Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekty gotowe

Recommended Posts

http://www.archigraph.pl

ja mam od nich projekt, lubię ich, mają sensowne rozwiązania

poza tym Z500 (bardzo tanie i proste domy)

i najważniejszy adres:

http://nowydom.onet.pl

tu masz projekty z różnych biur. Tylko, że kiepsko opracowane. warto, jak się coś znajdzie u nich, iść potem na stronę biura właściwego i tam dopiero oglądać szczegóły. Ale jest to większość projektów dostępnych na rynku

Dla tych, którzy lubią nie tuzinkowe rozwiązania, polecm http://www.soprojekt.pl . Jest to pracownia "otwarta" na inwestorów. Projekty typowe są tylko inspiracją dla inwestora. Projekty proste w realizacji i inspirujące.

Pozdrawiam

Nasz budzet na projekt to 1500-2000zl

:D :D :D

Projekt to jedna z ważniejszych rzeczy a Ty z góry ograniczasz budżet do takiej śmiesznej kwoty.

Wierz mi. Jest mało rzeczy w trakcie budowania za które tyle zapłacisz.

dokładnie, ja przy drugim domu nie zdecydowałbym się na projekt gotowy

Ciekawe rzeczy powiadacie.

Zakupiłem projekt gotowy pracowni Archon "Dom w Magnoliach 2" z aneksem na garaż 2-stanowiskowy; bodajże za 1930 zł.

Wcześniej z żoną bardzo starannie i długo studiowaliśmy oferty biur architektonicznych. Dom miał być ładny, funkcjonalny, stosunkowo nie za drogi, miał się mieścić na działce, oprócz salonu na parterze - gabinet, a reszta - standard, czyli to co ma większość projektów z poddaszem użytkowym (3 sypialnie + łazienka).

Zmiany, jakie wprowadzimy są kosmetyczne, pod nasze potrzeby.

Dom widzieliśmy "na żywo", już wybudowany i b. nam się podoba.

A więc można, i nie trzeba wydawać kasę na coś, co być może czeka na Ciebie już gotowe :D

P.S. Chyba, że ktoś nie "trafił" na ten właściwy i jedyny :wink:

Nie jestem przeciwnikiem projektów gotowych jeżeli tylko w pełni odpowiadają potrzebom inwestora. Weź pod uwagę, że jeżeli w Twoim domu z projektu typowego będziesz miał zbędne, niepotrzebne, niewykorzystane 3-5 m2, to właśnie wtedy ci się już zwróci koszt projektu indywidualnego. Większy często nie znaczy wygodniejszy. Ale jeżeli tyko pasuje prawie wszystko w typowym to faktycznie zaoszczędzisz już od początku budowy.

Nasz budzet na projekt to 1500-2000zl

:D :D :D

Projekt to jedna z ważniejszych rzeczy a Ty z góry ograniczasz budżet do takiej śmiesznej kwoty.

Wierz mi. Jest mało rzeczy w trakcie budowania za które tyle zapłacisz.

dokładnie, ja przy drugim domu nie zdecydowałbym się na projekt gotowy

W kwocie 1500-2000zl dostępnych jest tysiące projektów gotowych - jest z czego wybierać, a jednocześnie kupuje się projekt pewny, sprawdzony przez innych, dzięki czemu unika się jednocześnie ewentualnych problemów związanych z błędami projektanta. A o dobrego projektanta też chyba nie jest tak łatwo - a jesli już to na pewno kosztuje słono. Nie wystarczy podwyższyć tego budżetu do 3-4 tysięcy (to nie zwiększa możliwości wyboru), trzeba by było na pewno przekroczyć 10tys, a to już duża różnica.

W kwocie 1500-2000zl dostępnych jest tysiące projektów gotowych - jest z czego wybierać, a jednocześnie kupuje się projekt pewny, sprawdzony przez innych, dzięki czemu unika się jednocześnie ewentualnych problemów związanych z błędami projektanta. A o dobrego projektanta też chyba nie jest tak łatwo - a jesli już to na pewno kosztuje słono. Nie wystarczy podwyższyć tego budżetu do 3-4 tysięcy (to nie zwiększa możliwości wyboru), trzeba by było na pewno przekroczyć 10tys, a to już duża różnica.

wydaje mi się, patrząc z perspektywy swojej budowy, że projekty gotowe są słabiej przemyślane, niedopracowane i często przewymiarowane (u nas wykonawcy chwytali się za głowę ile stali dajemy w ławę, albo patrząc na rozmiary krokwii), robiąc projekt indywidualny można go tak dopracować aby nadpłata zwróciła się na etapie realizacji, co prawda można dokonywać zmiany, ale pole manewru jest z góry ograniczone, poza tym w przypadku projektu gotowego jego cena to nie jedyny koszt, trzeba doliczyć koszty adaptacji