Gość 17.02.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Zastanawiam się nad ogrzewaczami przepływowymi (łazienka, kuchnia). W grę wchodzi jeszcze bojler na wodę, ale jego lokalizacja jest dość odległa od kuchni i łazienki, nie mówiąc już o lazience na poddaszu użytkowym.Jeżeli wybrałbym podgrzewacze przepływowe, to o jakiej mocy i czy na jedną fazę, czy na tzw. siłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 17.02.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Myślę, że elektryczny ogrzewacz przepływowy warto zastosować, jeśli są duże odległości między odbiornikami. Niestety jeśli zechcesz napełnić wannę to nawet mając ogrzewacz o mocy 16 kW może trwać długo, natrysk będzie działał dobrze, poza tym nie lubią twardej wody ( tak ponad 14 st. niemieckich) i spadków ciśnienia wody. W kuchni wystarczy mniejszej mocy , oczywiście trójfazowy. Zastanów się nad zabezpieczeniem głównym(bezpieczniki) i przydziałem mocy z energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekle 17.02.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Tylko zastanowsie czy masz a jak nie to czy dostaniesz az taki przydzial mocy .Bo ja sie kiedys obudzilem z reka w nocniku , kupilem podgrzewacz nie dostalem wiekszego przydzialu i w recultacie musialem go sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Dzięki za info!!!Obecnie mam 16 kW przydziału (na kupionej przeze mnie działce już był prąd), ale zastanawiam się, czy to wystarczy - chciałbym podgrzewacze, kuchnię na gaz (ok. 10 kW) no i normalne sprzęty, jak pralka, lodówka itd.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 18.02.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Jeśli chcesz mieć wodę do prysznica czy wanny to może być za mało.Podgrzewacz o takiej nawet mocy nie będzie miał wystarczającej do komfortowego użytkowania wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Oglądałem kilkanaście podgrzewaczy przepływowych - większość jest zasilana jedną fazą? Radzicie mi jednak trójfazowe? Dlaczego?Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.02.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Jezeli ktos sie decyduje na podgrzewacze na wieksza skale to musi miec instalacje 3-fazowa w domu. Wiec nie problem juz miec tak samo podgrzewacze 3-fazowe, ktore umozliwiaja uzyskanie wiekszej mocy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 19.02.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Z jednofazowych (max. 3.5kW), ciepła woda kapie, kap, kap. A to trochę za mało. Można pod tym umyć ręce, i szklankę. Bardzo trudno wykąpać się, a nalanie wanny graniczy z cudem!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.02.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 W instrukcji powinna być podana wydajność. Jeśli dobrze pamiętam 16 kW to ok. 10 l. na minutę ( jeśli macie dokładne dane to proszę o korektę ). Do prysznica w zupełności wystarczy ( puść wodę z natrysku do 10 litrowego wiadra i zmierz czas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 20.02.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 10 l/min to mają takie o mocy ok. 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 20.02.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 10 l/min to mają takie o mocy ok. 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 60*Qm=-------- 4,19*dt gdzie m - strumień w litrach na min.Q - moc w kWdt- o ile ma być podgrzana woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.02.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Zeby w zimie zagrzac wode do prysznica (ok. 10 l/min) trzeba mocy ok. 20 kW. W lecie - mniej, bo mniejsza delta temp. (tak jakies 13 kW powinno starczyc). Sam sie zastanawialem nad taka opcja, zeby w zimie cwu miec z kotla 1-funk. (gaz) z zasobnikiem, natomiast w lecie - wylaczac kociol zupelnie i uzywac ogrzewacza elek. przeplywowego 13 kW - ale instalatorzy odradzili, ze za duzo komplikacji Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.02.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Poproszę o ten wzór trochę jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts