Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konto bankowe przez internet - czy to bezpieczne?

Patsi

Recommended Posts

Temat trochę mało psychologiczny, ale liczę na wasze wsparcie informacyjne - budujący przecież sporo kasiorki wydają :wink:

Pytanie jak w temacie. Mam konto w zwykłym banku, nie wirtualnym, ale sporo transakcji przeprowadzam przez telefon - gł. przelewy, zwykle do 500 zł jednorazowo. Zastanawiam się czy nie uruchomić dostępu do konta przez internet, nie będę musiała liczyć na kogoś tam po drugiej stronie kabla, zanim przeczyta opis transakcji też trochę schodzi czasu, no i obawiam sie trochę podsłuchu - podaję przecież sporo swoich danych. Na spokojnie mogłabym sprawdzić nr rachunku odbiorcy i takie tam.

Kto mi podpowie, czy internet jest bardziej bezpieczny, mój bank swego czasu dawał tokeny czy coś takiego do logowania się? A może nie ma to znaczenia, to kwestia nawyku i wygody?

Z góry dziękuję za informacje

pozdrawiam wiosennie z małopolski :)

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Korzystam od lat.

Używał haseł i tokena.

Bez problemów.

Natomiast raz jeden użyłem w sieci karty kredytowej.

I to poprzez rzekomo bezpieczne połączenie Polcardu.

Następnego dnia haker ściągnął mi z konta 10tys.

Na szczęście,dzięki błędowi banku pieniądze odzyskałem.

Przy okazji zobaczyłem,że zabezpieczenia i blokady bankowe są guzik warte.Miałem blokadę jednorazowej transakcji 5tys.Koleś ściągnął 10tys i system to puścił!!!

I tylko dlatego odzyskałem pieniądze.

Korzystam od lat.

Używał haseł i tokena.

Bez problemów.

Przy okazji zobaczyłem,że zabezpieczenia i blokady bankowe są guzik warte.Miałem blokadę jednorazowej transakcji 5tys.Koleś ściągnął 10tys i system to puścił!!!

pattaya - tak na przyszlosc (jak cie nie zrazilo)

to mozna utworzyc w ramach 1 konta - 2 konta - dwa numery 2 karty itd.

i wtedy jak placisz jakas sume to z tego glownego na to subkonto wlasnie tyle ile chcesz przelac , po tem ono sobie jest puste i ew wlamania niczym nie groza

ps. uzywam jeszcze dlatego internetowego konta bo czasem zdarzy mi sie cos nabyc na ebay albo allegro ;)

Korzystam od lat.

Używał haseł i tokena.

Bez problemów.

No to nie zazdroszczę... stresu, dobrze, że chociaż kasę udało się odzyskać.

Ja też nigdy karty nie używam w necie dużo słyszałem o przekrętach.

Myślę, że system z tokenem jest najlepszy.

pozdro

Super wielkie dzięki, chyba mnie przekonaliście na TAK. A w zasadzie to mężusia, który taki trochę nieufny jest, nawet jeśli o przedmioty martwe chodzi :wink: .

Gdyby ktoś jeszcze mógł polecić jakiego dobrego antywirusa..... tak tylko pytam, korzystając z Waszej hojności informacyjnej :) Mam Kasperskiego, ale jak go chcę aktualizować przez internet to w którejś chwili coś tam mi się zacina i pisze, że błąd jest :o czyli wnioskuję trzeba pewnie coś nowego instalować?

Super wielkie dzięki, chyba mnie przekonaliście na TAK. A w zasadzie to mężusia, który taki trochę nieufny jest, nawet jeśli o przedmioty martwe chodzi :wink: .

Gdyby ktoś jeszcze mógł polecić jakiego dobrego antywirusa..... tak tylko pytam, korzystając z Waszej hojności informacyjnej :) Mam Kasperskiego, ale jak go chcę aktualizować przez internet to w którejś chwili coś tam mi się zacina i pisze, że błąd jest :o czyli wnioskuję trzeba pewnie coś nowego instalować?

hmmm ja mam Kasperskiego i sobie (tfu tfu) chweale

ale sie nie zacina i nic mi nie pisze

jest jeszcze mozliwosc przeskanowania Pandą ActiveScan przez net

znajde link to wkleje - duzo wylapuje rzeczy :wink: