Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż półki bez widocznych elementów mocujących

Kotek_ols

Recommended Posts

Witam,

Czy znacie m oże sposób/system montażu półek wiszących bez widocznych elementów mocujących półki do ściany?

Półki mają być proste, przytwierdzone bezpośrednio do ściany.

No i w miarę wytrzymałe, bo trochę książek może na nich stać.

Przeszukałem forum, ale nigdzie nie mogłem trafić na wskazówki.

Dzięki za wszelkie sugestie i gotowe rozwiązania/systemy ze wskazaniem na sklepy,gdzie to mogę nabyć.

Rafał

Witam,

Czy znacie m oże sposób/system montażu półek wiszących bez widocznych elementów mocujących półki do ściany?

Półki mają być proste, przytwierdzone bezpośrednio do ściany.

No i w miarę wytrzymałe, bo trochę książek może na nich stać.

Przeszukałem forum, ale nigdzie nie mogłem trafić na wskazówki.

Dzięki za wszelkie sugestie i gotowe rozwiązania/systemy ze wskazaniem na sklepy,gdzie to mogę nabyć.

Rafał

.....jeżeli masz juz półke to mozesz nawiercic w krawedzi pólki otwory o średnicy 8 mm lub 10 w zależnosci od grubosci półki najlepiej nawiercic jak najgłebiej pózniej ustawiasz pólke do sciany ustawiasz ja i w scianie robisz podobne otwory, w wywiercone otwory wbijasz odpowiedniej grubosci np. jakis pret tylko pamietaj zeby nie był za dł bo pozniej nie dobijesz do sciany :)Możesz takze kupic takie specjalne gotowe kołki do półki wierz mi trzyma to ustrojstwo mocno ja tak zrobiłem półka ma szer, 35 cm i stoi na niej drukarka i kupa ksiazek i jest ok:)

są specjalne śruby z kołkami do mocowania półek.tylko niewiem z czego bedziesz robił te półki. najlepiej wyglądają półki o grubosci co najmniej 3 cm.

polecam jakies drewno bo zwykłej płyty chyba w tej grubości nie ma ( chyba że blat). ja mam zrobione takie półki z płyty 18mm skręconej podwójnie i oklejonej dookoła. ale niestety te kołki sie do tego nie nadają gdyż trzeba kołki wiercić pomiędzy dwie płyty a to jak wiadomo nie zapewnia zbyt dużej stabilnosci sruby. ale do połek drewnianych te kołki sie bardzo dobrze nadają. i najlepiej gdy sciana nie jest z cegly bo moga byc problemy gdy trafisz akurat na np. fugę.

Mam półkę z IKEI

dł-180cm

szer-ok.25-27cm

wys-ok. 4-5cm

zamontowana jest tak:

do ściany przykręcony jest perforowany płaskownik (16 czy 18 kołków fi-chyba-10)

do którego pod kątem 90st przyspawane są 3 (może 4) pręty (może rurki - nie pamiętam) fi 15-20mm

półka miała przygotowane otwory pod te pręty (rurki) tak, że po przykręceniu "konstrukcji" do ściany nasunąłem półkę na konstrukcję

na koniec "skontrowałem" całość (przygotowanymi w zestawie :D ) małymi wkrętami od spodu coby półka się z konstrukcji nie zsunęła...

oczywiście po zamontowaniy widoczna jest tylko półka - konstrukcja jest "zamaskowana

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Ale mnie raczej interesuje sam system zamocowania, bo półki będę sobie robił sam.

Pozdrawiam.

przecież można jechać do Ikei i podpatrzeć jak to jest zrobione:)

w półce z tyłu zrób otwory, potem w nie wsyniesz kilka prętów przytwierdzonych do odcinka blachy. Ten odcinek za pomoca wkrętó przytwierdzisz do ściany i gotowe