplaci sie za całą umowe i wtedy podjąć ewentualnie decyzje, pewna alternatywą dla tepsy jest netia lub nawet upc.

http://www.e-netia.pl/?internet,40

http://www.upc.pl/internet

• 2 weeks później...
Witam wszystkich.

Nie wiem jaki wybrać czy blueconekt z ery czy z iPlus .

Na co zwracać uwagę,pomóżcie :lol: :oops:

Ja mam od 3 miesiecy wersje ekonomiczna blueconect - abonament 49 zł limit 0,5 GB i u mnie działa z pełna zadeklarowana predkoscia. Przy tym limicie zdecydowanie za szybko :-? .

Przy wyborze po;

1) jaki masz zasieg jeżeli równie dobry ery co plusa (w co watpie na korzysc ery jednak) to lus oferuje o 100% wiekszy limit transferu za 60 zł. Z tym że co predkosci sie nie wypowiadam. Z doswiadczenia wiem ze mialem przez 2 lata orange EDGE :evil: (120 zł) miesięcznie i predkosc była mierna żadko udało mi sie wykorzystać 500-600 mega z limitu raz go przekroczyłem na siłe ale zajeło mi to duuuzo czasu.

2) ile mozesz przeznaczyć na te usługę ? tu zdecydowanie era jest najtansza, a nawet w wersji z drozszym 120 zł abonamentem limit 5GB przy tych predkościach ma sens.

3) Na korzysc Ery przemawia to że nawet po obcieciu predkości gdy przekroczysz limit transferu da sie jeszcze przejrzec pocztę i wysłać przelew czyli działa to stabilnie ale wolno niestety.

4) inna alternatywą jest PLAY http://web.playmobile.pl/pl/internet/index.html

ale niestety maja zasieg tylko w niektórych miejscach i to jest wada najgorsza.

Witam wszystkich.

Nie wiem jaki wybrać czy blueconekt z ery czy z iPlus .

Na co zwracać uwagę,pomóżcie :lol: :oops:

Ja mam od 3 miesiecy wersje ekonomiczna blueconect - abonament 49 zł limit 0,5 GB i u mnie działa z pełna zadeklarowana predkoscia. Przy tym limicie zdecydowanie za szybko :-? .

Przy wyborze po;

1) jaki masz zasieg jeżeli równie dobry ery co plusa (w co watpie na korzysc ery jednak) to lus oferuje o 100% wiekszy limit transferu za 60 zł. Z tym że co predkosci sie nie wypowiadam. Z doswiadczenia wiem ze mialem przez 2 lata orange EDGE :evil: (120 zł) miesięcznie i predkosc była mierna żadko udało mi sie wykorzystać 500-600 mega z limitu raz go przekroczyłem na siłe ale zajeło mi to duuuzo czasu.

2) ile mozesz przeznaczyć na te usługę ? tu zdecydowanie era jest najtansza, a nawet w wersji z drozszym 120 zł abonamentem limit 5GB przy tych predkościach ma sens.

3) Na korzysc Ery przemawia to że nawet po obcieciu predkości gdy przekroczysz limit transferu da sie jeszcze przejrzec pocztę i wysłać przelew czyli działa to stabilnie ale wolno niestety.

4) inna alternatywą jest PLAY http://web.playmobile.pl/pl/internet/index.html

ale niestety maja zasieg tylko w niektórych miejscach i to jest wada najgorsza.

Dziękigaweł za odpowiedż

Mieszkamy w małej miejscowości niedaleko Szczecina i są u nas jeszcze nadajniki starego typu.Prędkość osiągalna w blueconekcie i iPlusie jest na poziomie 256 (tak mi powiedziano w punkcie ery i plusa) więc chyba nie ma co przepłacać tylko brać najtańszy.Mogę wziąść jeszcze na próbę.Co ty na to?

Trochę się słabo oriętuję w tych tematach :oops:

Pozdrawiam :wink:

agata39 blueaconekt napróbe sie raczej nie kalkuluje bo aktywacja kosztuje wtedy ok 180 zł :roll: , bez przesady moze ktos ci pozyczy modem lub zapros na kawe z laptopem wtedy bedziesz miec pewnosc ze dziala inaczej sie nie ładuj bo ja tak miałem z orange :evil: , poza tym odradzam modemy na karte PCMCIA bo różne jest napiecie zasilania laptopów i modemów, jesli powstanie rozbiezność moze byc problem i netu niet :cry: , albo taki ze bryndza. Lepsze sa modemy USB problem napiecia odpada modemy chodza w zasadzie na USB 1 i USB1.1 oraz oczywiscie 2.

Ja mam ten

http://www1.era.pl/res/phones/upload/1401/big/1401.jpg

czyli option iCON 225 HSDPA , na prawde jest super :wink:

mozna go zakupic w ofercie bez abonamentu, ale musisz skalkulowac czy si to oplaca

http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/img/ind/taryfy/internet/bc_starter_box2.jpg

i ewentualnie potem przejsc na abonament 12 msc "bez modemu" jest taka opcja lub nie jesli bedziesz miala inny dostep do netu.

• 2 weeks później...
Witam przeczytałam cały wątek i prosiłabym was o pomoc. Za jakiś miesiąc przeprowadzam się do nowego domku i oczywiście z braku możliwości technicznych firma " wiadomo jaka" nie podłączy mi telefonu oraz neostrady. Pożyczyłam od koleżanki bluconecta i cóż działa marniutko. Co proponujecie sprawdzić orange, iPlusa a jak to nie pójdzie to co ? Pozdrawiam Magda

niestety tak to już jest z wioskami ... u nas mogłam zapomnieć o Orange, o Plusie , o blueconekt ...brak zasięgu :evil: , o tp - brak kabla :evil: .... mam radiówkę z lokalnej firmy .... działa jak działa ...też byłam przyzwyczajona do szybkiego łącza ....niestety nie można mieć wszystkiego :roll:

• 1 month później...
Jak wspomniałem zmieniłem operatora internetu bezprzewodowego z orange na era i zmiana była bardzo korzystna szybki transfer i niski abonament, niestety limit 0,5 Gb / msc to przy tych predkościach zbyt mało, a podwyżka 3 krotna abonamentu tez wątpliwa. Ale ostatnio zauważyłem ze era chyba coś rozbudowała czy generalnie poprawiła bo po przekroczeniu limitu pędkość nie spadła drastycznie jak dotychczas :wink: . Teraz mogę powiedzieć ze to źródło netu bez wad, mam nadzieje że nie tylko na 1 miesiąc 8)

Planujemy pakiet Telewizji "N" - oferta wydaje się atrakcyjna i ta jakość :D

TPSA zaoferowała czekanie do 10-ciu miesięcy :lol: i ponad 80 zł. m-cznie, za sam telefon i internet, a w "N' mamy telewizję cyfrową, internet i telefon, gdzie abonament jest wykorzystywany na rozmowy w 100% za 134 zeta. Chyba się zdecydujemy :)

TPSA zaoferowała czekanie do 10-ciu miesięcy :lol: i ponad 80 zł. m-cznie, za sam telefon i internet, a w "N' mamy telewizję cyfrową, internet i telefon, gdzie abonament jest wykorzystywany na rozmowy w 100% za 134 zeta. Chyba się zdecydujemy :)

poprosze o link :oops:

poprosze o link :oops:

Sprawdzał to mój szanowny małż, ale wiem, że jak wszedł na stronę "N", to przechodził jakoś do strony Netii i tam była opcja z internetem - dzwoniłam do Niego, ale chyba nie może gadać, zapewne oddzwoni, więc jak nie znajdziesz, napisz, a ja siie dowiem :)