Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co roku nawiedza mnie plaga szpaków i zakładania gniazd pod gąsiorami ze wszystkimi skutkami związanymi z ich przemianą materii :) i pogromów robionych przez sroki. Próbowałem walczyć z tym wsadzając pod gąsiory folie. Niestety ptaszyska to skutecznie wyciągają. Siatkom podobno też dają radę. Jakie mieliście sposoby na to ? Pytam wcześniej puki jeszcze nie założyły gniazd bo przy pisklakach serce mi mięknie i niestety godze się na ich nie chciane towarzystwo. Dodam, że na razie dom nie zamieszkany. Podobno po zamieszkaniu raczej się nie gnieżdzą.

Z moich doswiadczeń wynika, ze jest to walka z wiatrakami. Są dwie strategie walki z wrogiem:

techniczna:

- grzebienie

- siatki

- taśmy z kolcami

(nie działa nic z tych rzeczy, w porywach jeden sezon)

konserwatywna:

- koty

- wiatrówka

- klaskanie, tupanie, dzwonienie, szczekanie

- budki lęgowe obok

(tez słabo działa i trzeba być twardzielem)

P.S. POdobno jest jeszcze trzecia strategia "przyzwyczaić się"

Szpaki są świetnie zorganizowane. Walczyłem z nimi na początku wieloma metodami. Niewiele pomagało. Rzeczywiscie, kiedy zaczniesz mieszkać powinno sie troche poprawic, bo bedziecie robic trochę hałasu (auto, kosiarka) - tzn zamiast 6 gniazd bedziesz miał cztery :).

Istotniejsze jest czy masz deskowanie czy tylko folie. Jeśli masz deski to w sumie problem jest tylko natury estetycznej. W przypadku folii - mogą szpaki ją podziurawić.

U mnie szpaki "przeżywam" tylko ja. Żona i córka smieją się ze mnie i maja ubaw, że biegam i je wyklaskuje. Z tym swoim bieganiem jestem dla nich taką grilowo-ogrodową atrakcją :) Ale powoli tez się przyzwyczajam :)