Kotek_ols 03.04.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam, Czy znacie m oże sposób/system montażu półek wiszących bez widocznych elementów mocujących półki do ściany? Półki mają być proste, przytwierdzone bezpośrednio do ściany.No i w miarę wytrzymałe, bo trochę książek może na nich stać. Przeszukałem forum, ale nigdzie nie mogłem trafić na wskazówki. Dzięki za wszelkie sugestie i gotowe rozwiązania/systemy ze wskazaniem na sklepy,gdzie to mogę nabyć.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 03.04.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Półki LACK Ikei - ale co do wytrzymałości to słyszałam, że są kłopoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotek_ols 03.04.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Dzięki za szybką odpowiedź Ale mnie raczej interesuje sam system zamocowania, bo półki będę sobie robił sam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 03.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam, Czy znacie m oże sposób/system montażu półek wiszących bez widocznych elementów mocujących półki do ściany? Półki mają być proste, przytwierdzone bezpośrednio do ściany. No i w miarę wytrzymałe, bo trochę książek może na nich stać. Przeszukałem forum, ale nigdzie nie mogłem trafić na wskazówki. Dzięki za wszelkie sugestie i gotowe rozwiązania/systemy ze wskazaniem na sklepy,gdzie to mogę nabyć. Rafał .....jeżeli masz juz półke to mozesz nawiercic w krawedzi pólki otwory o średnicy 8 mm lub 10 w zależnosci od grubosci półki najlepiej nawiercic jak najgłebiej pózniej ustawiasz pólke do sciany ustawiasz ja i w scianie robisz podobne otwory, w wywiercone otwory wbijasz odpowiedniej grubosci np. jakis pret tylko pamietaj zeby nie był za dł bo pozniej nie dobijesz do sciany :)Możesz takze kupic takie specjalne gotowe kołki do półki wierz mi trzyma to ustrojstwo mocno ja tak zrobiłem półka ma szer, 35 cm i stoi na niej drukarka i kupa ksiazek i jest ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.k 03.04.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 są specjalne śruby z kołkami do mocowania półek.tylko niewiem z czego bedziesz robił te półki. najlepiej wyglądają półki o grubosci co najmniej 3 cm.polecam jakies drewno bo zwykłej płyty chyba w tej grubości nie ma ( chyba że blat). ja mam zrobione takie półki z płyty 18mm skręconej podwójnie i oklejonej dookoła. ale niestety te kołki sie do tego nie nadają gdyż trzeba kołki wiercić pomiędzy dwie płyty a to jak wiadomo nie zapewnia zbyt dużej stabilnosci sruby. ale do połek drewnianych te kołki sie bardzo dobrze nadają. i najlepiej gdy sciana nie jest z cegly bo moga byc problemy gdy trafisz akurat na np. fugę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 04.04.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Mam półkę z IKEI dł-180cm szer-ok.25-27cm wys-ok. 4-5cm zamontowana jest tak: do ściany przykręcony jest perforowany płaskownik (16 czy 18 kołków fi-chyba-10) do którego pod kątem 90st przyspawane są 3 (może 4) pręty (może rurki - nie pamiętam) fi 15-20mm półka miała przygotowane otwory pod te pręty (rurki) tak, że po przykręceniu "konstrukcji" do ściany nasunąłem półkę na konstrukcję na koniec "skontrowałem" całość (przygotowanymi w zestawie ) małymi wkrętami od spodu coby półka się z konstrukcji nie zsunęła... oczywiście po zamontowaniy widoczna jest tylko półka - konstrukcja jest "zamaskowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotek_ols 04.04.2006 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 a jak jest z wytrzymałością takiego rozwiązania?Fakt, mocowanie szyny/płaskownika jest na kilkunastu kołkach. Ale czy one wytrzymają ciężar książek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 04.04.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 nie pamiętam - obciążalność była podana w ulotce dołączonej do zestawu, coś mi kołacze 40 kg a w praktyce jest tak, że dzieci (8 i 4 lata) nie raz wieszali się na tej półce i nawet nie drgnęła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 04.04.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Za to mój znajomy chudzielec oparł się na takowej wchodząc na kanapę i runęła w dół razem z nim, magnetofonem i górą płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 04.04.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Kotek_ols napisz coś więcej o półce którą będziesz robił,też mi chodzi po głowie, żeby kiedyś takie półki porobićjeśli chodzi o sposób mocowania (a też mi zależy żeby mocowanie nie było widoczne) to mam zamiar się wzorować na patencie z IKEI.a półki chcę robić drewniane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 04.04.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Dzięki za szybką odpowiedź Ale mnie raczej interesuje sam system zamocowania, bo półki będę sobie robił sam. Pozdrawiam. przecież można jechać do Ikei i podpatrzeć jak to jest zrobione:) w półce z tyłu zrób otwory, potem w nie wsyniesz kilka prętów przytwierdzonych do odcinka blachy. Ten odcinek za pomoca wkrętó przytwierdzisz do ściany i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 05.04.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ja mam półki z płyt G-K.Podwójna płyta 12,5mm,gęsto ruszt,łączna grubość ok.10cm.Ważę 85kg i chodziłem po nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts