markar99 02.04.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Poradźcie, bo zamierzam sam wykonać wylewki tzn. w moim rozumieniu np na parterze (bez piwnic) dać papę termozgrzewalną, wykonać instalacje c.o. + woda dać styropian FS 20 (parter gr 5 cm a piętro 3 cm.) siatka zbrojeniowa fi np. 3 i wylewka betonowa. Jeżeli powyższy proes jest prawidłowy to pytanie dotyczy piętra czy jest sens dawać papę czy wystarczy folia budowlana, czy może i to i to. Kiedy stosować folię budowlaną? Poproszę o porady, pozdrawiam, M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.04.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Markar 99.Wydaje mi się że do izolacji parteru wystarczy sama papa termoz. Na górę domu wystarczy folia budowlana min 0.2 mm.Natomiast co innego mnie zaniepokoiło to grubość stytopianu.Na parterze wg.mnie stanowczo za mało.Ja dałbym min 10 cm. w dwóch warstwach o ile nie będzie podłogówki a tam gdzie bedzie 15 cm.Folia i papa wywinięte na ściany.Przy ścianach wkoło pasek pianki lub styropian 1 cm.oddzielający drgania .Na górze zamiast styropianu 3 cm wełny która lepiej tłumi drgania.Sam mam styropian 3 cm na górze, wykończone panelami i wiem z doświadczenia jak moje dzieci bawiąc sie z psem potrafią być głośne.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 06.04.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Jak wyżej z tym że na górę możesz dać styropian akustyczny ale folię nie pod nim a na nim. Wtedy się dociśnie do wszystkich nierówności wylewki i nie będzie rezonansu. Zamiast siatki fi 3 mm lepiej daj włókna polipropylenowe lub siatke fi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 06.04.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Wiech! Dzięki za odpowiedź, co do parteru też mi sie wydaje że 5 cm to za mało, ale jeżeli to ma znaczenie to fundamenty (ok. 110 cm. w dół) są ocieplone styropianem 5 cm, to biorąc pod uwagę poziom przemarzania, to tworzy to jakąś termiczną całość - czy nie do końca? Poza tym jak to poprawić gdy okna balkonowe tarasu są obsadzone na tą wysokość? czyli wylewka w sumie (razem ze styropioanem 9 cm) Pozdro M.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 10.04.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Markar 99 .Do ocieplenia funadamentów lepiej użyc styroduru z siatką .Jeżeli użyjesz styropianu to też koniecznie na to siatka i klej.Jest za mało zostawione miejsca po drzwi balkonowe.Zastanów się może nad zmniejszeniem wysokości tych drzwi o te brakujące cm.Musisz jeszcze przewidzieć wysok.na parkiet itp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 12.04.2006 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam, jeżeli to możliwe to poprosiłbym o wypisanie z jakich warst i ile cm każda powinna wynosić w mojej sytuacji idealna wylewka. Może uda mi się coś poprawić, podnieść okna, może przerobić, nie wiem. TO DLA MNIE WAŻNE, BO GDY ZROBIĘ WYELWKI TO BĘDZIE ZA PÓŹNO. Chętnie poszukałbym winnego - co projuekwtu wykonawca czytać nie umie, czy architekt zawiódł? Pozdrawiam, M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts