Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROSZĘ O RADĘ I POMOC!! PIEC KAFLOWY

Maja24_Mj

Recommended Posts

jestemna etapie kupna mieszkania 100 m. kw. mieszkanie jest piekne- ogólnie takie jak zawsze chciałam, jedyny mnkament jest ten , że ogrzewane jest piecami i tu proszę o pomoc: a mianowicie: Czy palenie piecami kaflowymi jest bardzo uciązliwe? Czy aby odnowić piec trzeba go całkowicie rozebrać? Czy można wymienić w piecu fugi i jakoś odnowić kafle Czy istnieją jakieś specjalne farby do malowania kafli piecowych? Bardzo proszę o pomoc!!! Od tegouzalęzniam kupno!! JEżeli ktoś chce coś więcej napisać na temat piecy kaflowych to niech się nie krępuje!!!

No to po kolei:

Palenie upierdliwe jest. Papier, porąbane drewienko , węgiel, pilnowanie kiedy zakręcić, jak za wcześnie to albo rozwali oiec, albo się nie obudzimy.. A ile tych pieców? Kiedyś do tego to była służba..

Jeżeli piec przepalony, trzeba stawiać od zera. Papraka znajdziesz, o porządnego zduna trudno. Zawód na wymarciu.

Kafli to odnowić się nie da..

Witam !!

Piece są 3, obecny właścicie przed sezonem grzewczym wszystkie piece odnawiał to znaczy czyścił i sprawdzał i inne takie... mówił, że jak rano się rozpali to trzyma do wieczora a potem jak podłoży to do rana.Jutro mamy podpisać umowę przedwstępną...a ja dalej myslę.. CZy mam rozumieć , że w piecach nawet fug niemożna wymienić?? Bardzo prosze rozwinąć temat!!! Bardzo mi zależy . hmmmm służby nie mam ale by się przydała heheh. Myslałam o zakupie czujników żeby wyczuwały czad. Proszę napisać ile trwa take rozpalenie w 1 piecu i czy na prawdę taki piec może hmmmm wybuchnąć i czy łatwo o to . Wiem ,zę dużo pytań na raż ale czas goni!!!!!

To mam jeszcze jedno pytanko; Czyli nie ma mozliwości rozpalenia w piecu odczekania w domu np. 15 minut i wyjściu hmmm do pracy???

Przepraszam ze tyle pytan naraz ale topoważna decycja!!

nie ma takiej możliwości.....

musisz byc do zamknięcia pieca, aż do wypalenia się węgla. i zamknąć go kiedy będzie tylko żar....

no powiem tak: jak lubie palic w piecu... to az w 3 to i dla mnie za dużo... a jeszcze 2 x dziennie... to już za wiele dobrego...

Witam.

Ale można w piece włożyć grzałki elektryczne (po lekkiej przebudowie pieca) i "lecieć" na tańszej taryfie. Takie ogrzewanie wcale nie wychodzi tak drogo.

Pozdrawiam.

oczywiście, ze tak, jet tylko ale.....

instalacja w mieszkaniu specjalnie pod ogrzewanie kazdego pieca.....

sprawdzić instalacje w kamienicy czy jest przygotowana...

uzyzskać przydział mocy....

a jeszcze do tego jeżeli to jest przypadkiem parter, lub ostatnie piętro... to wcale nie jest to takie tanie..... /mam przykład na własnej skórze..../

ale nie ma rzeczy niemożliwych.....

Jeżeli cena tego mieszkania jest atrakcyjna.... to można i ogrzewanie gazowe, grzejniki piec 2 funcyjny......

a piece kaflowe rozebrać i tyle.....

Ale stek bzdur... papier-drewienko- wegiel -czad -bomba atomowe ...no i ten silikon do fugowania na wysokie temperatuty ... Jesli piec to do palenia DREWNA [ te opalane weglem to straszne śmirdziele jak wszysko co pali wegiel] FUGI do kafli to całkie co innego jak silikon z tuby. PIECE KAFLOWE sa do przekładania co kiladziesiąt lat [ obecnie mamy wielki wybór szamotów i odpowiednich mas klejących]. PIEC jest mniej czasochłonny od kominka z wkładem . PIEC KAFLOWY emituje ciepło w postaci PROMINIOWANIA jak SŁOŃCE !!!! PIEC KAFLOWY emituje promieniowanie o ładunku UJEMNYM KORZYSTNE DLA CZŁOWIEKA !!! Piec kaflowy niep owoduje unoszenia KURZU . Ale niestety w POLSCE dominują ZIMNE KOMINKI upchane WEŁNĄ mineralna z chuczacymi wentylatorami a hit sezonu to piec c.o. postawiony na środku SALONU [ czy aby to jest salon czy może jednak kotłownia? ]

Ja mam też 3 piece. Jeden jest kaflowy a dwa pozostałe z płytą do robienia jedzenia czyli taka kuchnia. Ja lubię palić w piecach, lubie rąbać drewno i nosić węgile. W piecu kaflowym rozpalam i jak załapie dobrze płomień czyli około 15 minut to zakręcam i wychodzę z domu. Oczywiście zostawiam otwarty do połowy szyber. w tym piecu palę tylko drwenem. W piecu kuchennym pale węglem i robię tak: najpierw drewno rozpalam a jak się pali wrzucam na to węgiel, zamykam piec, zostawiam otwarty szyber do połowy i też wyruszam z domu. Piece mam stare bo około 50 letnie i nic się nie dzieje.głupotą jest, że nie ożesz wyjść z domu. Coprzecież nikt z powodu pieców w domu nie rezygnuje z pracy, żeby cały czas mnieć je na oku.

Podstawową wadą pieców kaflowych jest wg mnie ich mała sprawność cieplna większość ciepła "idzie w komin"

Piec kaflowy ma małą sprawność cieplną co najwyżej 20 - 30% - jest mało ekonomiczny

porównajmy:

kocioł węglowy - ok 60 - 70 %

kocioł gazowy - ok 85%

ogrzewanie prądem ma sprawność 100 % :-)

no i jeszcze ten kamerdyner do palenia/noszenia węgla z piwnicy/wynoszenia popiołu

bardzo miłe jest też składowanie niezbędnego do palenia zapasu węgla w pokojach - leżące pod piecami pojemniki tzw węglarki

czy też przed każdym sezonem grzewczym doraźne naprawy a to drzwiczki się przepalą, a to kafle się rozejdą itp...

Ja mam piec jeden w duzym pokoju. Pale tylko drewnem lisciastym. Jeden koszyk na caly dzien. Jest niepowtarzalny klimat ciepla jakie daje taki piec. Stal kilkanascie lat nie uzywany i jak pierwszy raz napalilem dym szalal wszystkimi fugami. Recznie palcem fugowalem ze wszystkich stron (2 popoludniowki pracy) silikonem wysokotemperaturowym, kloru ciemnoczerwonego, przy ciemnozielonych kaflach wyszlo calkiem dobrze. Uzywam go juz drugi rok i wszyscy domownicy sa zadowoleni z powodu przede wszystkim klimatu. Jak ktores z dzieci jast podziebione to wygrzewa sie przy piecu ja rowniez. rewelacyjna sprawa. Teraz zaczalem budowe nowego domu (ten ma 73 lata) i chce zrobic kominek wylozony cegla szamotowa i starymi kaflami piecowymi. Pozdrawiam zwolennikow grzania sie przy tradycyjnym piecu. Tak na marginesie to piec kaflowy jonizuje ujemnie.